featured

Almanya Nitelikli İşci Alımına Başlıyor! Güncellenen Almanya İşçi Alımı Şartları Neler? Kimler Faydalanabiliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya yeni nitelikli işgücü yasasını yürürlüğe soktu. Almanya, Avrupa Birliği ülkesi dışındakilere de kapılarını açıyor. Deutsche Welle Türkçe internet gazetesinden Değer Akal’ın yaptığı habere göre, Almanya Nitelikli İşgücü Yasası ile birlikte 1 Mart’tan itibaren Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına da kapılarını açacağı bildirildi.

Almanya’nın düzenlediği Nitelikli İşci Yasası’ndan kimler faydalanabiliyor, yasa neleri kapsıyor ve güncellenen yeni Almanya işçi alımı şartları neler?

 Almanya’nın Nitelikli İşci Alımı Şartları Neler?

1. Yeni çıkan Nitelikli İşgücü Yasası Neleri Kapsıyor ve Yasadan Kimler Faydalanabiliyor?

Düzenlenen Nitelikli İşgücü Yasası ile birlikte öncelikli olarak Alman ve AB vatandaşlarının istihdam edilmesi koşulu kaldırıldı. Yeni düzenlemeye göre niteliğe sahip olmayanlar veya düşük nitelikli kişiler başvuru yapamayacaklar.

Düzenlenen yeni yasayla birlikte Almanya’da işçi olmak üzere üçüncü ülkelerde nitelikli işgücü sınıfına girenlerin iş bulmak ve çalışmak amacıyla Almanya’ya yapacakları vize başvurularında yeni yasalar ve hükümler geçerli olacak.

2. Kimler Almanya Yasasına Göre Nitelikli İşgücü Kapsamına Giriyor?

Düzenlenen yeni yasaya göre Almanya’da nitelikli bir işçi olabilmek için nitelikli bir meslek eğitimini tamamlamış olması şartı veya yüksek öğrenim görüp, bununda Alman makamlarınca tanınmış olması gerekiyor. Tüm bunlara ek olarak Almaca dil bilgisi yeterliliği de gerekiyor ve bu koşulunda karşılanması şartı getirildi.

3. Almanya Nitelikli İşgücünü Nasıl Belirliyor?

Almanya’nın düzenlenen yeni yasasına göre nitelikli vize başvurusu öncesinde tamamlanmış olan meslek eğitiminin, Almanya’daki meslek eğitimiyle aynı değerde ayni eş değer olduğunun belgelenmesi gerekiyor. Bunun içinde denklik belgesi almak gerekiyor.Denklik belgesi yeterli gelmez ve mesleki eğitimde eksikler olması halinde ise Almanya’da yeterlilik programlarına katılma imkanı veriliyor. Almanca dil bilgisi seviyesinin de minimum A2 seviyesinde olması için mali kaynaklarda yeterli olması halinde 18 ay kadar vize veriliyor ve bu kişilerin programlara katılmasına imkan tanınıyor.Ayrıca yine yüksek öğrenim görmüş kişilerinde diplomalarının Almanya’da bulunan bir yüksek okul diplomasına benzer olduğuna dair denklik belgesi alması gerekiyor.Bilgi ve enformasyon teknolojileri alanında çalışmak isteyenlere ise nitelikli işgücü kapsamında istisnalar bulunuyor. Bu istisnalara göre yıllık en az 49.690 Euro maaş gelirine sahip olacaklar için öğrenimlerini tamamladıklarını gösteren resmi bir belge, diploma ibraz etme koşulu kaldırıldı. B1 seviyesinde Almanca dil bilgisi koşulu ise İngilizce dil bilgisinin yeterli olması halinde zorunlu bulunmuyor.

4. Almanya’da Nasıl İş Bulunacak?

Nitelikli işgücü için gerekli belgeleri alan ve denklikleri bulunan kişilerin Almanya’ya giderek iş bulma imkânı tanınıyor. Nitelikli İşgücü kapsamında vize alınması halinde altı ay süre ile Almanya’ya girilmesi ve bu süre zarfında iş arama imkânı sağlanıyor. Bu doğrultuda başvuru yapacak kişilerin kendi geçimlerini sağlayabilmeleri için 6 aylık bir finansal kaynağa, minimum B1 düzeyinde Almanca yeterlilik bilgisine sahip olmaları ve mesleki yeterlilik veya öğretim belgelerinin de bulunması koşulu kararlaştırıldı.

 5. Almanya’da Mesleki Eğitim Almak İsteyenler İçin Nasıl Bir İmkân Sağlanıyor?

Almanya’da mesleki eğitim almak isteyen kişiler içinde ayrıca bir imkân tanınıyor. Almanya’da uygun bir meslek eğitimi bulmak isteyenler için 6 ay vize veriliyor. Bunun içinde bazı koşullar gerekiyor. Bu koşullara göre;

25 yaşından küçük olma,Eğitimini tamamlamış olma,B2 seviyesinde Almanca dil bilgisi yeterliliğine sahip olma,Mesleki eğitim süresince geçimin sağlanabileceği finansal kaynağa sahip olma şartı getirildi ve bu yönde teminat verilmesi kararlaştırıldı.

6. Almanya Nitelikli İşgücü Alımı İle Neleri Hedefliyor?

Alman hükümetinin planlarına göre, Almanya yeni nitelikli işgücü yasasını çıkartarak bu yasa ile birlikte Almanya’daki nitelikli işgücü açığını kapatmak ve Alman ekonomisinin rekabet ile ilgili gücünü korunmasının hedeflendiği belirtiliyor. Yapılan tahminler doğrultusunda Almanya’da bulunan açığın artmaması için her sene AB dışındaki ülkelerden minimum 160 bin civarında işçinin Almanya’ya gitmesi ve orda çalışması gerekiyor.

Hükümet ise düzenlenen yeni yasa ile birlikte üçüncü ülkelerden 25.000 civarında nitelikli işgücünün Almanya’ya gelmesini beklediklerini bildiriyor. Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise bu yasayı, Alman güç politikalarında bir dönüm noktası olarak ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!