featured

Bir Kadın Bir Dünyayı Değiştirir | İşte, BBC Tarafından Yapılan Araştırmaya Göre Son Yılların En Etkili 10 Kadını

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yalnızca bir kadın bir dünyayı değiştirebilecek güçtedir. Doğumundan ölümüne kadar dünyaya pek çok katkıda bulunan kadınlarımızın gücünü ve çabasını takdir etmemek neredeyse imkansız! Her kadın kendi özelinde ve yüreğinde taşıdığı büyük bir güce sahip… Ancak bazı kadınlar var ki, bu gücü bir adım öteye taşıyarak tüm dünyaya duyurmayı başarmış. İşte BBC tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, dünyada büyük yankılar uyandıran 10 kadın!

Sarah Gilbert

Bir bilim insanı olan Sarah Gilbert, en devasız denilen hastalıklara bile aşı buluşları ile çare bulabiliyor. Son olarak Koronavirüsün genetik ayrıntıları üzerine çalışmalar yapan Gilbert, elbette ki aşı çalışmalarında başarılı oldu. Oxford Üniversitesinde Aşı Bilimi Profesörü olan ve Vaccitech markasının ortağı olan bu aşı bilimcisi, dünyanın en etkin 10. Kadını olarak karşımıza çıkıyor.

Gülsüm Kavram

Bu listede bir Türk isminin bulunduğunu bilmek, ne kadarda gurur verici değil mi? Doktor, feminist ve yazar olarak tanıdığımız bu kişilik Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformunun kurucusudur. Yaptığı çalışmaları sayesinde dünyada büyük ses getirmiş ve suç unsuru üzerinde değişikliklere gidilmesine katkıda bulunmuştur.

Angelique Kidjo

UNİCEF platformunun kurucularından biri olan Kidjo, 4 Grammy ödülüne sahip olan bir müzisyendir. Bu başarılarının sonrasında Kidjo, Afrika’daki genç kızlarının eğitimini destekleyebilmek adına Batonga derneğini kurmuştur. Çocukların eğitimi ve korunabilmesi adına sosyal çalışmalarda bulunan Angelique Kidjo, dünyanın en başarılı kadınları arasındadır.

Dr Alema

Bir kadın hakları savunucusu olan düşünür olarak tanıdığımız Alena, uzun yıllar Afganistan’da görev almıştır. Burada insan hakları ve sivil toplumdan sorumlu bakan yardımcısıydı. Şimdilerde mülteciler için arabuluculuk görevini üstlenen Alema, zor durumda kalan insanların hayatına başka bir noktadan dokunabilmeyi umut ediyor.

Zuhal Atmar

Afganistanlı girişimci olan Zuhal Atmar, ilk kağıt geri dönüşümü yapan fabrikayı kurdu. Gul-e Mursal fabrikasının kurucusu, yaklaşık 35 ton kağıt işlenmesine katkı sağlıyor. Kurduğu fabrikasında kadın istihdamını ön planda tutan Zuhal Atmar, bu yol ile Afganistanlı kadınlara umut aşılayabilmeyi amaçlıyor.

Oluyemi Adetiba- Orija

Nijeryalı ceza avukatı olarak bilinen Oluyemi, ücretsiz olarak hizmet veren Headfort Vakfı’nın kurucularındandır. Ayrıca bu avukat hafif suçlarla yargılanan, durumu yerinde olmayan ve reşit olmayan kişilere ücretsiz olarak avukatlık hizmeti sunabiliyor.

Halima Aden

Halima Aden Kenya’da mülteci kampında dünyaya gelmiştir. İnsani yardım görevlisi olarak çalışan ve her durumda yardımcı olan Aden, bir dönem başörtülü manken olarak da büyük ün yapmıştır. Başörtüsünü normalleştirebilmek adına her çalışma ve programına katılan Aden, şimdilerde UNİCEF’de çocuk elçisi olarak görev alıyor.

Catherine Corless

İrlandalı tarihçi olarak bilinen Corless, Galway’de Bon Secours Anne ve Bebek Sığınağında meydana gelen çocuk ölümlerini araştırmıştır. 796 çocuğun ölümü üzerine çalışmalar yapan Corless, mezarların açılmasına sebep oldu. Daha sonra önemli sonuçlar alınmasına sebep olan Corless, İrlanda Barosu tarafından İnsan Hakları Ödülüne layık görülmüştür.

Lima Aafshid

Lima Aafshid, Afganistanlı bir gazeteci. Afganistan’daki ataerkil yapıyı ve normları eleştirmekten kaçınmayan Lima’nın bu cesareti herkes tarafından takdir ediliyor.

Tanya Muzinda

1957 yılından günümüze değin, motokros yarışmalarında şampiyon olan Muzinda elde ettiği gelirlerle tam olarak 100 kız öğrencinin eğitim masraflarını üstleniyor. 2018 yılında Yılın Genç Kadın Sporcusu ödülüne layık görülen Muzinda, tüm gelirini kız çocuklarına başlamaya devam edeceğini ve onların iyi yerlere gelmesi için çabalayacağını belirtiyor.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!