Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar | Almanya’da Mühendis Olmak Ne Kadar Kazandırır?

Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar | Almanya’da Mühendis Olmak Ne Kadar Kazandırır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya mühendis maaşları ne kadar sorusu son yıllarda oldukça merak ediliyor. Biz de bu yazımızda Almanya mühendislik maaşları ne kadar bir araya getirdik… İşte, Almanya mühendis alımı ve mühendis maaşları hakkında detaylı bilgiler…

Bu yazıda neler var?

Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar?

Türkiye mühendis maaşları ve Almanya mühendis maaşları arasında oldukça farklılık var. Çünkü Türkiye’de mühendis maaşları denildiğinde; Türkiye’deki tüm mesleklerde olduğu gibi aylık kazanç akıllara gelir. Almanya’da ise aylık bazda değil; yıllık bazda kazanç ifade edilir. Ayrıca Türkiye’de maaşlar net olarak konuşulurken Almanya’da brüt olarak hesaplanır.

Dolayısı ile Almanya mühendis alımı konusunda araştırma yapan kişilerin bilmesi gereken ilk şey; yazımızda yer alan Almanya mühendis maaşları net değil; brütü yansıtmaktadır. Ayrıca belirtilen rakamların aylık değil yıllık kazancı gösterdiğidir. Peki, Almanya mühendislik maaşları 2022 yılında ne kadar? Almanya’da hangi mühendis yıllık ne kadar kazanıyor?

Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar | Almanya’da Mühendis Olmak Ne Kadar Kazandırır?

Almanya mühendis maaşı ortalama olarak branş farkı gözetilmeksizin 2021 yılı verilerine göre; brüt bazda, yıllık olarak 63 bin Euro olarak açıklanmış. Ortalama olarak değil medyan olarak ele alındığında ise Almanya’da mühendis maaşı 59 bin Euro’ya denk geliyor. Yani medyan mühendis maaşı hesaplamasına göre; Almanya’da mühendislerin yarısı 59 bin Euro’dan fazla, diğer yarısı da az maaş alıyor. Açıklanan bu verilere yapılan fazladan yani bonus ödemeler de dahil.

Almanya’da Mesleklerin Maaşları (Mühendislik Branşlarına Göre)

Yukarıda verilen Almanya mühendis maaşı, tüm mühendislik branşlarındaki yıllık kazancın ortalama olarak brütünü ifade ediyor. Yani elektrik mühendisi, makine mühendisi, bilgisayar mühendisi gibi ayrım olmadan tüm mühendislik branşlarının brüt ortalaması. Peki, branşlara göre Almanya mühendis maaşları ne kadar? İşte, branşlarına ve uzmanlık alanlarına göre Almanya mühendislik maaşları

Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar | Almanya’da Mühendis Olmak Ne Kadar Kazandırır?

1- Almanya’da Makine Mühendisi Maaşları 2022 Ne Kadar?

2022 verilerine göre Almanya’da makine mühendisi maaşları aylık brüt ortalaması 5.422 Euro’dur.

2- Almanya’da Elektrik Mühendisi Maaşı 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da elektrik mühendisi maaşı aylık brüt ortalaması 5.428 Euro’dur.

3- Almanya Bilgisayar Mühendisliği Maaşları 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da bilgisayar mühendisi maaşları aylık brüt ortalaması 5.843 Euro’dur.

4- Almanya İnşaat Mühendisi Maaşları 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da inşaat mühendisi maaşı aylık brüt ortalama 4.435 Euro’dur.

5- Almanya’da Endüstri Mühendisi Maaşı 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da endüstri mühendisi maaşı yıllık brüt ortalama 60.204 Euro’dur.

6- Almanya’da Otomotiv Mühendisi Maaşı 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da otomotiv mühendisi maaşı aylık brüt ortalama 5.422 Euro’dur.

7- Almanya’da Kimya Mühendisi Maaşı 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da kimya mühendisi maaşı aylık brüt ortalama 5.618 Euro’dur.

8- Almanya’da Metalürji Mühendisi Maaşı 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da metalürji mühendisi maaşı aylık brüt ortalama 6.201 Euro’dur.

9- Almanya’da İmalat Mühendisi Maaşı 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da imalat mühendisi maaşı aylık brüt ortalama 4.948 Euro’dur.

10- Almanya’da Proje Mühendisi Maaşı 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da proje mühendisi maaşı yıllık brüt ortalama 59.450 Euro’dur.

11- Almanya’da Maden Mühendisi Maaşı Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da maden mühendisi maaşı aylık brüt ortalama 6.201 Euro’dur.

12- Almanya’da Yazılımcı Maaşları 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya yazılım mühendisi maaşları yıllık brüt ortalama 60 bin Euro’dur.

13- Almanya’da Süreç Mühendisi Maaşları 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da süreç mühendisi maaşları yıllık brüt ortalama 60 bin Euro’dur.

14- Almanya’da Uçak Mühendisi Maaşları 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da uçak mühendisi maaşları yıllık brüt ortalama 80 bin Euro’dur.

15- Almanya’da Çevre Mühendisi Maaşları 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da çevre mühendisi maaşları yıllık brüt ortalama 50 bin Euro’dur.

16- Almanya’da Gıda Mühendisi Maaşları 2022 Ne Kadar?

2022 yılı verilerine göre Almanya’da gıda mühendisi maaşları yıllık brüt ortalama 50 bin Euro’dur.

Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar | Almanya’da Mühendis Olmak Ne Kadar Kazandırır?

Almanya Mühendis Maaşları 2022 Yılında Neye Göre Belirleniyor?

Görüldüğü üzere Almanya yurtdışı mühendis maaşları oldukça değişken. Çünkü Almanya’da en çok kazanan meslekler arasında yer alan mühendislikte de diğer mesleklerde olduğu gibi maaşa etki eden faktörler bulunuyor. Dolayısı ile Almanya mühendis maaşları 2022 yılında da kişilerin şu kriterlerine göre belirleniyor:

  • Çalışanın mesleği/branşı
  • Çalışanın deneyimi
  • Çalışanın cinsiyeti
  • Çalışılan şirket ve şirketin büyüklüğü
  • Çalışanın yönetimdeki konumu
  • Çalışılan sektör
  • Çalışılan şehir

Bu başlık altında Almanya mühendis maaşları üzerinden cinsiyetin de olması garip gelebilir. Ancak ne yazık ki yapılan araştırmalar sonucunda Almanya’da da erkek mühendislerin, kadın mühendislerden yıllık olarak daha fazla kazandığı tespit edilmiş!

Almanya Mühendis Maaşları Net Olarak Hesaplanmıyor mu?

Aslında Almanya mühendis maaşları net olarak da hesaplanıyor. Ancak genel olarak tüm mesleklerde olduğu gibi Almanya mühendislik maaşları aylık değil; yıllık brüt olarak açıklanıyor. Çünkü deneyime, çalışılan şehre, pozisyona, çalışılan şirkete ve sektöre göre büyük farklılıklar yaşanıyor.

Almanya mühendis alımı konusunda araştırma yapanlar ve Almanya’ya gitmek isteyen mühendisler şunu bilmeli ki; brüt kazançtan vergi gibi kesintiler yapılıyor.

Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar | Almanya’da Mühendis Olmak Ne Kadar Kazandırır?

Mühendislik Almanya’da En Çok Kazanan Meslekler Arasında mı?

Almanya bilindiği üzere sağlam üretimin, sağlam mühendislik ürünlerinin üretiminin yapıldığı bir ülke. Dolayısı ile Almanya’da en çok kazanan meslekler arasında mühendislik de bulunuyor.

Almanya’da Mühendisler Kaç Saat Çalışır?

Genellikle Almanya’da mühendislerin çalışma süresi haftada 36 saat ile 40 saat arasında değişir ve 40 saatten fazla çalışılmaz. Ayrıca Almanya mühendis alımı konusunda araştırma yapanlar için ek bilgi; Almanya’da yıllık yaklaşık 10 resmi tatil bulunur ve çalışanların yıllık izni de 25-30 gün arasında değişir. Kısacası; Almanya’da yılın 45 günü tatil yapma hakkı vardır ve Almanya’da çalışma koşulları iyidir.

Peki, Almanya’da Mühendis Olmak Nasıldır?

Almanya’da mühendis olmak Türkiye koşullarına göre oldukça iyi ve profesyoneldir. Çünkü haftalık çalışma saati ne olarak bellidir ve bununla birlikte herkesin görev tanımı çok net bir şekilde belirgindir. Dolayısı ile Türkiye’de çoğu meslek dalında da olduğu gibi herkes, her şeyi yapmakla uğraşmaz; herkes kendi görevini yerine getirir; hiyerarşik sırayla çalışmalar gerçekleştirilir.

Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar | Almanya’da Mühendis Olmak Ne Kadar Kazandırır?

2022 Almanya Asgari Ücret Ne Kadar?

2022 yılının ikinci yarısında Almanya’da asgari ücret aylık 1.811.30 Euro olarak açıklanmıştır. Almanya’da asgari ücret hesaplaması, bir saat üzerinden yapılmaktadır. 1 Ekim 2022 tarihi itibari ile Almanya’da asgari ücret 12 Euro üzerinden hesaplanacaktır.

Peki asgari ücretin 1.811.30 Euro olduğu Almanya’da yaşam koşulları nasıldır? Almanya mühendis maaşları az mı çok mu, asgari ücret ile Almanya’da geçinilebilir mi sorularına cevap bulmak için temel unsurlara bakalım…

Almanya’da genel olarak ev kiraları 700 Euro’dan başlıyor. Bir litre sütün 0,92 Euro, bir kilo şekerin 0,79 Euro, bir kilo unun 0,45 Euro, bir litre yağın 3,49 Euro olduğu Almanya’da asgari ücretle geçinilebiliyor. Dolayısı ile Almanya mühendislik maaşları oldukça yeterli. Çünkü bu koşullar altında bir ailenin aylık temel mutfak masrafı 300 Euro’yu geçmiyor.

Yurt dışı Mühendis Maaşları Neden Fazla?

Yurt dışı mühendis maaşları aslında fazla değil; tamamen insani yaşam şartları altında belirleniyor. Ancak Almanya mühendis maaşlarında olduğu gibi yurtdışı meslek maaşları, mesleklerin Türkiye’deki maaşları ile karşılaştırıldığında “çok” olarak algılanıyor.

Çünkü Türkiye bir enflasyon ülkesi ve maaşlara zam yapılsa dahi alım gücünde bir artış olmuyor. Maaşlar artsa da ekmeğe, suya, pirince, bulgulara kısacası her şeye zam geldiği için alım gücü yükselmiyor ve maaş zammı adeta eriyor.

Almanya gibi ekonomisi güçlü ülkelerde ise enflasyon oldukça düşük gerçekleşiyor. Dolayısı ile asgari ücretle çalışanlar dahi rahat bir şekilde yaşayabiliyor.

Almanya Mühendis Maaşları Ne Kadar | Almanya’da Mühendis Olmak Ne Kadar Kazandırır?

Almanya’da Çöpçü Maaşları Ne Kadar 2022?

Her meslek grubunda olduğu gibi Almanya’da çöpçü maaşları yani temizlik hizmetleri çalışanlarının maaşları da yere ve konuma göre değişiyor. Ancak ortalama olarak Almanya’da çöpçü maaşları 1.800 Euro yani asgari ücret dolaylarında. Elbette ki asgari ücretten daha fazla maaş alan temizlik hizmetleri çalışanları da var.

Türkiye Mühendis Maaşları Ne Kadar?

Almanya mühendislik maaşları gibi Türkiye mühendis maaşları da değişken. Mühendisin memur olması ya da özel sektör çalışanı olması dışında yeni mezun mühendis ya da deneyimli mühendis olması, çalışılan kurumun kurumsal olup olmadığı maaşa etki eden faktörlerden.

Ancak kısaca özetlemek gerekirse Türkiye mühendis maaşları yeni mezunlar için en fazla devlet memurlarına veriliyor. Bu bağlamda 2022 yılının Temmuz ayında yapılan maaş zamları ile 1/4 mühendisler 11.440 TL alıyor. 8/1 mühendisler ise 2022 Temmuz zammı ile 13.905 TL maaş almaya başladı.

Ancak yeni mezun olup özel sektörde asgari ücretle ya da asgari ücretin biraz üstünde (6.000-6.500 TL) iş hayatına atılmak zorunda kalan mühendisler de var. Veya deneyimli olup özel sektörde 11.440 TL ya da 13.905 TL üstünde maaş alan mühendisler de…

Kısacası genel olarak Türkiye mühendis maaşları 6.000 TL ile başlıyor; deneyim, sektör, branş gibi etkenlerle farklılaşıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!