featured

İkinci El Araba Alacaklar Dikkat! Araç Değer Kaybı Belgesi ile İkinci El Piyasası Düşüşe Geçebilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araç değer kaybı belgesinin alınması ile ikinci el piyasasında fahiş fiyatlara ulaşan araçların fiyatlarında bir dengelenme olabilir. Otomotiv sektörünün uzmanları sektörün hareketlenmesi ve alıcıların hakkının korunması için bu belgenin çıkarılmasının yasallaşması gerektiğini düşünüyor.

Koronavirüs salgınının ekonomiye etkisi gün geçtikçe artarak hissediliyor. Otomotiv sektörünün devleri fabrikaları kapattı ve üretimler durdu. Sıfır araçların piyasaya çıkmaması nedeni ile de araç alacak kişiler ikinci el piyasasına yöneldi. Fakat bazı fırsatçılar nedeni ile ikinci el araç piyasası fırladı. Özellikle bazı araç modelleri fahiş fiyatlara yükseldi. Kimi modeller pandemi sonrasında iki kat değer ile satışa sunuldu.

Hal böyle olunca elindeki para ile istediği aracı alamayan bir kitle oluştu. Alıcı var fakat satıcılar yüksek fiyatlar istiyorlar. Kimi araçların da hasar kaydı düşük gösteriliyor ve alıcının hakkı yok sayılıyor. Bu durumun son bulması için ve piyasanın dengeye gelmesi için uzmanlar araç değer kaybı belgesinin çıkarılmasının yasallaşması gerektiğini savunuyor.

TÜSED ve TOBB SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdim konuyla ilgili olarak;

Araç değer kaybı belgesi zorunlu hale getirilirse iki el oto fiyatları dengelenir.” İfadelerini kullandı.

TÜSED’den 24 Milyon Araç Sahibini İlgilendiren Açıklamalar

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, ikinci el oto piyasasını düzene sokacak önemli açıklamalarda bulundu. Piyasadaki araçların fiyatlarında önemli bir iyileştirme yapacak reçetelerini sundular. Araçların hasar kayıtlarının yüksek olmasına karşın fahiş fiyatlarla satıldığını ifade ettiler. Ağır kaza geçirmiş araçların değer kaybı göz ardı edilerek fiyatlar biçildiğini söylediler.

YouTube video

Eski sahipleri tarafından kazalı araçların tamir edilerek tekrar satılması ve değer kaybı bilgisi verilmemesini alıcıların hakkını gasp olarak görüyorlar. Araç satın alan birçok vatandaşın bu hasarlardan haberlerinin olmadığını ifade ediyorlar.

Kazaya şahit olmamış üçüncü şahıslar satın almak istedikleri araçların hasar tespitlerini ilgili kurumlardan yapabiliyorlar. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sitesi ziyaret edilerek aracın geçirmiş olduğu onarımları görülebilmektedir. Hasar görmüş aracın Zorunlu Mesuliyet Sigorta Poliçesi, poliçenin hazırlandığı sigorta acentesinde incelenebilmektedir.

Araç Değer Kaybı Belgesi Her Araç İçin Zorunlu Tutulmalı

Geçmişte kaza geçirmiş ve tamir edilmiş araçların ne türlü tamirlere maruz kaldığı satış sırasında gösterilmiyor. Hasar kaydının ne kadar olduğuna dair bir beyan sunulmuyor. Bu tespitler Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği Başkanına ait. TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdim konuyla ilgili olarak;

YouTube video

“ Kazası olan aracın değer kaybı, alıcı ve satıcı arasında pazarlık usulü belirleniyor. Bu durum taraflardan en az birinin mağduriyetine kuvvetle sebebiyet veriyor. Fakat araç değer kaybını resmi olarak belgelendirilmesi, tüm mağduriyetin önüne geçecektir. İkinci el araç satışına konu tüm araçların istisnasız olarak tamamının değer kayıplarının tespit edilerek; Sigorta Bilgi Merkezi veya benzeri bir platform üzerine girişlerinin sağlanabilmesi ancak yeni yasal düzenlemeler ile sağlanabilir.”“ Böyle yasal bir düzenleme halinde tarafsız ve bağımsız olarak hizmet vermekte olan TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi levhasında kayıtlı ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta eksperleri değer kaybı tutarının tam, doğru ve eksiksiz olarak tespiti ile tarafların haklarının korunmasının teminatı olacaktır. TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonları ile de görüşmelerimiz devam ediyor.” Açıklamalarında bulundu.

İkinci El Araç Piyasasına Güven Gelmesi İçin Araç Değer Kaybı Belgesi Gerekli

Değer kaybının resmi olarak gözler önüne serilmesi durumunda ikinci el araç piyasasında araç fiyatlarının dengeleneceği öngörülüyor. Böyle bir durumda da araba için biçilen fiyatlar gerçek dışı olmayacağı savunuluyor. Konuyla ilgili olarak Erdem;

“ İkinci el araç satışı yapan işletmeler ve araç satın alacak vatandaşlarımız; tarafsız bir tespit raporu ile kendilerini güven altına almış olacak. Olası haksız taleplerin önüne geçebileceklerdir. Öte yandan araç ticaretinde suiistimallerin önüne geçilerek işini doğru yapan işletmelere fayda sağlanacak. Araç satın alanların da hak ve menfaatleri koruma altına alınacaktır.” İfadelerini kullandı.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Herhangi bir kazaya karışan ve bir kaza sonrası gördüğü onarım nedeniyle ikinci el piyasasındaki maddi değer kaybını ifade eder. Araç, ufak bir onarım dahi görmüş olsa değer kaybı talep edilebilir. Kaza esnasında kusurlu bulunan aracın sahibi, trafik sigortası şirketi ödeme konusunda sorumlu olur.

Araç alacakların trafik kazası tespit tutanağı istemesi gerekir. Kaza tespit tutanağı sayesinde hasar gören araç değer kaybının görülmesi mümkün olmaktadır. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için; zorunlu trafik sigortası, seyahat sağlık sigortası, kasko sigortası gerekli evraklardandır. Ferdi kaza durumunda hasar anında tespit edilmeli ve tutanak tutulmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!