featured

Into the Wild : Dillere Destan Olan Kült Filmi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Into the Wild

Into the Wild, John Krakauer’in 1996 yılında yayınlanan ve Christopher McCandless adlı bir gencin, maceralarını anlatan bir filmdir. Özgürlük Yolu adıyla Türkçeleştirilen Into the Wild orijinal adı Türkçe’de Vahşi Doğa anlamına gelmektedir.

Into the Wild adını, kitabın ilk başlarında yer alan I now walk into the wild yani şimdi vahşi doğaya doğru yürüyorum cümlesinden almaktadır. Film; En İyi Kurgu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterilmiş, Amerikan Film Enstitüsü tarafından 2007 yılının Amerikan Filmleri listesine alınmıştır.

Hem yönetmenliğini hem de yapımcılığını üstlenen Sean Pean dışında Into the Wild filminin oyuncu kadrosu da kaliteli oyuncuları içinde barındırmaktadır.

Christopher McCandless / Emile HirschBillie McCandless / Marcia Gay Harden  Walt McCandless /William Hurt  Carine McCandless / Jena Malone Jan Burres / Catherine Keener  Rainey / Brian Dierker Wayne Westerberg / Vince Vaughn Kevin / Zach Galifianakis Tracy / Kristen Stewart  Ron / Hal Holbrook Ranger Steve Koehler / Steven Wiig  Jim Gallien / Jim Gallien  

Into the Wild Filminin Konusu

Into the Wild konusu; Christopher, üniversiteden yeni mezun olmuştur. Anne ve babasıyla geçmişte bazı çatışmalar yaşamış ve bu çatışmaların etkisiyle de birçok şeyden vazgeçmiştir. Alaska’da tek başına doğa içinde yaşamaya çalışmaktadır.

Alaska’ya kadar geçecek iki senelik yolculuğu içinde birçok kişiyle karşılaşacak olan Christopher, kurduğu arkadaşlıklarda hayatın anlamını da anlamaya başlayacaktır. Amerika’dan yola çıkarak son molasını Alaska’da vermeye karar veren Christopher, hesabında bulunan 25bin dolardan fazla parayı, hayır kurumlarına bağışlayarak, ailesini geride bırakmış ve yola çıkmıştır. Bu arada doğayla iç içe yaban bir hayat sürmek için, tüm teknolojiyi, modernliği geride bırakarak yaşamaya çalışacaktır. Into the Wild konusu her ne kadar sıradan görünse de aslında oldukça derin anlamlar taşımaktadır.

Beş Parasız ve Teknolojiden Uzak Bir Hayat

Into the Wild filminde Alaska yolculuğu, tam olarak 20 ay sürecek olan Christopher, bu yolculuğu sırasında yeni insanlarla da tanışacaktır. Keşfettiği yeni eyaletlerde, kendisini bekleyen birçok farklı olayı da aşmaya çalışan genç Christopher, teknolojiden uzak ve parasız şekilde geçireceği günlerinde, doğayı anlamak ve doğaya saygıyla yaklaşmak için bu serüvene çıkmış ve gençlik yıllarında yaşayacağı bu deneyim, kendisine bir terapi sürecini de oluşturacaktır.

Ancak Alaska’ya ulaştığında ise hiçbir şey beklediği gibi değildir. Zorlu kış şartları altında yaşamak, hiç de kolay olmayacak ve neredeyse dayanılmaz hale gelecektir.  Etrafında aç kalmamak için avlanacağı hiçbir şey yoktur. Beş parasız olduğu için evine de geri dönememektedir.

Buz tutmuş göller dışında etrafında hiçbir şey yokken, terk edilmiş bir otobüs görmüştür. Bu otobüs etrafında sığınabileceği tek yer olacaktır. Christopher artık çok çaresizdir ve açlık sınırlarının da sonuna gelmiştir. Etrafındaki zehirli meyveleri yemeye mecbur kalan Christopher için artık ölüm çanları çalmak üzeredir.

Filmin İncelemesi

Yönetmenliğini Sean Pean’in yaptığı Into the Wild, tüm karakterlerin rolleri gerçektir ve verilen tepkiler de final sahnesinde olduğu gibi gerçeği yansıtmaktadır. Hikâyede gösterilen ahlaki tavır ise oldukça dokunaklı sahnelerden oluşmaktadır.

Zenginliğin, gücün, paranın, modern yaşamın, sevgi eksikliğinin tüm zorluğunu küçükken çekmeye başlayan Christopher, yetişkin bir genç olduğunda tüm bunları yıkacak ve özünü keşfetmek, potansiyelini anlamak için, hayatın sunduğu tüm nimetleri geri çevirecektir.

Bu serüvene çıkana kadar her şeyin donuklaştığı hayatında artık her şey özgürlük yolunda harcanacaktır. Kişisel hesabındaki tüm parayı hayır kurumuna bağışlayarak yoluna devam eden genç Christopher, planlı bir hayatın, kariyerli ya da dolu dolu paranın olmadığı, zorla girilen ilişkilerin yaşanmadığı bir hayatı tercih ederek, özgürlüğün yolunu tutmuştur.

Filmin sonunda ise verdiği ders oldukça önemlidir. Ne kadar mutlu olursanız olun, mutluluk paylaşıldığında gerçektir. Bu anlamlı söz, hayatın değerin bilen, elindekileri doğru ve bilinçli kullanarak hayatına anlam katan ve paylaşarak bunu taçlandıran insanlara söylenmiştir.

Into the Wild Kitabı Nasıl Oluştu?

Into the Wild kitabının yazarı Amerikalı Jon Krakauer, aynı zamanda bir dağcıdır. Into the Wild kitabını yazmak için, kitabın ana karakteri Chris McCandless’in Alaska yolculuğunu yazıya dökmek için uzun bir süre çalışmıştır.

Jon Krakauer, kitabında genç McCandless’in ruhunu ve gerçekçilik tutkusunu ön plana çıkaracak kurguyu yapmak için, karakter üzerinde uzun süre düşünmüş. Gerçek bir hikâyeye dayanan kitapta yazar, ana karakteri uzun süre inceledikten sonra yazıya dökmüş olmasına rağmen, yönetmen Sean Pean, kitaptan farklı şekilde ana karakteri oluşturmuş ve karaktere yolda birçok kişiyle arkadaş olma yetisi vermiştir.

Film aslında vahşi hayata bir yolculuk olmasına rağmen, seyircide bazı farklı duygular oluşturduğu nettir. Kimine göre doğanın ulaşılması gereken bir hedef olduğu görülürken, kimine göre genç Christopher’ın bir kaçış aracı olarak kullandığı görüşleri bulunmaktadır.

Christopher’in sorunlu ebeveynleriyle yaşadığı çatışmalardan uzaklaşmak, modern teknolojinin getirdiklerinden uzaklaşarak yaban bir hayat sürerek, kendini bulma girişimi, zorlu Alaska şartları altında belki de hayatının son zamanlarını geçirmesi için de genç Christopher’a bir yol gösterecektir. 

Büyük bir kitle tarafından beğenilerek seyredilmiş ve çoğu kişinin hayallerinin bir parçası haline gelen doğaya yapılan yolculuk, sadece bir hayal olarak kalmıştır. Çünkü yönetmen Sean Pean, doğaya yolculuk konusunda çok önemli bir materyal olmasına rağmen, bu materyali çok iyi işleyememiş ve seyirciye, doğaya yolculuğun bir hayal olabileceğinden ötesini geçirememiştir. Diğer yandan film duygusallığı fazla ön plana çıkarmakta ve kitabın özünden uzaklaşarak, ideal/aziz bir karakter oluşturma çabasına da gitmektedir.

Film macerayı seven kişilerin olduğu bir kesime hitap etmesinin yanında, kült film statüsünde bir film olma özelliğini de koruyor. Tüm film boyunca Alex, kameraya karşı konuşarak, karaktere odaklanmakta ve muhteşem doğa manzaraları ve kullanılan müzikler, Into the Wild filmini, rahat izlenebilir hale getirmektedir. 

 https://www.youtube.com/watch?v=Nkncp5CuqKY

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!