featured

Kaktüs Çoğaltma Nasıl Yapılır? Doğru Kaktüs Bakımı İçin Neler Yapmak Gerekir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Radyasyonu çekmesiyle, görselliği ve kolay bakımı ile gönüllere taht kuran bir bitki kaktüs. Peki kaktüs bakımı nasıl olur? Kaktüs çoğaltma nasıl yapılır? İşte, detaylar!

Kaktüs Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Kaktüs çoğaltma zamanla kaktüsün yanlarında meydana gelen yavru kaktüslerin, ana kaktüsten ayrılması ile yapılmaktadır. Kaktüsle ilgili olanlar bu konuyu genellikle merak etmektedir. İşlem, ana kaktüs zarar görmeden gerçekleştirilmelidir. Kaktüs sayısının zamanla artması ile çoğaltma işlemi yapılmalıdır. 

Zamanla aynı alanda büyüyen kaktüslerin ayrılarak çoğaltılması gerekmektedir. Çoğaltma işlemlerine dair bazı hususlar bulunmaktadır. Bu ayrıntılara dikkat edildiğinde kaktüsler yeni saksılarında çok hızlı bir şekilde büyüyecektir. Kaktüs bakımı iyi bilindiğinde kaktüsün yeni saksıda sağlıklı bir şekilde boy attığı görülecektir.

Kaktüs Çoğaltma İşlemine Konu Olan Kaktüs Nedir?

Kaktüs çoğaltma işlemi yapılan kaktüs, zor hava şartlarına dayanıklı olan ve su ihtiyacı az olan bir bitkidir. Kaktüsün pek çok türü bulunmaktadır. Kaktüsün bazı türleri dikenli olabildiği gibi dikensiz olan türleri de mevcuttur. Günümüzde dekoratif amaçlı olarak kullanımı yaygındır. İç ve dış mekanların görselliğini artırıcı bitkilerdir. Kaktüs, succulent bitki ailesinin bir mensubudur. 

Afrika kıtası başta olmak üzere Kuzey Kanada, Kuzey ve Güney Amerika’da yetişme ortamına sahiptir. Kaktüs boyları çok çeşitli olabilmektedir. Uzunlu boylu kaktüsler olduğu gibi kısa boylu kaktüsler de bulunmaktadır. Kaktüs bakımı için bazı kuralların iyi bilinmesi yararlıdır. Bu sayede saksıdaki kaktüsün canlı bir görünüme kavuşacağından şüphe edilmemelidir. Kaktüsün su ihtiyacı, sahip olduğu kalın derisi nedeni ile fazla olmamaktadır. Bu nedenle, bakım sırasında sürekli olarak sulamaya gerek yoktur. 

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaktüs çoğaltma işlemi yapmak isteyen kişiler kaktüs çoğaltma nasıl yapılır, sorusunun cevabını ararlar.  Kaktüs çoğaltma yapmak için kaktüsün büyüyüp gelişmesi gerekmektedir. Bunun için de kaktüs bakımı doğru yapılmalıdır. Kaktüs, yapısı gereği suya dayanıklı bir bitkidir. Fazla sulandığında kaktüsün çürüdüğü görülmektedir. Kaktüs toprağını yaklaşık iki yılda bir değiştirmek gerekmektedir. Çünkü zamanla bitkinin toprağındaki mineraller tükenmektedir. Kaktüs bitkisi gün ışığını direkt almayı çok sevmektedir. Bu bitkiler, güzel bir bakım sonucunda yumru şeklinde büyüyecektir. Yumruların toprak yüzeyine koyulması ile kaktüsün köklendiği görülecektir. Kaktüs çoğaltma nasıl yapılır, sorusunun en doğru cevabı, kaktüse iyi bakmak ve zaman harcamaktır. 

Yaz mevsiminde ve ilkbahar aylarında kaktüsün günde iki defa sulanması yeterli olmaktadır. Eğer kaktüs kapalı bir ortamda duruyorsa, su ihtiyacı nispeten daha az olacaktır. Kapalı ortamdaki kaktüsün ayda bir kere sulanması yeterlidir. Ancak kaktüsün sulaması sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Kaktüs, saksı altından sulanmalıdır. Direkt olarak üstüne su dökülmemesi gerekir. Çünkü kaktüs çöl ortamına alışkın bir bitki olduğu için nemden zarar görmektedir. Sprey şeklindeki ekipmanlarla da kesinlikle kaktüs üstüne doğru su sıkılmamalıdır. 

Kaktüs Bakımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Değişkenler

Kaktüs çoğaltma işlemi için kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi gereğinden bahsedilmiştir. Kaktüs bakımı sırasında kaktüsü etkileyen pek çok değişken bulunmaktadır. Bu değişkenlerin nasıl ayarlanmaları gerektiği bilinmelidir. Dikensiz kaktüsler gün boyunca bol ışığı severler. Büyük ihtimalle çöl özelliğine en yakın olan ortamı kolaylıkla benimsemektedirler. Evin en çok güneş alan kısımlarında kaktüs bulundurulmalıdır. Kuzey cepheler evde kaktüs yetiştirmek için uygun alanlar değildir. Tek dikkat edilmesi gereken, kaktüsün öğle güneşinden korunmasıdır. 

Kaktüs çoğaltmak zor olmayan fakat doğru işlemlerle yapılması gereken bir iştir. Yeter ki kaktüs çoğaltmak için doğru yöntemler bilinsin. Kaktüs bitkisi sıcağı çok sever ki zaten çöl bitkisidir. En sıcak mevsimlerde 40 dereceye ulaşana kadar kaktüs boy atmaya devam etmektedir. Hava sıcaklığı 40 dereceye ulaştığında ise kaktüsün boy uzaması durmaktadır. Hava sıcaklığının -14 derecenin altına düştüğü durumlarda kaktüs için zararlı bir ortam meydana gelmektedir. Böyle durumlarda kaktüse biraz su vermek faydalı olmaktadır. Çiçekler için kullanılan toprak ya da kalın kum ile karışım sonucunda oluşturulan toprak, kaktüs için ideal olmaktadır. Su geçirme özelliğine sahip olan toprak da kaktüs için iyi bir topraktır. Ayrıca toprakta kireç bulunmamalıdır.

Doğru bir kaktüs bakımı için kullanılan suyun sert bir yapıda olmaması gerekmektedir. Kaktüs için en verimli su yağmur suyudur. Ancak yağmur suyunun saksıdaki kaktüs için depo edilmesi ve sulama için kullanılması kolay olmamaktadır. Bu nedenle, kullanılan suyun yumuşak bir su olmasına dikkat edilmelidir. Kaliteli bir suyun kullanılması için hazır pet sular da tercih edilebilir. 

Kaktüsün Sağlıklı Büyümesi İçin Saksı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs çoğaltma öncesinde kaktüs saksısının doğru ölçülerde olması gerekmektedir.Kaktüsün saksınını değiştirmek için en uygun aylar, Ocak-Şubat ve Temmuz-Ağustos aylarıdır. Kaktüsün dikimi sırasında saksının dibine çakıl taşları dizmek faydalı sonuçlar meydana getirebilmektedir. Böylece kaktüsün su ile direkt teması ve suyun saksıda kalmasının önüne geçilmektedir. Büyük saksı çok ideal olmamaktadır. 

Kaktüs Çoğaltma Nasıl Gerçekleştirilir?

Kaktüs çoğaltma işlemleri görece basit işlemlerdendir. Kaktüs bakımı sonucunda ortaya çıkan yavrularla çoğaltma işlemi yapılabilmektedir. Bu işlemi yaparken maket bıçağı yardımcı olabilmektedir. Bıçak kullanılarak yavru kaktüsler ayrılmalıdır. Ayırma işlemi gerçekleştikten hemen sonra da ayrılan yavru kaktüs yeni saksısına dikilmektedir. Kaktüs çoğaltılması için muhakkak ayrı bir saksıya ihtiyaç vardır.

Kaktüs yeni saksısına alıştıktan sonra hızlı bir şekilde boy atmaya ya da genişlemeye başlayacaktır. Kaktüs çoğaltılması için en uygun zaman yaz aylarıdır. Bu işlem sırasında en fazla iki yavrunun alınması gerekmektedir. Aksi halde ana kaktüse zarar verme durumu ihtimal dahilindedir. Ayırma işlemi doğru yapıldığında yeni komşu kaktüsleriniz olacaktır. Ayırma işlemi çok dikkatli yapılmalıdır. İşlem sırasında ana kaktüse zarar vermemek gerekmektedir. 

Kaktüs Nasıl Büyür?

Kaktüs çoğaltmak konusundan sonra merak edilen bir diğer soru da kaktüs nasıl büyür, sorusunun cevabı merak edilmektedir. Kaktüs doğru bakım şartları altında hızla bir şekilde büyümektedir. Hava koşulları, doğru ve yeterli ışık, su ve toprak, kaktüsün büyümesine doğrudan etki etmektedir. Kuru topraklı kaktüsün saksı tabağına biraz su koymak yararlı olacaktır. Aşırı soğuklara kaktüs dayanıklıdır ancak yine de mümkün mertebe aşırı soğuklara maruz bırakılmamalıdır. Kaktüs suyu fazla sevmez, bu yüzden az sulamanız gerekir. Fazla sulanan kaktüs, hızlı bir şekilde çürümeye başlayacaktır. Kaktüsün verimli bir şekilde büyümesi için gübre kullanmak da mümkündür. 

Sukulent Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Sukulent çoğaltma nasıl yapılıyor sorusu da merak edilen sorulardandır. Sukulentin yapısı çoğaltma işlemi için son derece uygundur. Bu tür kaktüslerin çoğaltma işlemi her zaman başarılı sonuçlanmaktadır. Çünkü bitki, köklerini çabuk bir şekilde salmaktadır. Ayrıca yeni toprağa da hızlı bir şekilde tutunmaktadır. Sukulent kaktüsün çoğaltma işlemi sırasında bitkinin alt yapraklarından yavaşça koparma işlemi yapılmaktadır. Bitkinin gövde kısmında yaprak kalmamalıdır. 

Kaktüs çoğaltma için yapraklar temizlendikten sonra makas kullanarak bitkinin baş kısmı yani çiçekli kısmını alacak şekilde kesme işlemi yapılmaktadır. Bu şekilde kesilen parça bir gün boyunca bekletilmelidir. Bekletme işleminden sonra bu parça, yeni saksının üzerine bırakılmalıdır. 2 hafta içerisinde bu parçada hareketlenmelerin olduğu görülecektir. Yeni kökler yavaş yavaş ortaya çıkacak ve toprağı tutacaktır. Kaktüs bakımı da köklerin toprağı tutmasından sonra daha özverili bir şekilde yapılmalıdır. 

Yılan Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?

Yılan kaktüs nasıl çoğaltma nasıl yapılır, sorusunun cevabı bu bölümde açıklanmaktadır. Yılan kaktüs için yapılması gereken çoğaltma işlemi de kolaydır. Bitkinin üzerinden herhangi bir dal koparılarak yeni bir saksı içerisine dikilmelidir. Kısa sürede yeni bitkinin büyüdüğü görülecektir. Yılan kaktüsün çoğaltma işlemi de hızlı bir şekilde sonuç vermektedir. 

Tavşan Kaktüs Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Tavşan kaktüs çoğaltma işlemi için bitkinin yaprakları, kökten ayrılmaktadır. Bu işlem sonrasında kökten ayrılan yaprak yeni saksıya dikilmelidir. Yeni saksının toprağı ince kumlu bir yapıda olmalıdır. Bitkinin köklenme süresi geldiğinde biraz su verilmelidir. Köklenme sonrasında bitkinin saksısı isteğe göre değiştirilebilmektedir. Kaktüs bakımı işlemi çoğaltılan kaktüslerde de doğru bir şekilde yapılmalıdır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!