Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?
Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?

Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karot nedir? İnşaat sektörünün yakından bildiği bu kavram aslında beton delme kesme makinesini tanımlamaktadır. Bu makine günümüzde gelişmiş teknolojiler sayesinde pek çok alanda kullanılmaktadır.

Bu makine sayesinde bir yapının sağlam olup olmadığı kolayca anlaşılabilmektedir. Deprem ülkesi olarak nitelendirilen ve önemli depremlerin merkezi olarak bilinen ülkemizde, karot nedir ve karot alma ne için yapılır konusu büyük önem arz etmektedir.

Karot Nedir? Karot Ne İşe Yarar?

Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?

Karot nedir? Karot makinesi delinmesi ve kesilmesi zor alanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca bu cihaz zemin ve mermer gibi alanlarda basınç derecesinin ayarlanmasında da oldukça etkilidir.

Bilindiği üzere Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 depremleri sonrasında tam 11 il etkilendi. Binlerce binanın yıkılması, 40 binin üstü vatandaşımızın ölümüne neden oldu. Yaşanan bu büyük deprem sonrası 81 ildeki tüm binalar hakkında oturduğum bina güvenli mi? Binam sağlam mı yapılmış? Şeklinde araştırmalar yapılmaya başlandı.

Ülkemizin deprem kuşağında olması ve her an büyük depremlerin yaşanabilme olasılığı karot nedir şeklinde araştırmaların yapılmasına neden oldu. Binanın sağlamlığının araştırılması ve ölçümlenebilmesi için karot testi yaptırabilirsiniz. Bu testin sonuçları doğrultusunda kendiniz için en iyi deprem tedbirini alabilirsiniz.

1- Karot Neden Alınır? Karot Almak Binaya Zarar Verir mi?

Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?

Belediye karot testi yaparak aslında bulunan ildeki oluşabilecek bina hasarını minimuma indirgemek istiyor. Ancak bu testin yapılabilmesi için ilk olarak bina sakinlerinin onayının alınması gerekiyor.

Bina sakinleri ise binalarının sağlam çıkmaması halinde ne yapmaları gerektiğini bilmediğinden, karot testinin binaya zarar verebileceğini düşündüğünden çekimser kalabiliyor. Bu noktada açıklayalım karot nedir, karot almak binaya zarar verir mi?

Karot aslında Türkçe’de havuç anlamına geliyor. Binaları muhteşem bir şekilde delebilen bu cihaz binadan silindirik bir şekilde örnek alınabilmesine imkan sağlıyor. Bu örnek silindirik olarak alındığı için hiçbir şekilde binanın zarar görmeyeceğini söyleyebilmek mümkün.

Yani alınan bu test binanızı kesinlikle depreme daha dayanıksız bir hale getirmiyor. Karot nedir, neden alınır? İlk olarak tarot testi kesinlikle taze betondan alınmıyor. Betonun yeterince kuruması gerektiğinden alınması halinde bile istenilen verime ulaşılamıyor.

Bu yüzden binaların inşaatı devam ederken karot testinin alınması ve binanın sağlamlığından emin olunması mümkün olmayacaktır. Karot nedir nasıl alınır konusunda 28 günlük bir bekleme süresinin bulunduğunun altı çizilmelidir.

Alınan karot testi yapı ve numune laboratuvarlarına götürülerek makineler yardımıyla belirli bir basınca tabii tutuluyor. Belirli bir düzeyde uygulanan bu basınca direnç gösteremeyen karot örnekleri yıkılırken, dayanıklı olanları ise şeklini koruyor. Bu anlamda yıkılan karot örneklerinin ait olduğu binaların riskli ve sağlam olmadığı düşünülmektedir.

2- Karot Testi Sonucu Kaç Olmalı? Karot Değeri Kaç Olmalı?

Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?

Karot nedir? Deprem yönetmeliğine göre karot testi sonucunda belli düzeyde çıkan sonuçlar riskli ya da risksiz olarak kabul ediliyor.

En az c25 katsayısına sahip binaların güvenilir olduğuna karar verilirken, c20 ve altında katsayılara sahip binaların risk grubu taşıdığı belirtiliyor. Eğer belirtilen aralıkta binanızın minimum c25 ve üzerinde olduğunu görürseniz, güvenilir olduğunu düşünebilirsiniz.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Nedir bilgi almak için yazımızı inceleyebilirsiniz.

3- Karot Nedir? Karot Testi Olumsuz Çıkarsa Ne Yapılmalı?

Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?

Karot nedir? Karot testi c20 ve altında olursa bu durumda binanızın depreme dayanıklı olmadığını düşünebilirsiniz. Peki bu durumda ne yapmalısınız?  Karot testinin olumsuz çıkması durumunda belediyeye bildirilirse, ihbar olarak sayılacaktır. Risk grubunda bulunan bina ve binaların acil bir şekilde kentsel dönüşüme gitmesi gerekecektir.

Sonuç alındıktan sonra ilk olarak hak sahibine bilgi verilmektedir. Her bina kendi projesine uygun bir şekilde kentsel dönüşüme girmekte ve hak sahiplerine yeniden kazandırılmaktadır. Böylece kişiler, daha güvenilir ve konforlu evlerde oturma imkanı bulabileceklerdir.

4- Karot Testi İçin Nereye Başvurulur?

Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?

Binanın güvenilirliği ya da kentsel dönüşüm karot alma için ikamet edilen bölgede hizmet veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birimine başvurulmalıdır. Bu birime gidemeyenler ise ilçelerinin belediyesine başvuru yapabilir.

Diğer işlemler hakkında ise Kaymakamlık üzerinden bilgi alınabilecektir. Tüm bunlara ilaveten karot nedir, karot testi alma nasıl yapılır konusunda hizmet veren özel inşaat şirketleri de bulunmaktadır. Binalarının güvenilirliğinden emin olmak isteyenler bu şirketlerden bilgi ve hizmet alabileceklerdir.

5- Karot Testi Ne Kadar? Bina Karot Testi Fiyatları

Karot Nedir | Karot Neden Alınır? Karot Değeri En Az Kaç Olmalı?

Binaların güvenliği açısından önemli bir kavram olan karot nedir? Bu hizmet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da belediyeler üzerinden alındığı takdirde, ücretsiz olarak verilmektedir.

Özel şirketlerin fiyatlandırma politikası ise bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Genel olarak fiyat aralığının 2000-4000 TL olduğu söylenebilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!