Kiracıya Tanınan Haklar Nelerdir? Tüm Kiracıların Bilmesi Gereken Başlıca Hukuksal Hakları

Kiracıya Tanınan Haklar Nelerdir? Tüm Kiracıların Bilmesi Gereken Başlıca Hukuksal Hakları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk hukuk sisteminde kiracıya tanınan haklar nelerdir bilmek önemli. Çünkü ülkemizde kiraya veren – kiracı ilişkileri, tarafların çok sayıda anlaşmazlığa yol açabilen önemli hukuki uyuşmazlıklar arasında yer alıyor. Bu anlamda her yıl önemli sayıda kiraya dayalı hukuksal anlaşmazlıkta mahkemeler önüne yansıyor.

Bu yazımızda, tüm kiracıların bilmesi gereken başlıca güncel kiracı hakları nelerdir? sorusunun yanıtını sizler için bir araya getirdik. İşte, tüm merak edilen yönleri ile “Kiracı Hakları”…

Kira Sözleşmesi Nedir?

Kira sözleşmesine ilişkin yasal tanım, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 299. Madde de yapılmıştır. Madde düzenlemesine göre kira sözleşmesi şu şekilde tanımlanmıştır:

“Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir”

Kira sözleşmeleri belirli süreli veya belirli olmayan süreli olarak yapılabilirler. Kira sözleşmeleri yazılı olabileceği gibi sözlü olarak da yapılabilir ancak ispat açısından kira sözleşmelerinin yazılı yapılması hem kiraya veren hem de kiracı yönünden büyük avantaj sağlar.

Kira sözleşmesinin tarafları ise kiraya veren ve kiracıdır. Hukuk sistemimizde kira sözleşmesi ile kiracılara tanınan bir ok önemli hak bulunur. Peki, Türk hukuk sisteminde kirayıca tanınan haklar nelerdir?

Kiracıya Tanınan Haklar Nelerdir? Tüm Kiracıların Bilmesi Gereken Başlıca Hukuksal Hakları

Kiracı Hakları Nelerdir? Kiracıya Tanınan Haklar

Kira sözleşmesi ile bir kiralamaya taraf olarak katılan kiracının, en önemli haklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kiralanan taşınmazın kullanımının, sözleşmeye uygun olarak kendisine bırakılmasını kiraya verenden isteme hakkı,
  • Kiralanan taşınmazı, sözleşilen tarihte belirlenen amaçla kullanıma elverişli olarak teslim alma hakkı,
  • Kiralanan taşınmazın, kira sözleşmesi süresince kiraya verildiği şekilde kalmasını kiraya verenden talep hakkı,
  • Kiralanan taşınmazda bulunan ayıbın giderilmesini kiraya verenden isteme hakkı,
  • Haklı bir gerekçe olmaksızın sözleşme süresi dolmadan ve yasal olarak belirlenen tahliye sürelerinden önce taşınmazdan çıkarılmama hakkı,
  • Kiraya veren tarafından yazılı olarak izin verilen durumlarda, taşınmazı başkasına devredebilme ya da alt kiracıya kiralama hakkı,
  • Depozito ödenen durumlarda, kiralanan taşınmazın kira anındaki niteliğiyle geri verilmesi halinde depozitonun iadesini isteme hakkı,
  • Taşınmazın aynına dair giderlerin (örneğin binaya mantolama yapılması ya da asansör tamiri gibi) kiraya verence karşılanmasını talep hakkı,
  • Kiralanan taşınmazın kullanıma elverişliliğinin sona ermesi ya da önemli ölçüde engellenmesi halinde (verilen sürede bunlar giderilmezse) kira sözleşmesini fesih hakkı.

Bu sayılan önemli kiracıya tanınan haklar yanında ayrıca belirtelim ki, hukuk sistemimizde kira sözleşmelerinde Türk Borçlar Kanunu 346. Maddesi uyarınca kiracı aleyhine düzenleme yasağı vardır ve bu yasak aleyhine hareket edilemez. 

Kiracıya Tanınan Haklar Nelerdir? Tüm Kiracıların Bilmesi Gereken Başlıca Hukuksal Hakları

Kira Sözleşmelerinden Kaynaklı Davalar Hangi Mahkemede Görülür?

Kira sözleşmelerinden kaynaklanan taşınmazın her tür tahliye davası, kira sözleşmesinin feshinden doğan davalar, kira bedelinin tespitine ilişkin davalar, kira sözleşmesinden kaynaklı alacak ve tazminat davaları ile kiracı haklarına ilişkin davalar kiracının yerleşim yeri ya da kira sözleşmesinin ifa yeri Sulh Hukuk Mahkemeleri önünde görülür.

İlginizi Çekebilir: Kiracı Aleyhine Düzenleme Yasağı Ne Demektir? Neler Bu Yasak Kapsamına Girer?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!