featured

Makarna Sosu Tarifleri | 21 Kolay Makarna Sosu Tarifi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Makarna sosu tarifleri ile makarnalarınıza tat katabilir, leziz sofralar kurabilirsiniz. Hem öğrencilerin hem de lüks sofraların vazgeçilmezi olan makarnayı soslar sayesinde renklendirebilir, daha besleyici hale getirebilirsiniz. Eğer makarnayı yoğurt, ketçap, mayonez sıradanlığından çıkarak tüketmek istiyorsanız makarna sosu çeşitleri içerikli bu listemiz tam size göre! İster az malzemeli makarna sosu, ister bol malzemeli bol domatesli makarna tarifi…. Makarna sosu tarifleri ile ilgili aradığınız her şey burada!

Makarna Sosu – Nefis Yemek Tarifleri| Birbirinden Güzel Makarna Sosu Çeşitleri

İtalyan mutfağının en popüler yemeği olan makarna, ülkemizde de her kesim tarafından seviliyor. İster öğrenci olsun ister CEO, eminiz ki makarnaya kimse asla hayır diyemiyordur! Sade haliyle de yemesi keyifli olan makarna sosları açısından da oldukça zengin. Makarnayı daha da keyifli hale getirmek için evde yapabileceğiniz onlarca kolay makarna sosu çeşitleri var. Az malzemeyle kolay makarna sosu yapmak istiyorum diyorsanız da, bol malzemeli basit makarna sosları öğrenmek istiyorsanız da aradığınız her şey bu yazımızda sizler için derlendi.

1 – Acili Makarna Sosu Tarifi

Acılı makarna denince aklınıza ilk olarak Arrabbiata sos geliyor olabilir. Ancak Arrabbiata makarna sosu dışında deneyebileceğiniz başka makarna sosu çeşitleri de var. İşte, acıseverlerin damağına hitap edecek acılı makarna sosları tarifleri…

a – Arrabbiata Sos

Bir küçük boy soğan ve 3 diş sarımsağı oldukça ince ince kıyın, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağın içinde kokusu çıkana dek kavurun. Ardından kabukları soyulmuş, rendelenmiş 4 büyük boy domatesi rendeleyerek soğan ve sarımsak bulunan tencereye atın. Acıyı sevme derecenize göre pul biber ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyerek kısık ateşte pişirmeye devam edin. 20 dakika kadar sonra tencereye 2 yemek kaşığı fesleğen ekleyin. Makarna için Arrabiatta sosu hazır!

b – Kolay Makarna Sosu Acılı Ceviz Sos Tarifi

En kolay makarna sosu için acılı ceviz sos tercih edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey; 5 tatlı kaşığı acı biber salçası ile bir çay bardağı dövüşmüş cevizi karıştırmanız ve makarnanızın üzerine servis sırasında ilave etmeniz. Eğer ev yapımı doğal acı salça kullanırsanız makarna sosu daha lezzetli olacaktır.

c – Hibeş Sosu Tarifi

YouTube video

Makarna sosuna kimyon konur mu demeyin! Çünkü makarna sosuna hangi baharatlar konur sorusunun sınırlı bir cevabı yok. Eğer ürünleri birbiri ile uyumlu kullanırsanız, pek çok baharatı makarna sosu tariflerinde kullanabilirsiniz. Hibeş sos da bunlardan bir tanesi. Hibeş sos yapmak için ilk olarak bir su bardağı tahin içine 3 diş dövülmüş sarımsak, 2 çay kaşığı kimyon ve 1 çorba kaşığı acı kırmızı biber eklenerek karıştırılır. Ardından karışım içine yarım kahve fincanı zeytinyağı, yarım limon suyu ve 1 çay kaşığı tuz eklenir. İşte, hibeş sos hazır! Makarnanızın üzerine dökerek yiyebilirsiniz.

2 – Kremalı Makarna Sosları Tarifleri

Makarnaya en çok yakışan sosların başında hiç kuşkusuz kremalı soslar geliyor. Eğer kremanın o yumuşacık tadını makarnada almayı siz de seviyorsanız, kremalı makarna sosları tariflerimizi mutlaka denemelisiniz. İşte, kremalı makarna sosları tarifleri…

a – Kolay Alfredo Sos Tarifi

Tavuklu fettucini alfredo seviyorsanız, bu tarifimiz size göre çünkü dışarıda yediğiniz makarnaları aratmayacak. Alfredo sos yapmak için öncelikle 2 yemek kaşığı tereyağını bir tencerede eritin ve krema ekleyin, karıştırmaya devam edin.

Ardından rendelenmiş 2 diş sarımsağı ve bir su bardağı kadar rendelenmiş parmesan peynirini tencereye alın. Bir çay kaşığı tuz ve karabiber ekledikten sonra peynir eriyince sosu ateşten alın ve ince kıyılmış maydanozları sosun içine ilave edin. Makarna sosu alfredo hazır! Alfredo makarna sosu, öncesinde hazırladığınız tavuklu makarnaya üzerine döküp yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

b – Kremalı Mantar Sos Tarifi

Kremalı mantar soslu makarna yemeyi sevenlerdenseniz bu tarif vazgeçilmeziniz olacak. Ortalama 4 kişilik kremalı mantarlı makarna sos için ilk olarak 2 yemek kaşığı tereyağını bir tencerede eritin, üzerine 2 diş sarımsak rendesini ve iyice yıkanmış ve dilimlenmiş mantarları atın. Mantarlar kavrulduktan sonra sos tenceresine 1 paket krema ekleyin ve artından tuz, karabiber atın. Kolay makarna sosları arasında olan bu lezzeti dilerseniz tavuklu da yapabilirsiniz.

c – Kremalı Limonlu Makarna Sosu

YouTube video

Kremalı limonlu sos makarna denediniz mi? Cevabınız hayırsa mutlaka denemelisiniz. İlk olarak bir sos tenceresine 50 gram kadar tereyağı koyup eritiyoruz. Ardından 1 adet limonun suyunu da tereyağına ilave ediyoruz. Son aşamada da 1 paket yani 200 gram kremayı da ekliyoruz ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Limonlu makarna sos kıvam alınca içine yarım bardak rende edilmiş parmesan peyniri de katıp 3 dakika daha pişiriyoruz. Sosunuza karabiber ve tuz ekledikten sonra makarnanızın üzerine dökebilirsiniz.

d – Mac and Cheese Sos

3 peynirli sos Mac and Cheese sosu makarnaya çok yakışıyor! Mac&Cheese sos yapmak için ilk olarak geniş bir tencere içinde 2 yemek karışı tereyağını eritin. Sonrasında eriyen tereyağ içine taze çekilmiş 2 çay kaşığı karabiber ekleyin.

YouTube video

Karabiberin kavrulmasından sonra sos tenceresine bir paket çiğ krema ekleyin ve karıştırın. Tencereye ilk olarak 100 gramlık labne peyniri, ikinci olarak 150 gr cheddar peyniri ve de bir su bardağından bir parmak az parmesan peynirini ilave edin. Tüm malzemelerin birbiriyle iç içe geçmesi sonrasında üç peynirli sos hazır!

3 – Kıymalı Makarna Sosu Tarifleri

Kıymalı makarna denince akla ilk gelen elbette ki bolonez sos… Ama bolonez sos, makarnaya yakışan tek kıymalı makarna sosu değil. Eğer makarnayı kıymayla yakıştırıyorsanız, karbonhidrat tüketirken protein almaya da dikkat ediyorsanız kıymalı makarna sosu tarifleri listemiz tam size göre. İşte, makarna sosu kıymalı nasıl yapılır birlikte öğrenelim…

a – Bolonez Sos

Etseverlerin en sevdiği bolonez soslu makarna yapmak için ilk olarak 2 dolu yemek kaşığı tereyağ koydunuz sos tenceresi içine 1 büyük boy ince kıyılmış soğan ile rendelenmiş 3 diş sarımsağı alın ve kavurmaya başlayın. Bu sırada yaklaşık 250 – 300 gram kadar kıymayı ayrı bir tavaya ilave edin ve kavurun. Kıyma kavrulduktan sonra soğan ve sarımsak bulunan sos tenceresi içine ilave edin, birkaç dakika kısık ateşte birlikte pişirin.

Daha sonra kabuğu soyulmuş 3 büyük boy domates rendesini ve 1 yemek kaşığı salçayı da ekleyin. Tüm malzemeler 3-4 dakika birlikte piştikten sonra tencereye 1 bardak su, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve yarım çay kaşığı karabiber ilave edin. Ve bolonez soslu makarna için sosunuz hazır!

Bolonez sos püf noktası için dikkat edin. Eğer bolonez sosunuz içinmiş gibi kokan tarla domatesi ve ev yapımı salça kullanırsanız, sosunuz ve makarnanız daha lezzetli olacaktır! Ayrıca kıymanızın da yağsız olmasına dikkat edin.

b – Biberli Kıymalı Makarna Sosu Tarifi

200 gr kıymayı 4 kaşık sıvıyağda kavurun, 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Bir kuru soğanı ve 2 diş sarımsağı ince doğradıktan sonra ekleyin ve ardından doğranmış 3 yeşil biberi ilave edin. Bütün malzemeler biraz kavrulduktan sonra 3 domates rendesini, 1 çay kaşığı pul biber, tuz ve karabiberi de ekleyin. Domatesler suyunu çektiğinde ince kıyılmış maydanoz da ilave edin. Biberli kıymalı makarna sosu hazır!

4 – Kaşarlı Makarna Sosu Tarifleri | Parmesanlı Makarna Sos Çeşitleri

İster fırında olsun ister tencerede, kaşarlı makarna sosları ile makarnanızı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Dilerseniz kaşar içine başka peynirler de karıştırarak bol peynirli, bol malzemeli makarna sosları yaratabilirsiniz. İşte, peynir severlerin beğenisine hitap edecek kaşarlı peynirli makarna sosları tarifleri…

a – Carbonara Sos

Dana jambon ve pamesan eşliğinde makarna yemek isterseniz, aradığınız makarna sos tarifi carbonara sos! Carbonara makarna yapmak için yaklaşık olarak 200 gr dana jambonu ince julyen şekilde doğrayın, 100 gr kadar da parmesan peynirini rendeleyin. Rendelenmiş parmesanın içine 2 yumurta ve 2 yumurta sarısı ekleyip karıştırın.

YouTube video

Ardından bir tencere içine dilimlediğiniz dana jambonları kızartın ve kızardıktan sonra o tencereye haşladığınız makarnayı koyun. Makarnanın yağla harmanlanmasından sonra ocağı kapatın, yumurtalı parmesanlı karışımı üzerine dökün ve üzerine jambonları ekleyin. Peynir soslu makarna içinde en lezzetlilerinden Carbonara makarna sosu hazır!

b – Beyaz Pesto Sos

Pesto soslu, parmesan ve ricotta peynir soslu makarna yapmak isterseniz ilk olarak denemeniz gereken sos; beyaz pesto sos. İki peynirli pesto sos yapmak isterseniz öncelikle fırınınızı 200 derecede ısıtın. Fırın tepsinizi yağladıktan ya da yağlı kağıt kapladıktan sonra tepsinin tabanına yarım su bardağı cevizi yayın. Isıtılmış fırında cevizler ısındıktan sonra soğumaya bırakın.

Bir karıştırma kabı içerisine 1 yarım limon kabuğu rendesi, 100 gr ricotta peyniri, 50 gr parmesan peyniri, 1 tatlı kaşığı kekik,1 diş rende sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve cevizleri ekleyerek karıştırın. Beyaz pesto makarna sosu hazır! Makarnanızın üzerine dökerek servis edebilirsiniz.

c – Dört Peynirli Makarna Sosu

4 peynirli sos ile makarnanızı enfes yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce 50 gr tereyağını sos tenceresinde eritin. Üzerine 3 çorba kaşığı un ile 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek kavurun. Baka bir sos tenceresi içinde de 200 ml süt, 1 dal biberiye, 1 adet defne yaprağı, 1 orta boy doğranmış soğan ve 1 dal taze kekiği birlikte kaynatın. Kaynama noktasına gelen sütü süzün ve un olan tencereye yavaş yavaş, karıştırarak ilave edin.

YouTube video

Ardından 20 gr emmental peyniri, 20 gr brie peyniri ve 20 gr cheddar peyniri tencereye ekleyin. Son olarak da sos tenceresine 20 gram rendelenmiş parmesan peyniri ile taze çekilmiş karabiber ekleyin. 4 peynirli sos hazır! 4 peynirli makarnanızı afiyetle servis edin.

d – Kaşar Peynirli Maydanozlu Yeşil Sos Tarifi

Yeşil renkli makarna yapmak için maydanoz kullanabilirsiniz. Kolay makarna sosu için robot içine 1 demet maydanoz, 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı beyaz peynir ve 4 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip karıştırın. Ardından 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşarı, 1 kaşık suyu, birer tutam karabiber ve tuzu ekleyerek yeniden robottan geçirin. Sosunuzu makarnanın üzerine dökerek servis edebilirsiniz!

5- Domatesli Makarna Sosu Tarifleri

Makarnayı sade tüketmeyi sevmiyorsanız, ketçap ya da mayonez gibi katkı maddeli gıdalar da kullanmak istemiyorsanız en kolay ulaşabileceğiniz sebze; domates ve domates makarnaya çok yakışıyor! Domatesli makarna sosu ile hem makarnanıza renk katabilir hem de harika tatlar yaratabilirsiniz. İşte, makarna sosu domatesli tarifler…

a – Marinara Sos

Domatesi makarna sosları arasında marinara sosu da yer alıyor. Ancak marina soslu makarna yapmak için domates püresi gerekiyor. Bunun için de ilk olarak genişçe bir tavanın içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup orta ateşte kızmasını bekleyin, 1 orta boy soğanı incecik dilimleyerek tavaya ekleyin.

Soğanlar kavrulduktan sonra tavaya iki tencere domates püresi ekleyip, tuz, karabiber, kekik ve 1 defne yaprağı katın ve kısık ateşte pişirin. Daha sonra ince kıyılmış bir demet fesleğen de ekledikten sonra yaklaşık 15-20 dk pişmeye bırakın. Marinara sos piştikten sonra içinden defne yaprağını çıkarın ve hazır!

b – Napoliten Sos

Et yemeklerine de makarnaya da çok yakışan bir başka sos; napoliten sos. Napoliten soslu makarna hazırlamak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını sos tenceresi içine alıp eritmeye başlayın. 2 adet orta boy soğanı ve 3 diş rende sarımsağı ekleyin ve pembeleşinceye dek kavurun.

YouTube video

Ardından kabuğu alınmış 5-6 tane büyük boy (1 kilo) ince ince doğranmış domatesi tencereye alın, 1,5 yemek kaşığı ev salçasını da ekleyin, tencereye 1 çay kaşığı şeker de koyun. Domateslerin suyunu çekmemesine dikkat ederek tuz ve karabiber de ekleyerek pişirin. En son da Napoiten sosu içine birkaç tane defne yaprağı atarak tatlandırın. Napoliten soslu makarna için sosunuz hazır!

Napoliten sos püf noktası; domateslerin pişerken suyunu çok çekmemesidir. Bu nedenle 4-5 kişilik Napoliten soslu makarna için ortalama 1 kilo domates kullanın. Eğer domatesler sulu değilse, pişirme aşamasının başında su ilave edebilirsiniz.

c – Kolay İtalyan Makarna Sosu Tarifi

Basit makarna sosları arasında pratik İtalyan sos da bulunuyor. Kolay İtalyan makarna sosu için 3 büyük domatesi rendeleyin. Bir tavaya bir kaşık tereyağı koyup erittikten sonra ilk olarak ezilmiş 1 diş sarımsağı ve ardından domatesi ekleyin. Biraz da su eklenerek kısık ateşte pişirmeye bırakın. Domatesin suyu çektikten sonra sos içine tuz, nane ve kekik ekleyerek servise hazır hale getirin.

6 – Salçalı Makarna Sosu Tarifi

Kolay makarna sosu tarifi arıyorsanız, kolay makarna sosu nasıl yapılır merak ediyorsanız bu listemiz sizin için. Çünkü en kolay makarna sosu, salça ile yapılır. Ancak salçalı makarna sosları için birbirinden farklı tarifleri var. İşte, sizin için seçtiğimiz en lezzetli, en güzel salçalı makarna sosları tarifleri…

a – Kaşık Sos Tarifi

Yalnızca salçalı makarna yaparak leziz bir makarna yiyebilirsiniz ama salçalı makarnanın en güzel halini oraya koyan kaşık sosu da denemelisiniz. Bol salçalı makarnanın kaşık sosu hazırlamak için ilk olarak birer yemek kaşığı domates salçası ve biber salçası ile 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiberi, tuzu, köriyi, pul biberi, kimyonu, biberiyeyi, kekiği, naneyi ve de 2 bardak suyu karıştırın. Ardından karışımı genişçe bir sos tenceresinde yarım çay bardağı sıvı yağı kızdırdıktan sonra ilave edin. Kaşık sos kıvamlı hale gelinceye dek önce kısık ateşte daha sonra da harlı ateşte pişirin.

7 – Kolay Makarna Sosu Tarifleri

Kolay makarna sosları ile farklı tatlar ortaya koyabilirsiniz. Az malzemeli makarna sosu nelerdir, basit makarna sosları nasıl yapılır merak ediyorsanız buyurun listemize.

a – Közlenmiş Biberli Mısırlı Makarna Sos Tarifi

YouTube video

Eğer makarna sosları yapmak için vaktiniz yoksa konserve gıdalarla 5 dakikada güzel bir makarna yapabilirsiniz. Bunun için konserve közlemiş biberleri julyen doğrayın ve üstüne mısır ekleyin. Makarnanız hazır! Dilerseniz evde kendiniz de kırmızı biber közleyerek makarna sosu basit şekilde yapabilirsiniz.

b – Beşamel Sos Tarifi

Beşamel sos yalnızca makarnaya değil, sebzelere de çok yakışıyor. Beşamel soslu makarna yapmak için öncelikle bir tencere içine 1 dolu yemek kaşığı tereyağını alın ve eritin. Tereyağı eridikten sonra 1 dolu çorba kaşığı unu da ekleyip güzelce, yakmadan kavurun. Unun kokusu çıkınca tencereye 2 su bardağı sütü, tuzu ve karabiberi ekleyin.

YouTube video

Beşamel sosunuz muhallebi kıvamına geldiğinde tencereyi ocaktan alın çünkü beşamel sos hazır! İsterseniz makarnanızın üzerin direkt olarak beşamel sosu döküp yiyin, isterseniz makarnanızı bir borcam içine koyup üzerine beşamel sosu döküp fırına verin. Tek bir sosla fırında beşamel soslu makarna da yapabilirsiniz.

c – Pesto Sos Tarifi

Pesto soslu makarna yapacaksanız ve pesto sosu kendiniz hazırlamayacaksanız öncelikle kaliteli bir hazır pesto sos satın almalısınız. Ama evde pesto sos yapmak da oldukça kolay. Bunun için öncelikle 3 diş sarımsağı robottan geçirin. Ardından yarım demet kadar fesleğeni de robota ilave edip karıştırın.

YouTube video

Yarım demet fesleğeni robottan geçirdikten sonra yarım çay bardağı çam fıstığı da robottan geçirin. Tüm malzemeler birbiri ile özdeşleştiğinde robotun içine yarım su bardağı parmesan peyniri, yarım demet fesleğen, 2-3 kaşık zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyerek bir kez daha robotta karıştırın. Pesto soslu makarna için pesto sosunuz hazır!

d – Yoğurtlu Makarna Sosu Tarifleri

Makarnanın birlikte tüketilebileceği başka bir tat da kuşkusuz yoğurt… Makarna sosu yoğurtlu olarak farklı şekillerde yapılabiliyor. Eğer makarna salatası seviyorsanız en pratik makarna sosu tarifi yoğurtlu olanlar. Bunun için bir kase yoğurdun içine biraz mayonez, seviyorsanız bir miktar hardal, haşlanmış sebze, mısır ve kornişon turşu koymanız yeterli.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!