motilium-surup-nedir

Motilium Şurup Ne İşe Yarar? Motilium Şurup 2 Yaş için Uygun mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Motilium şurup mide rahatsızlıkları alanında kullanılan yaygın bir ilaçtır. İçeriğinde bulunan etken maddeler neticesinde özellikle mide bulantısı durumunda tercih edilmektedir. Doktorlar tarafından çeşitli rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkan mide bulantılarının giderilmesi hedeflenerek reçetelenmektedir.

Mide bulantısını gidermek adına çocuklar tarafından kullanılıp kullanılmayacağı da merak konusu olmaktadır. Her ne kadar etkili bir ilaç olsa da kullanmaması gereken bir sınıf da bulunmaktadır. Bu yüzden ilacı kullanmadan önce detaylı bilgi edinmek gerekir. İşte Motilium şurup ne işe yarar, kullanımı nasıl konusunda detaylı bilgiler.

Motilium Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Dispeptik sendrom kompleksi için kullanılan oral bir süspansiyon ilaçtır. Dispeptik sendrom kompleksi; mideden bağırsaklara yenenlerin geçememesi, yemek borusuna yemeğin geri çıkması, sindirememeye bağlı olarak gaz ve ağrı problemleri için üretilmiştir. Üretimi sırasında kullanılan etken maddeler neticesinde bulantı başta olmak üzere değinilen sorunları ortadan kaldırmaktadır.

motilium-surup-nedir
Motilium Şurup

Motilium Şurup İçeriği ve Etken Maddeleri

İlacı kullanmadan önce var olan etken maddelere dikkat etmek olası alerjik reaksiyonların önüne geçmeyi sağlayacaktır. 1 miligram oral solüsyon ve 1 mg domperidon etken maddeleri olarak bulunmaktadır. Yardımcı etken maddeleri arasında ise; sorbitol, mikrokristalize selüloz, sodyum karboksimetil selüloz, metil parahidroksibenzoat, polisorbat, propil parahidroksibenzoat, sodyum sakarin, sodyum hidroksit ve saf su bulunmaktadır.

İlaç kortizon içermemektedir. Bu yüzden kortizon konusunda dikkatli olan bireyler gönül rahatlığı ile tüketilebilmektedir.

Motilium Şurup Ne İşe Yarar?

Hastada meydana gelen belirli mide ve yemek borusu rahatsızlıklarını ortadan kaldırmaktadır. Faydaları arasında çeşitli durumlardan bahsetmek mümkündür. Motilium faydaları arasında:

  • Midedeki yiyeceklerin çabuk boşaltılmasını sağlama,
  • Yemeklerin yemek borusuna kaçmasını engelleme,
  • Yemek borusu iltihabını yok etme,
  • Erken doygunluk hissini giderme,
  • Oluşan bulantı-kusma ihtiyacını baskılama,
  • Mide yanmasının önüne geçme,
  • Karın şişkinliği ve mide ağrısı şikayetini sonlandırma,
  • Işın tedavisi sırasında ortaya çıkan bulantıları yok etme,
  • Mikrobik ateş hastalıklarına bağlı ortaya çıkan yapısal bozulmaları yok etme gibi durumlar mevcuttur.

motilium-surup-nedir

Motilium Şurup İshale İyi Gelir mi?

İshal boşaltım sisteminde meydana gelen aksaklık ve susuzluktan dolayı ortaya çıkan bir durumdur. İlacın prospektüsü incelendiğinde doğrudan ishale etki ettiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak mide ve bağırsak hastalığı olduğundan ishale kısmen iyi geldiği bilinmektedir. Yalnız ishal için kullanılacaksa uzman doktor görüşü olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Motilium Şurup Bebeklerde Kullanımı Uygun mu? Motilium Şurup 2 Yaş Bebekler Kullanabilir mi?

Motilium ilaç, daha önce bahsedilen mide rahatsızlıkları, reflü ve ışın tedavisi sonrası mide sorunlarını ortadan kaldırmak için tercih edilebilir. Motilium hap formu da mevcuttur ve bebeklere de uygun olarak bulunmaktadır. Oral süspansiyon formundaki şurup Motilium çocuklar ve bebekler için kullanılmaktadır. 12 yaş altındaki çocuk ve bebeklerde en düşük dozda doktor tarafından önerilen şekilde tüketilmelidir.

motilium-surup-nedir

Kimler Motilium Mide Şurubu Kullanmamalı?

Her ne kadar sağladığı faydalar neticesinde çok sık tercih edilen ve satın alınan bir ilaç olsa da ilacı kullanmaması gerekenler bulunmaktadır. Mide şurubu Motilium kullanmaması gerekenler arasında:

  • Etken maddelerine karşı alerjisi olanlar,
  • Bağırsağında tıkanma ya da delinme problemi yaşayanlar,
  • Karaciğer hastalığına sahip olanlar,
  • Hipofiz tümörü teşhisi bulunanlar,
  • Mide kanaması ve delinmesi yaşayan bireyler,
  • Kalıcı siyah dışkısı olup karın ağrısı çeken bireyler,
  • Kalp ritim bozukluğu olup kalp ilaçları kullanan bireyler kullanmamalıdır.

Motilium Şurup Kullanımı Nasıldır? Çocuklarda Motilium Şurup Nasıl Kullanılır?

Oral süspansiyon ilacı olan Motilium, kapağı ile birlikte gelir. Kapağında ilacın ölçüsünü belirlemek amacıyla kullanmalısınız. Kapağında üç farklı düzey mevcuttur. Yetişkin ve 12 yaş altı çocuk ve bebeklerde de en düşük dozda kullanılmalıdır. Genelde yetişkinler için (12 yaş ve üzeri) günde 3-4 doz gerekmektedir. 12 yaş altı için ise en düşük doz tercih edilir. Doktor tarafından belirtilen dozda kullanılmalıdır.

Motilium Şurup Kaç Gün Kullanılmalı? Motilium Şurup Günde Kaç Kez?

Alınan bir tedaviye bağlı olarak sürekli mide bulantısı ve rahatsızlığı yaşıyorsanız tedavi süresi boyunca kullanmanız gerekebilir. Ancak kısa süreli mide bulantıları, gaz problemleri ve reflü ataklarında artış varsa rahatsızlık geçene kadar kullanmalısınız. İlacın kullanım süresi doktor tarafından belirtilebilir bununla birlikte siz de rahatsızlığınız geçtiğinizde bitirmelisiniz.

motilium-surup-nedir

Günlük kullanım oranı da hastaların durumuna göre şekillenmektedir. Prospektüs içerisinde günlük 3-4 kere kullanım önerisinde bulunulmaktadır. Ancak kiloya ve yaşa bağlı olarak kullanım ml ölçümü değişecektir. Her birey eşit miktarda ve gün içinde aynı miktarda ilacı kullanamaz. Doktor ya da eczacınızın belirttiği şekilde tüketmelisiniz.

Motilium Şurup Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli?

Kimyasal ilaçlar her ne kadar hastaya fayda sağlaması amacıyla geliştirilse de kullanım sırasında dikkat etmeniz gereken bazı durumlar mevcuttur. Aksi takdirde ortaya çıkacak yan etkilerden dolayı farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Öncelikle ilacı kullanırken herhangi bir yan etki olup olmadığını gözlemlemeniz şarttır.

Yan etki dışında ilaç ile birlikte farklı bir ilaç tüketimi söz konusuysa doktora bu konu hakkında bilgi verilmelidir. İlaçlar, var olan hastalıklar hakkında bilgilendirme yapılırsa böylece ilacın uygunluğu konusunda daha emin hareket edebilirsiniz. K vitamini, kalp ve tansiyon ilaçları kullanıyorsanız birlikte tüketilmesi önerilmemektedir.

Motilium Şurup Yan Etkileri Nelerdir?

motilium-surup-nedir

Kullanım sırasında Motilium şurup yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. Yaygın yan etkileri arasında ağızda kuruluk ortaya çıkmaktadır. Yaygın olmayan yan etkileri arasında:

  • Sürekli kaygılanma ve endişelenme,
  • Kaşıntı,
  • Ciltte döküntü ve kuruma,
  • İshal başlangıcı,
  • Uykuda azalma ya da artış,
  • Geçmeyen baş ağrıları,
  • Cinsel istekte azalma görülmesi,
  • Memelerde hassasiyet ve ağrının oluşması,
  • Memenin süt boşaltması,
  • Enerji ve güç kaybı bulunmaktadır.

Kişiler burada bahsedilen yan etkilerin dışında; sinirlilik, idrar yapmakta zorluk ve yanma, göz kapaklarında kontrolsüz hareket gibi durumlarla karşılaşırsa Motilium şurup kullanımı bırakılmalıdır. En yakın bir hastane ve doktora başvurarak konu hakkında bilgi verilmelidir. Gerekirse Motilium şurup muadili ilaç kullanımına başlanmalıdır.

Motilium Şurup Reçetesiz Satılır mı?

motilium-surup-nedir

Motilium ilacı sadece eczanelerde satılmaktadır. Eczaneden reçetesiz bir şekilde doğrudan alma imkânına sahipsiniz. Ancak reçeteli şekilde alırsanız devlet tarafından belirli bir ödeme kısmı karşılanacaktır. Üstelik bahsedilen bu ilacı aile hekiminiz tarafından bile reçeteleyebilirsiniz. Aile hekimleri tarafından yazılabilen, reçetelenen ilaçtır.

YouTube video

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!