Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Motor ehliyeti nasıl alınır diyorsanız yazımız sizi yakından ilgilendiriyor!  Motosiklet kullanmak ve bu araç üzerinde güvenilir bir şekilde seyahat etmek istiyorsanız, kesinlikle ehliyet almanız gerekecektir. Araç ve motosiklet kullanımı ehliyetsiz suç sayıldığından belli bir yaş limitini aşan ve motosiklet kullanmak isteyen herkes, ehliyet başvurusunda bulunur. Motor ehliyeti nasıl alınır? Motor ehliyeti yaş sınırı ne? Motor ehliyeti almak ne kadar gelin tüm bu soruları birlikte yanıtlayalım.

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Motor sürebilmek için gerekli olan motor ehliyeti nasıl alınır? Araç ile trafiğe girmek yerine motosiklet kullanmayı tercih eden milyonlarca insan bulunuyor. Ancak elbette ki motosikletlerinde kullanımı için bir ehliyet alınması gerekiyor. Motor ehliyeti alma aslında sürücü ehliyeti almak ile hemen hemen aynıdır. Şimdi, motor ehliyeti ile ilgili tüm detaylara değinelim.

1- Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır? Motor Ehliyeti Yaş Sınırı Ne?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Motor ehliyeti nasıl alınır diyenler için ilk olarak bir yaş sınırının bulunduğunu belirtmek gerekecektir. Motor kullanmak isteyenler tam 4 farklı sınıf içerisinden seçim yapabilmektedir. Yaş sınırı da bu sınıflandırma doğrultusunda değişirken, 16 ila 24 arasında olmaktadır.

2- Motor Ehliyeti Sınıfları Neler? A, A1 ve A2 Ehliyet Nedir?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Motor ehliyetinde M, A, A1, A2 olmak üzere 4 farklı sınıf bulunmaktadır. M1 düzeyinde motosiklet ehliyeti almak için minimum 16 yaşını doldurmak gereklidir. Silindir hacmi 50 cc geçmeyen ve hızı 45 km’yi bulmayan üç ya da dört tekerlekli araçlar için M düzeyinde ehliyet alınır.

A1 düzeyindeki ehliyet içinde 16 yaşın doldurulmuş olması gereklidir. A1 düzeyinde alınan ehliyet aslında M sınıfını da kapsamaktadır. Gücü 125 cc ve 14 beygir olan, ağırlığı ile gücünün oranı 0.1 i geçmeyen, son olarak gücü 15 kilowattı geçmeyen araçlar için bu ehliyet alınabilir.

A2 düzeyindeki motor ehliyeti nasıl alınır? 18 yaşını dolduran herkes bu ehliyet için başvuru yapabilecektir. A1 ve M düzeyindeki ehliyetleri kapsayan bu sınıf gücü 47 beygir olan ve gücü ile ağırlığının oranı 0.2’yi geçmeyen araçlar için alınabilir. Aynı zamanda aracın gücü 19 kilowatt olmalıdır. A2 ehliyeti sepetli ya da sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ya da üç tekerlekli motosikletler için alınabilir.

3- A Motor Ehliyeti Kaç CC’ye Kadar Sürer? Motor Ehliyeti Sınıflarının Limiti Ne Kadar?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

A motor ehliyeti en büyük sınıf olarak da tanımlanabilir. Peki, A motor ehliyeti nasıl alınır? Bu ehliyet iki farklı şekilde kolayca alınabilecektir. İlk olarak 2 yıldır A2 ehliyeti bulunan ve 20 yaşını dolduran herkes bu ehliyet için başvuru yapabilir.

Bunun yanı sıra A2 ehliyeti olmayan kişilerde, 24 yaşını doldurmuşsa doğrudan ehliyet için başvuru yapabilecektir. A sınıfı ehliyet gücü 19 beygiri geçen tüm motosikletler için verilmektedir. A sınıfı ehliyeti bulunan kişiler aynı zamanda A1, A2 ve M düzeyindeki araçları da rahatlıkla kullanabileceklerdir.

4- Motor Ehliyeti Nasıl Alınır? Motor Ehliyeti Almak İçin Ne Gerekiyor?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Tüm sınıf grupları için motor ehliyeti nasıl alınır ne yapmak gereklidir. Bunun için ilk olarak bir sürücü kursuna gitmeniz ve istediğiniz ehliyet türünü almak için talepte bulunmanız gereklidir.

İlgili sürücü kursu adaydan diploma ya da öğrenci belgesi, adli sicil kaydı, sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, 18 yaşından küçükler için muvafakatname ve sınav ücretinin yatırıldığına dair makbuz talep eder.

Sürücü kursunun sizden istediği belgeleri tamamladığınızda, size sürücü kursu belli tarihlerde ve zaman aralığında teorik eğitim verir. Yine uygulamalı eğitimlerde verilerek, ehliyeti alabilmeniz için gerekli tüm aksiyonlar konusunda bilgilendirmeler yapılabilecektir.

Motor ehliyeti nasıl alınır, yazılı ya da sözlü sınav var mı? Tüm eğitimler sonunda ehliyet almak isteyen adaylar MEB nezdinde bir sınava tabi tutulur. Bu sınavda 100 üzerinden 70 alınması gerekecektir. Yazılı sınavı geçenler 35 dakikalık bir parkurda test edilir.

Bu parkurun 5 dakikalık kısmı ise özel bir parkurdan oluşmaktadır. 35 dakikalık bu direksiyon sınavını sorunsuz olarak tamamlayan adayların ilgili ehliyeti alacağını söyleyebilmek mümkündür.

5- Motor Ehliyeti Direkt A Alınır mı? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Motor ehliyeti direkt olarak A alınabilir. Ancak bunun için kişinin 24 yaşını doldurmuş olması şartı bulunmaktadır. Motor ehliyeti nasıl alınır kısmında bir en çok araştırılan konu ise ehliyetin alınması süresidir. Ehliyet için 15-20 günlük bir teorik eğitim süreci bulunmaktadır.

Sonrasında ise adaylar yaklaşık 1 ay boyunca direksiyon eğitimi alırlar. Alınan bu eğitimler sonrası sınava giren aday başarılı olursa hemen birkaç gün sonrasına direksiyon sınavı günü verilir. Bu sınavda başarılı olunursa ilgili evraklar tamamlandıktan sonra 45 gün içerisinde belge alınır. Yani motor ehliyeti nasıl alınır kısmında adayların 1-4 ay içerisinde bu belgeyi alacağını söyleyebilmek mümkündür.

6- Motor Ehliyeti Fiyat Bilgisi Ne? Motor Ehliyeti Fiyatı 2023

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır | Motor Ehliyeti Kaç TL? Motor Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

Motor ehliyeti nasıl alınır ve ne kadar bir ücret ödenmelidir bu konu hakkında da bilgi paylaşalım. İşte detay detay A1 motor ehliyeti fiyatı, A2 motor ehliyeti fiyatı, A motor ehliyeti fiyatı;

Ehliyet alırken ilk etapta sürücü kurslarına ödeme yapılmaktadır. 2023 yılı için ehliyet kursuna verilmesi gereken taban ücret olarak belirlenmiştir. 130 TL teorik sınav için 295 TL ise direksiyon sınavı için ödeme yapılır. Adayların alacağı ehliyet sınıfına göre ödeyeceği ücret şu şekilde;

  • A sürücü kursu fiyatı; 7048,
  • A1 sürücü kursu fiyatı; 5.074,
  • A2 sürücü kursu fiyatı; 5.900 TL,
  • M sürücü kursu fiyatı; 5074 TL

Ehliyet kursunun yanı sıra adayların her sınıf için şu miktarlarda ehliyet harcı ödemesi gereklidir;

  • A, A1 ve A2 düzeyi için 1.594 TL
  • M düzeyi için 4.154.70 TL

4 farklı tipte alınabilen motor ehliyeti nasıl alınır? Ehliyet harçları her aday için aynı olmaktadır. Ancak sürücü kursuna göre fiyatta değişiklikler yaşanmaktadır. Ek teorik ve direksiyon dersi almak isteyenler bu fiyatlara ek ödemeler yapmak durumunda kalacaktır. Ehliyeti almaya hak kazanan adayların var olan ehliyetleri 10 yıl geçerlidir.

10 yılın sonunda, adayların yeniden bir sağlık raporu alarak ehliyet yenileme yaptırmaları gerekecektir. Ehliyet yenileme için 15 TL gibi cüzi bir ödeme yapılmaktadır. 10 yılını dolduran ve ehliyetini yenilemeyen kişiler idari para cezasına çarptırılabileceklerdir.

Ehliyet yenileme belgeleri nelerdir merak ediyorsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!