norvece-tasinmak

Norveç’e Taşınmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 12 Şey!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Norveç’e taşınmak isteyen kişilerin ilk olarak Norveç vatandaşlık gereçlerini yerine getirmek zorun dalardır. Norveç vatandaşlığı için öncelikle Norveç’ yerleşmek gereklidir. Söz konusu bu ülkeye yerleşmek sıkı denetlenen bir eylemdir ve vize sahibi kişinin tüm koşulları yerine getirmesi icap etmektedir.

Norveç’e Taşınmak İçin Oturma Ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?

norvece-tasinmak
Norveç’e Taşınmak

Norveç’ e taşınmak ya da bu ülkede 90 günden fazla kalmak aynı zamanda çalışmak isteyen kişilerin ilk olarak oturum izni alması gerekir. Normal koşullarda kişinin ilk olarak bir iş bulması gerekmektedir. Başvuruda bulunulacak oturum izni, bu kişinin yeterliliğine ve söz konusu olan bu ülkede çalışacağı iş durumuna bağlıdır.

Söz konu olan bu ülkede üç aydan daha fazla bir zaman dilimi için eğitime veya okula gidilmesi durumunda eğitim iznine başvuru yapılmalıdır. Bunların yanı sıra Norveçe taşınmak ve Norveç’te çalışmak istiyorum ne yapmalıyım diye düşünen birinin dikkat etmesi gereken 12 şey vardır.

1- Norveç’e Taşınmak İçin Dil Bilgisi

Yabancı bir ülkeye yerleşmek veya eğitim görmek isteyen kişilerin ilk olarak dil öğrenmesi gerekmektedir. Yabancı dil bilmeyen bir birey yurt dışında eğitim göremez ve iş bulamaz. Bu nedenle Norveç’e taşınmak İsteyen bir kişi ilk olarak A2 seviyesinde dil bilmesi ve bunu bir sertifika ile ispatlaması gerekmektedir.

2- Oturma izni

Norveç’e nasıl taşınabilirim diyen bir kişinin ilk olarak yapması gereken geçici bir oturma iznine sahip olmaktır. Ve Norveç’te geçici veya değil oturum iznine sahip olan vasıflı işçi olan bir kişinin aile bireyleri arasında olmak Norveç’e taşınmak isteyen bir kişinin işini oldukça kolaylaştır.

3- Sürekli İkamet

Norveç vatandaşı olmak isteyen kişilerin en başta söz konusu ülkede göçmen yaşamalı ve sürekli Norveç’te sürekli ikamet halinde olmalıdır. Norveç vatandaşı olmak için en önemli olan koşullardan birisidir sürekli ikamet halinde olmaktır.

norvece-tasinmak

4- Göçmenlik Başvurusu

Norveç’e yerleşmek isteyen kişilerin yapması gereken bir diğer şey ise göçmenlik başvurusunda bulunmaktır. Norveç yasalarına göre İskandinav ülkelerinin vatandaşı olan kişiler hariç herkes ilk olarak Norveç göçmenlik başvurusu yapmalıdır.

5- Bütçe

Norveç’e gitmek için ne kadar para lazım sorusunun yanıtı da bu ülkeye taşınmak isteyen kişilerin aklını kurcalayan konular arasında yer almaktadır. Merak edenler ilk olarak bütün giderler dışında Norveç vize başvurusu için 80 Euro kadar bir ücreti gözden çıkarmalıdır.

6- İş Bulmak

Norveç’te yaşamak isteyen bireylerin önceliklerinden bir tanesi de iş bulmak olmalıdır. Norveç’te Türkler ne iş yapar sorusu da çok kez araştırılmaktadır. Norveç’e yerleşen bir Türk meslek sahibi değilse bile en basitinden garsonluk ya da kuryelik yapabilir.

norvece-tasinmak

7- Çalışma İzni

Norveç’e yerleşmek isteyen kişilerin bir diğer önceliği çalışma izni almak olmalıdır. Çalışma izni olan bir kişi çalışma vizesi için başvuruda bulunabilir ve bu sayede Norveç’e taşınmak için bir adım daha atmış olur.

8- Dil Ve Sosyal Bilgiler Sınavı

Norveç’e taşınmak ve temelli yerleşmek isteyen kişilerin geçici oturum izni aldıktan sonra bir sınava girmeleri gerekmektedir. Bu kişiler 16 ve 55 yaş aralığında iseler söz konusu bu ülkede en az A1 seviyesinde sözlü bir sınavı geçmelidir. Bununla birlikte bu kişi seçtiği dilde Norveç sosyal bilgiler alanın yapılan yazılı bir sınavı geçmelidir.

9-  Sabıka Sicili

Geçici oturum iznini aldıktan sonra Norveç’te ikamet etti 3 yıl kadar bir zaman aralığında cezai bir hüküm giymemesi gerekmektedir. Kısacası Norveç’e taşınmak ve yerleşmek isteyen bir kişinin sabıka sicili kesinlikle temiz olmalıdır.

norvece-tasinmak

10- Psikiyatrik Tedavi

Aynı sabıka sicilinde olduğu gibi geçici oturum iznini aldıktan sonra istem dışı psikiyatrik tedavi almak zorunda kalan bir bireyin kalıcı ikamet hakkı olmayacaktır. Aynı şekilde psikiyatrik tedavi gibi zorunlu bakıma ihtiyaç duyan bir kişinin de kalıcı ikamet hakkı olmaz.

11- İzin Ücretleri

Norveç’e taşınmak isteyenlerin izin ücretlerini ödemesi gerekmektedir. 2018 tarihi itibarı ile kalıcı ikamet başvurusu 3.100 NOK kadardır. Fakat 18 yaş altı bireyler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

12- Vatandaşlık Testi

Norveç’e taşınmak isteyen bireylerin vatandaşlık testini de geçmesi gerekmektedir. Norveç’e taşınmak ve bu ülkenin vatandaşı olmak isteyen kişilerin Norveç sosyal bilgiler ve dil sınavı geçtiği gibi vatandaşlık sınavını da başarı ile geçmeleri gerekmektedir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!