Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oto ekspertiz açmak, günümüzün en gözde yatırımları arasında gösterilebilecektir. Şimdilerde sıfır araçlara nazaran ikinci el piyasası oldukça hareketli olduğundan ekspertiz hizmetleri de büyük önem kazanmıştır.

Özellikle 2019 yılında çıkarılan ekspertiz raporu zorunluluğu sebebiyle açılan iş yeri sayısı günden güne artış göstermiştir. Peki, oto ekspertiz nedir? Oto ekspertiz işi karlı mı? Oto eksper olmak için ne yapmalıyım? Oto ekspertiz açmak için neler gerekiyor? Detaylar, yazımızda!

Oto Ekspertiz Açmak Mantıklı mı? Oto Ekspertiz Ne Kadar Kazanır?

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Her araç alım satımında oto ekspertiz ihtiyacı doğmaktadır. Oto ekspertiz, araç ile ilgili kapsamlı bilgilerin alınmasına imkan sağladığından, dolandırılma gibi durumlarında önüne geçmektedir.

Özellikle alanın lehine olan bir uygulama olması sebebiyle, her araç alım satımında oto ekspertiz hizmeti veren dükkanlara başvurulur. Oto ekspertiz sektörü hareketli bir sektör olduğundan, bu işten anlayan kişilerin büyük gelir elde ettiği bir iş kapısı olacaktır.

Oto ekspertiz açmak, yüksek meblağlar kazanmak için elbette ki yeterli değildir. Bu konuda bilgi sahibi olunması, kaliteli cihazlar tercih edilmesi, bu cihazların bakımı ile ilgilenilmesi, müşteriler ile yakından ilgilenilmesi ancak başarıyı ve kazancı getirecektir.

1- Oto Ekspertiz Ne Kadar Kazanır?

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oto ekspertizlerin ne kadar kazandığı konusunda net bir rakam verilememekle birlikte, iyi bir işyerinin ortalama 50 araca baktığı söylenebilecektir. Araçların paketlerine göre ekspertiz fiyatları değişmektedir. Ancak bir oto ekspertizin ayda ortalama 50-80 bin TL kazanacağı söylenebilecektir.

2- Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Şartlar Neler? Kimler Oto Ekspertiz Açabilir?

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oto ekspertiz açmak için bazı şartların sağlanmış olması gereklidir. Aksi takdirde açılan işyerinin yasal olarak çalışması mümkün olmayacaktır. Oto ekspertiz hizmetleri açabilmek için istenen şartlar şunlardır;

  • Oto ekspertiz hizmeti verebilmek için ilk olarak bayilik alınmalıdır.
  • Oto ekspertiz bayilik verilen firmalar konusunda, seçilecek firmanın güncel teknolojilere sahip olmasına ve kurumsal bir firma olduğuna emin olunması gereklidir.
  • Bayilik alınabilmesi için belli miktarda sermayeye sahip olunmalıdır.
  • Açılacak olan işyerinin konumuna, ulaşılabilirliğine ve her konuda uygun bir alana sahip olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Seçilen işyeri minimum 70 metrekare alana sahip olmalı; müşteri bekleme yeri, WC, soyunma odası ve yemek yeme yeri gibi alanları bulunmalıdır.
  • İşyeri alanı mesken alanı sınırları içerisinde olmamalıdır.
  • Belediyeden ilgili ruhsat alınmalıdır.
  • Oto ekspertiz açmak isteyen firma araçlara genel sigorta yapmalı ve oluşturulan ekspertiz raporları minimum 5 yıl saklayabilmelidir.

Günümüz koşullarında isteyen herkesin oto ekspertiz hizmetleri ile ilgili bir iş yeri açabilmesi mümkün olmayacaktır. 2 yıllık Myo oto ekspertizliği ya da 4 yıllık oto üzerine bir bölümden mezun olunmalıdır.

Hazine Müsteşarlığı kendi sayfasında belirlediği koşulları sağlayan ve Oto ekspertizlik sertifikası olan kişiler bu sektörde yer alabilecektir.

3- Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oto ekspertiz açmak isteyen kişilerin ilk etapta bazı belgeleri temin edebilmesi ve sonrasında ilgili yerlere başvuru yapması gereklidir. Oto ekspertiz açabilmek için istenen belgeler ise şöyle;

  • Belediyeden alınması gereken çalışma ruhsatı,
  • Vergi levhası,
  • Çalışanlarla ilgili sağlık raporları,
  • Topaklama raporu,
  • TSE standartlarına uygunluk belgesi,
  • İş güvenliği sağlığı belgesi,
  • İlaçlama belgesi sözleşmesi,
  • Çalışanlarla ilgili evraklar,
  • Teknik ekip sertifikası,
  • Ekspertiz cihazları ile ilgili çalıştırma belgeleri,
  • Hizmet yeterlilik evrakı,
  • Her belediyenin kendisi için talep ettiği evrakların tamamı ( belediyeye göre değişmektedir)

4- Oto Ekspertiz Sertifikası Nasıl Alınır? Oto Ekspertiz Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oto ekspertizliği sertifikası alınabilmesi için düzenlenmiş olan kurslar bulunmaktadır. Hazine Müsteşarlığına bağlı olarak düzenlenen bu kurslara ilgili sertifika almak için başvurulabilecektir. Gereklilikleri yerine getirenler bu belgeyi temin ederek ilk adımı atabileceklerdir.

5- Oto Ekspertiz Bayilik Fiyatları Ne Kadar? Oto Ekspertiz Maliyeti Nedir?

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oto ekspertiz açmak konusunda bayilik veren firma çeşitleri oldukça kapsamlı olduğundan, fiyat konusunda bir rakam verebilmek zordur. Seçilen bayinin popülaritesi, hizmet içeriği, teknoloji ve cihaz desteği fiyat içeriğinin belirlenmesini sağlayacaktır. Bayilik ücretini ortalama 80 bin ila 300 bin TL aralığında olduğu söylenebilecektir.

6- Oto Ekspertiz Açmak İçin Ne Kadar Para Lazım? Oto Ekspertiz Fiyatları Ne Kadar?

Oto Ekspertiz Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Peki, oto ekspertiz açmak kaça mal olur? Oto ekspertiz açmak ne kadar konusu araştırıldığında bayilik ücretinin 80 bin ila 300 bin TL aralığında olduğunu belirtmiştik. Sertifika alma ücreti ortalama 10-30 bin TL’dir.

Bunun yanı sıra kişinin bir dükkan açması, eleman çalıştırması ve diğer şartları sağlaması için ekstra 200 bin TL harcaması da gereklidir. Kısacası oto ekspertiz açmak isteyen kişinin minimum 500-600 bin TL’lik bir birikiminin bulunması gerekecektir. Ancak bu miktarda sermayelere sahip olunduğunda işleyen ve dikkat çeken bir işyeri oluşturulabilecektir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!