otobus-yolculugu

Otobüs Yolculuğunda Sağlık ve Hijyen: Nelere Dikkat Edilmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seyahatlerde uzun saatler boyunca bir grup insanla kapalı alanda vakit geçirmek durumunda kalıyoruz. Özellikle hastalıkların arttığı ve hızla yayıldığı kış mevsiminde seyahat ediyorsanız otobüs içinde kendinizin ve diğer yolcuların sağlığını güvence altına alabileceğiniz bazı adımları Enuygun.com seyahat uzmanları sizin için listeledi.

Kişisel hijyen önlemlerinizi alın.

Otobüsle seyahat ederken hijyen kurallarına dikkat ederek ve kendi önlemlerinizi almakla başlamalısınız. Molalarda ya da lavabosu bulunan çift katlı lüks otobüslerde ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Elinizi sık yıkamanıza uygun ortam bulunmuyorsa kendi kişisel hijyen ürünlerinizi bulundurmalısınız. Özellikle çantanızda ağırlık yapıp çok yer kaplamasını istemezseniz seyahat boy antiseptik jel, dezenfektan, ıslak mendil ve kolonya tercih edebilirsiniz.

otobus-yolculugu

Maske takmayı alışkanlık haline getirin

Özellikle kış aylarında salgın hastalıkların arttığı dönemlerde seyahat ediyorsanız hapşırık ve öksürük gibi tükürük salgılarıyla bulaşan hastalıklardan kaçınmak adına maske kullanabilirsiniz. Yanınızda yedek maske bulundurmalı ve belirli aralıklarda maskenizi değiştirmelisiniz.

Sosyal mesafenize dikkat edin

Tekli oturma seçeneklerinin bulunduğu 1+1 koltuk düzenine sahip ya da 2+1 oturma düzeni sunan otobüslerde mümkünse sosyal mesafeyi koruyabilmek adına tekli koltukları tercih edin. Tek başınıza oturma şansınız bulunmuyorsa ve yanınızda bir başka yolcu ile seyahat etmek durumundaysanız temasınızı en aza indirecek şekilde oturmaya çalışın. İçecek ikramı bulunan otobüslerde muavinin de hijyen kurallarına uyup uymadığına özen gösterin.

otobus-yolculugu

Yüzeylere temas etmekten mümkün olduğunca kaçının

Yolculuk esnasında koltuk kolları, servis masası gibi yüzeylere temas ettikten sonra ellerinizi dezenfekte edebilirsiniz. Öte yandan yolculuk boyunca dinlenmek için başınızı ve yüzünüzü cama ya da koltuk kılıflarına yaslamak durumunda kalmamak için boyun yastığı ile hem rahat eder hem de bu yüzeylere doğrudan temas etmemiş olursunuz.

Yeme içme takviyesine önem verin

C vitamini ve potasyum yönünden zengin meyveleri yanınıza alarak immün sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Elma, mandalina, muz, ceviz ve fındık içi gibi pratik yemişlerle hem yol boyunca kendinizi tok tutabilir hem de bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz. Sıvı tüketimi de oldukça önemli, dehidre olmamaya özen göstermelisiniz.

Mola yerlerinde tuvalet kullanımı

Özellikle uzun seyahatlerde dinlenme tesislerinde ve otogarlarda tuvalet ihtiyacınızı gidermek durumunda kalırsanız yanınızda bulundurduğunuz dezenfektan, kolonya ve mendil çantanızı unutmayın. Bazı tesislerde sabun vs. İhtiyaçlarınızın eksik olması söz konusu.

otobus-yolculugu

Hasta olan sizseniz, diğer yolcuları da önemseyin

İlk yapmanız gereken hastaysanız veya hasta olacağınızı hissediyorsanız yolculuk tarihinizi ertelemenizde fayda var. Bu, hem sizin hem de diğer yolcuların genel sağlığı adına en iyisi. Fakat bu mümkün değilse mutlaka öksürük, hapşırık gibi durumlarda mendille ağzınızı kapatın ve maske takmaya özen gösterin.

Otobüs firmaları da sizi düşünüyor

Siz kendi payınıza düşeni yaptıktan sonra otobüs firmalarına ve diğer yolculara güvenmeniz yeterli olacaktır. Artık çoğu firma salgın ve bulaş riski taşıyan hastalıkların halk arasında kolay yayılabileceğini öngörerek otobüslerin dış ve iç temizliğine özen gösteriyor. Sık sık dezenfekte edilen otobüslerde hava filtreleme ve sirkülasyon sistemleri de mevcut. Dolayısıyla otobüs bileti alacağınız firmayı seçerken bunu göz önünde bulundurabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!