featured

Pandemi ve Oyuncaklar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde 2020 Mart ayı itibari ile başlayan Covid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar çocukların günlük hayatlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Çocuklarımızın vazgeçilmezi olan oyuncak bu pandemi döneminde daha fazla önem kazanmış oldu. Hemen hemen bütün vaktini evde geçiren çocukların oynadığı oyuncaklara sağlık açısından önem verilmesi gerekmektedir. Çocukların ruhsal ve fiziksel gelişiminde önemli yere sahip olan oyuncakların hem malzemesi hem de fonksiyonları hijyen açısından önemlidir. Çocuk için oyun, hayatı deneyimlediği bir alandır ve oyuncaklar da bu alanı tamamlayan parçalardır. Fakat son dönemde yaşanan pandemi sürecinde kalitesiz, niteliksiz ve hijyenik olmayan oyuncaklara karşı dikkatli olunmalıdır. Bu süreçte oyuncak temizliğine ekstra özen gösterilmelidir. 

Oyuncak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oyuncak alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi Lego oyuncak gibi bilinen markaların tercih edilmesi. Gerek pandemi süresinde gerekse bu süreci atlattıktan sonra anne babaların oyuncaklarla ilgili dikkatli olması konusunda uzmanların uyarılarını sık sık okumaktayız. Bu uyarıları özetle aktaracak olursak;

Oyuncak her şeyden önce sağlam ve temizlenebilir olmalıdır. Çocuklar oynadığı oyuncakları ağızlarına götürdükleri için düzenli olarak yıkanmalıdır. Özellikle yumuşak hayvanların ve bebeklerin yıkanmaya uygun olanları tercih edilmelidir.Okul öncesi çocuklar için alınan boya kalemleri çocuklar için özel yapılmış olması gerekmektedir. Çocuğun farkında olarak ya da olmadan kalemi ağzına götürmesi ya da cildini boyaması tehlikeli olabilir.Özellikle altıncı aydan sonra, çocuk emeklemeye başlamasıyla birlikte yatağın üzerine süs olarak konan oyuncakların kaldırılması uygun olacaktır. Özellikle hayvan figürlerindeki gözler ve burunun kopmayacak kadar sağlam olmasına dikkat edilmelidir.Yüksek ses çıkaran oyuncaklar mümkünse tercih edilmemelidir.Yumurta şeklindeki çikolataların içinden çıkan küçük oyuncakların çocukların boğazına kaçabileceği unutulmamalıdır.Özellikle yumuşak oyuncakta kullanılan dolgu malzemelerinin içinde, metal parçacıkları, tahta kıymığı gibi sert ve sivri yabancı malzemelerin olmamasına dikkat edilmelidir.Çocuğunuza kalitesiz, ince ve çabuk kırılabilen malzemeden oyuncaklar alınmamalıdır.İpli, kordonlu ve kurdeleli oyuncakların çocuğun boynuna dolanma riski olduğu için tercih edilmekten kaçınılmalıdır.Pelüş ve tüylü oyuncakların alerji riski vardır ve bu oyuncaklar daha fazla mikrop barındırmaktadır.Pilli oyuncaklarda kaliteli piller tercih edilmesi gerekmektedir. Ayrıca pil yuvalarının vidalı ve emniyetli olmasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca bütün oyuncakların düzenli olarak kırık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle dışarıda kullanılan oyuncakların (bisiklet ve scoother vs.) pastan korumak için uygun koşullarda saklanması gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!