11 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
RDM nedir, ne anlama gelir? RDM asker kimlere söylenir? Askeriyede sık sık duyulan bu terimlerin aslında literatürde karşılığı oldukça basit ve nettir.
RDM; Rehabilitasyon ve Danışma Merkezi’nin kısaltması olarak bulunmaktadır. Kimi zaman PRDM olarak da adlandırılmaktadır. Askeri alanlarda er ve erbaşlar başta olmak üzere herkesin psikolojik anlamda kontrolünü sağlamaktadır.
RDM asker ise; toplum arasında ve askeriyede, RDM’ye gitmiş ve burada uzman asker tarafından psikolojik anlamda uygun bulunmayan, tehlike arz eden askerler için kullanılmaktadır.
Bahsedilen bu kavramlar özellikle daha önce karşılaşmamış ya da askeriyede bu durum ile karşı karşıya kalmış asker ailelerinin merakına sebep olmaktadır.
Peki gerçek anlamda RDM nedir, ne işe yarar? RDM asker kimler için kullanılır? RDM asker sivil hayatında etkilenir mi?
RDM nedir diye soracak olursanız; Rehabilitasyon ve Danışma Merkezi olarak adlandırılmaktadır. Askeriyeye gelmiş Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun kişiler bu alanda uzman olarak yer alır.
Bahsedilen bu merkezlerde bulunan askerler subay sınıfında yer almaktadır. İlk aylarında ‘asteğmen’ son ayında ise ‘teğmen’ olarak sıfatlandırılmaktadır.
Er ve erbaşlar arasında bulunan askerlerin psikolojik durumları incelenir. Eğer olması gereken kurallara uyumluluk göstermeyen söz konusuysa bu askerin RDM asker olarak adlandırılmasında etkili olunur.
Askerlik başta vatanı korumak adına gerçekleşen vatani bir görev olmakla birlikte aslında kişilere farklı işlevler de katmaktadır. Bunların başında sosyallik gelir ve kurallara uyumlu hale gelme durumu söz konusudur.
Ancak tüm bunların yanı sıra psikolojik ve sosyolojik açıdan da topluma uyumlu bireyler yetiştirme esası söz konusudur. Bunları gerçekleştirmek amacıyla askeri alanlarda RDM kuruluşları bulunur.
Şayet psikolojik anlamda; madde kullanımı, psikolojik olarak bozukluk ya da sosyal anlamda kopması söz konusu olan asker varsa bahsedilen Rehabilitasyon ve Danışma Merkezi tarafından kişilerin topluma kazandırılması söz konusudur.
Amaç ve işlevi askerlerin başta askeriye olmak üzere askerlik sonrası da topluma kazandırmak, topluma entegre etmek ve insanlarla sağlıklı bir ilişki oluşturmaktır.
Askerliğin ilk dönemleri başta olmak üzere askerlik genelinde kişilerin askeri alana ve buranın kurallarına uyumluluğu kontrol edilmektedir.
Askeriyenin kurallarına ayak uyduramayan kişilerin bazı tepkileri sonucunda RDM’ye gönderildiği ve burada incelemelere bağlı olarak tanı alması mümkündür.
Yalnız burada tanı almak, sağlık alanında bir etiketleme olarak bulunmaz. Sadece askeriyede ‘RDM asker’ olarak belirtilmesine sebep olur.
RDM asker, RDM’ye gitmiş ve buradaki incelemeler kapsamında kurallara aykırı bulunan askerleri temsil etmektedir.
RDM yani, Rehabilitasyon ve Danışma Merkezi kapsamında:
RDM nedir araştırması yapıldıktan sonra merak edilen bir durum da RDM nasıl olacağına yöneliktir. RDM olabilmek için belirli davranışları sergilemek gerekir.
Erkekler için askerlik her zaman rahat, psikolojik sağlamlık konusunda rahatlık sunmamaktadır. Katlanılması zor bir alan olabilir.
Çünkü anlık ortam değişimi ve özel yaşama nazaran kurallarla, ‘üslerle’ dolu bir ortamda bulunmak zorluk bulunur. Her bireyin bu noktaya tepkisi değişiklik gösterir. Ancak kimi askerler kontrolü kaybederek kendine zarar verme moduna geçmektedir.
Özellikle askerlik kapsamında kendine bir şekilde araçlar elde ederek zarar verme durumunda bulunması RDM asker sıfatı alması için geçerli bir sebeptir.
Askerin kendine zarar verebilecek bir duruma kadar gelebilmesi oldukça tehlikeli bir durumdur. Ancak toplumda kullanıldığı gibi askerlikte RDM olmak için bunlar yeterli değildir.
Askerlikte psikolojik olarak ciddi bir değişim yaşama; olmayan varlıkları görme kadar ciddi olmasa da ciddi bir güvensizlik yaratacak davranışlar sergilenmesi karşısında asker RDM olabilmektedir.
Soruya verilecek cevap her iki taraftan da bakıldığında farklı bir yanıt yansıtacaktır. RDM nedir sorusuna daha önce verilen cevap çerçevesinde uzman olarak alınacak kişiler Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunu kişiler olmaktadır.
Diğer taraftan er ve erbaşlar arasında RDM’ye alınacak kişiler askerlikte bazı görevleri yerine getirmekte zorlanacak, kendine fiziki anlamda zarar vereceklerdir. Bahsedilen sıfatlara uygun olanlar Rehabilitasyon ve Danışmanlık Merkezi’ne tabii tutulur.
Askere yeni gelmiş kişiler başta olmak üzere askerlik süreci süresince kendine zarar vermiş ve ortama göre anormal duruş sergileyen kişiler komutanlar tarafından RDM’ye yönlendirilmektedir.
RDM’de yer alan uzmanlar tarafından askerler psikolojik anlamda incelenir. Gerekliyse test yapılmakla birlikte çoğu zaman sözel olarak konuşmalar gerçekleşir.
Eğer psikolojik uzman tarafından uygun görülürse RDM asker tanılaması yapılır. Elbette genelde askerler tarafından buranın önemi bilinmediğinden RDM nedir diye araştırılır. Fakat kısa sürede bu asker için iyi olması, psikolojik anlamda iyileşmesi amacıyla bazı durumlar gerçekleştirilir.
İlk aşamada RDM nedir sorusuna cevap bulduktan ve eğer askeri anlamda RDM olarak adlandırılma söz konusuysa bazı şehirlerde, askeri alanlarda RDM özel bölümler oluşturulabilmektedir.
Ancak burada ağır RDM olanlar bulunur. Eğer hafif düzey söz konusuysa özel bir alan oluşturulmaz. RDM olmayan askerlerle birlikte süreç geçirilmektedir.
Elbette mümkündür. Askerde RDM dosyası açmak kadar kapatılması da mümkün olmaktadır. E-devlet üzerinde Adalet Bakanlığı kapsamında RDM dosyası araştırılabilir.
Komutan tarafından uygun görüldüğü müddetçe askerlik bitmeden RDM dosyası kapatılır. Burada askerin ortama uyum sağlaması ve bununla birlikte kendini kısmen kanıtlamış, toparlamış olması gerekir.
RDM asker olabilmek için:
Eğer RDM olmak istemiyorsanız en azından kontrolünüz altında bulunan kendine ve başkasına zarar verme davranışından uzak durmalısınız.
Yalnız çoğu zaman toplumda ve askeriyede adlandırıldığı üzere RDM olamamak adına kişisel kontrol sağlamak oldukça zordur. Zaten askerlerin psikolojik anlamda kendilerinin kontrolünü sağlayamaması, kontrolü kaybetmesi RDM asker olarak adlandırılmasına sebep olur.
RDM nedir, RDM askerlik uzatır mı diye merak ediyorsanız endişelenmenize gerek yoktur. Zira RDM asker bırakın askerliği uzatmayı kısa sürede bitirebilir.
Ağır RDM tanısı almış asker söz konusuysa askeriye tarafından uzman bilgisine bağlı olarak erken teşhis gerçekleştirilir.
Ancak sırf RDM sahibi olduğu için kişinin askerliğinin uzaması mümkün değildir. Herhangi bir şekilde, gittiği askerlik dönemine bağlı olarak süresi uzamaz. Bedelliyse 1 ay, normal dönemse 6 ay askerlik yapacaktır.
Tanı almış askerlerin psikolojik sağlamlığı yüksek olmadığı için her an kendisine ve çevresine zararlı hale gelebilmektedir.
Bu açıdan bakıldığında ortamda sorun yaşanmaması amacıyla askerlere ciddi görevler verilmez. Hatta sağlık açısından sorun yaratmaması amacıyla ekipman verilmez, keskin aletlerin bulunduğu alanlara sokulmaz.
Askeri eğitimler dışında çok işleri yoktur daha basit görevlerde sorumluluk verilmektedir.
Ağır RDM tanısı almış askerler başta olmak üzere çoğu RDM askerlerin nöbet tutmadığı verilir. Ancak çok da sorun yaratmayacak bir durum varsa iş değişiklik gösterebilir.
Yalnız sınır görevlerinde, silah bulundurulması gereken nöbet alanlarında yer almayacakları kesindir. Kendilerine silah teslim edilmediği için de çoğu zaman nöbet tutmadıkları bilinir.
Eğer askerlikte erken terhis yaratacak kadar ciddi bir durumsa kişinin memurluk yapabilmesi neredeyse imkânsız hale gelir. Zaten normal askerlik yapamayan kişinin de uzman olması mümkün olmayacaktır.
Temel sorunlardan ötürü RDM asker olan kişinin daha sonra dosyası kapandıysa sivil hayatta sorun yaşamayacaktır. Genel itibari ile sorun yaratacak durum erken teşhise sebep olacak kadar ciddi psikolojik problemleri olan kişilerdir.
İlginizi Çekebilir: Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır? Bedelli Askerlik Ücreti Nedir?
Ehliyet Yenileme Belgeleri Nelerdir? Süresi Biten Ehliyet Nasıl Yenilenir?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.