featured

Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır? Bedeli Askerlik Ücreti Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bedelli Askerlik, Türkiye’de Osmanlı zamanından beri belirli dönemlerde uygulanan, kişilerin devlet tarafından belirlenen ücreti ödemeleri karşılığında askerlik süresinin kısaltılması esasına dayanan uygulamadır. Bu uygulama kimi çevrelerce tartışma konusu olsa da tutarlı gerekçeleri bulunmaktadır. Peki, Bedelli askerlik şartları nelerdir? Bedelli Askerlik Başvurusu 2020 nasıl yapılır?  

YouTube video

Bedelli Askerlik

Herkes uzun süreli askerlik yapmak istemeyebilir. Belki mesleki durumu, belki ailesel durumu herkesin 6 ay ya da18 ay askerlik yapmasına izin vermeyebilir. İşte bedelli askerlik de tam olarak burada devreye girer. Kimi dönemlerde devletin ve ordunun maddi açıdan desteğe ihtiyacı olabilmektedir.

Bedelli askerlik uygulaması ile birlikte de bu maddi destek bir nebze de olsa sağlanmaktadır. Kişilerin çalıştıkları işlerden uzun süre ayrılmak istememeleri de bir diğer gerekçedir. Çoğu iş veren verim aldıkları çalışanının uzun süre işten ayrılmasını istemez. Çalışan kişi de işini kaybetmek istemeyeceği için bedelli askerlik başvurusu yapmak için şartlarını araştırmaya başlar.

Bedelli Askerlik Şartları Nelerdir?

Bedelli askerlik şartları nelerdir sorusu, bu uygulamadan faydalanmak isteyen bireyler tarafından merak edilen sorulardan bir tanesidir. Bedelli askerlik başvurusu, iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Vatandaşı olup, aynı zamanda en az 3 yıl süre ile yurt dışında çalışmış yetişkin erkekler, 21 gün süre bedelli askerlik hizmetini yerine getirerek zorunlu askerlik hizmetini tamamlamış olmaktadırlar. Bu uygulamaya kısaca “dahte” denilmektedir. Anlamı ise “döviz ile askerlik vazifesini yerine getirmiş askerler” şeklindedir. Bu kıstaslara uygun bireyler 31 bin TL gibi bir miktar parayı ödemeleri koşulu ile uygulamadan faydalanabilmektedirler.

Bedelli askerlik için başvuru yapmanın bir diğer yolu ise; bireyin Türkiye Cumhuriyeti Devletinde ikamet ediyor olması durumunda, yaş sınırı olmaksızın belirli bir ücret ödeyerek bedelli askerlik hizmetinden yararlanmasıdır. Bu şekilde bedellik askerlik hakkından faydalanabilmek belirli dönemlerde mümkün olmaktadır.

Bedelli Askerlik Kaç Gün?

Her iki şekilde de yapılacak olan bedellik askerlik başvurusu onaylanması durumunda 21 gün askerlik yapılmaktadır. Bedelli askerlik tarihi ve yeri ise Askerlik şubesi tarafından verilecek olan bedelli askerlik sevk belgesi ile kesinleşmektedir.

Bedelli Askerlik Başvurusu 2020

Bedelli askerlik başvurusu yapabilmeniz için öncelikle E-Devlet şifresi almanız gerekmektedir. Eğer bir E- Devlet şifreniz yok ise,  E-Devlet şifresini ikamet ettiğiniz vilayette bulunan PTT şubelerinden temin edebilirsiniz. Eğer şifrenizi unuttuysanız yine PTT’ye giderek 5 TL karşılığında yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz. Bu işlemler için yanınızda mutlaka kimliğiniz olmalıdır.  Şifrenizi aldıktan sonra bedelli askerlik başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

E Devlet Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bedelli askerlik başvurusu E-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılmaktadır. Bedelli askerlik başvurusu için E-Devlet de yapılması gereken işlemler;

Sitedeki arama ekranına tıklayıp “Milli Savunma Bakanlığı” yazdıktan sonra, “Asal Askerlik Hizmet Tercihleri” kısmından “Bedelli Askerlik yapma isteği” seçeneğine tıklayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.Bedelli askerlik başvurusu sonrasında, size bedelli askerlik çıkmaz ise paranızı geri alabileceğiniz askerlik şubenizi seçip, kaydetmeniz gerekmektedir.Kaydetme işlemini de tamamladıktan sonra son olarak bedelli askerlik ücretini ödemeniz gerekmektedir.

Bedelli Askerlik Ne Kadar?

Bedelli askerlik başvurusu yapmak istiyorsanız elbette ki bilmeniz gereken şey ücretinin ne kadar olduğudur. Milli Savunma Bakanlığı tarafından bildirilen 2020 bedelli askerlik ücreti 35 Bin 54 TL olarak uygun görülmüştür. Döviz karşılığı Bedelli askerlik hizmetini tamamlamak isteyenler için ise ücret 5 Bin 261 Euro olarak belirlenmiştir.

Bedelli askerlik başvurusu her yılın belirli bir zaman diliminde yapılır. Zamanı gelmeden önce de hangi tarihler arasında başvuru yapılabileceği medya kanalları aracılığı ile ve E-Devlet üzerinden halka duyurulur. Vatani görevini bedelli olarak yerine getirmek isteyen kişiler başvuru tarihleri geçmeden başvurularını gerçekleştirmelilerdir.

Bedelli askerlik başvurusu yapan kişiler başvuru yaptıktan sonra vatani görevini gerçekleştirmek amacıyla gittikleri birlikte normal asker şartlarında olurlar. Sadece askerlik yapacakları gün sayısı 21 gündür. Bu süre içinde her asker gibi bedelli askerlik yapan kişiler de yemin törenine katılırlar. Eğer bedelli askerlik başvurusu yapmak istiyor iseniz, açıklanacak tarihler de yukarıda anlattığımız gibi E-Devlet üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!