featured

Bisikletin İnsan Hayatında Meydana Getirdiği Değişiklikler Neler Olmuştur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bisikletin insan hayatında meydana getirdiği değişiklikler neler olmuştur diye hiç düşündünüz mü? Bisiklet, doğaya katkısı, insan sağlığına ve insan hayatına katkısı gibi birçok faydası tescillenmiş bir üründür. Havayı kirletmeyen, bedeni temizleyen, hareketlerinizi geliştiren mükemmel aletlerdir.

Bisiklet, günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşan en masrafsız ulaşım aracıdır. Ne bir elektrik ister ne bir yakıt ister. İstediği tek şey sizin de faydanıza olan kas gücüdür. Bisikletinize binersiniz ve pedallarsınız. Hem oksijeni, doğayı iliklerinize kadar hisseder hem de vücudunuzu çalıştırırsınız.

Tamamen insan gücü ile çalışan bisikletin icadından sonra insanların hayatlarında birçok şey değişti. Ulaşım tarzı, yük miktarı, hayat hızı gibi çeşitli yetenekler seviye atladı. Küçük de olsa hayvanların binek olarak kullanılması azaldı ve onlarda hayatlarını daha güzel yaşamaya başladı.

Peki, ilk bisiklet ne zaman icat edildi? İlk kim tarafından, hangi amaçla kullanıldı? Bisikletin insan hayatında meydana getirdiği değişiklikler neler olmuştur?

olarak geçiyordu.
YouTube video

Drais bu icadı hayatını kolaylaştırmak ve işlerini hızlandırmak için hayata geçirmişti. İlk zamanlarda bir pedal ve zincir mekanizması bulunmuyordu. Bisiklete oturuyor ve ayakları yere basıyor ve kendini iterek ilerliyordu. Tamamen insan gücünün hissedildiği zamanlardı.

Tarih 26 Haziran 1819 yılını gösterdiğinde Drais icadının patentini aldı. Bu aşamadan sonra bisikletin gelişimi hızlanmaya başladı. Gelişim sürecinde Drezen ismi modern bisiklet adına ve tasarımına doğru evirilmeye başladı.

Drais’in icadını Fransız baba ve oğul olan Pierre ile Ernest Michaux geliştirdi. Bu baba oğul bisikletin göbek kısmına pedal yerleştirerek ilk pedallı bisikleti tasarlayan kişiler oldular. Bu gelişim ile gerçek anlamda bisiklet icat edilmiş oldu.

Bisiklet, Avusturya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya gibi birçok ülkede popüler olarak kullanılmaya başladı. İnsanlar bu icadı çok sevdi ve hemen hemen her yerde bisikletli insanlar görülmeye başlandı.

Günümüzde ise bisiklet kullanımı oldukça yaygınlaştı, çok daha teknolojik ve modern modeller üretilmeye başlandı. Avrupa Bisiklet Konfederasyonu son yayınladığı istatistiklerde bisikletin insan hayatında ki yerini ve önemini gözler önüne serdi. İstatistiklere göre Avrupa’da yılda ortalama 22 milyonun üzerinde bisiklet satılıyor. Satılan bu bisikletlerin 13 milyonu Avrupa devletlerinde üretiliyor ve dağıtılıyor.

Bisikletin İnsan Hayatına Etkileri ve Faydaları Nelerdir ?

Her ne kadar elektrikli bisikletler çıkmış olsa da insanlar insan gücü ile çalışan bisikletlere ayrı bir sevgi beslerler. Bisikletlerinin bakımlarını yaparlar, temizlerler, yeni eklentiler yaparlar ve süslerler. Daha sonra kendilerine bir rota belirler. Sırtlarına çantalarını alırlar ve kimisi yakın çevrede doğa turu atar kimi ise haritasını geniş tutarak şehirlerarası seyahate çıkarlar.

Herkes gücü yettiğince pedallar ve özgürlüğün tadını çıkarır. Herhangi bir ehliyet sorunu bulunmaz. Kırmızı ışığa takılmazsınız veya polis çevirmesine denk gelmezsiniz. Deniz kıyısında turlamanız yasak değildir. Bisiklete ayrılan bisiklet yolu sayesinde özgür ve rahat şekilde gezintiler yapabilirsiniz.

Kurallar yok diye yine de kendi hayatınızı ve günlük akışı tehlikeye sokacak hareketlerden kaçının. İnsanların yaşam alanına saygı duyarak bisiklet sürmek bu güzel sporu daha da iyi hale getirecektir.

Bisikletin insan hayatında meydana getirdiği değişikler neler olmuştur sorusuna cevap arayanlar için cevapları maddeler halinde anlatalım.

Bisiklet sayesinde insanlar çok uzun mesafelere daha az enerji harcayarak daha hızlı gitme olanağı buldu.Hız ve az enerji imkanı sağladığı için gün içerisinde gezinti yapılabilecek yerler daha da arttı.Bisiklet sürmek gerçek bir eğlence kapısıdır. Bu nedenle de insanlar yeni ve sağlıklı bir eğlence alanına kavuştu.Bisikletin mekanik yapısı günümüzde ki araçların da gelişim sürecine katkısı oldu. Arabaların icadı için yol gösterici fikirler sundu.Bisiklet ekonomiye de katkı sağladı. İcadı ile mekanik sistemler üzerine çalışmalar yapıldı ve piyasa da rekabet alanı açıldı.Birden fazla bisiklet üreticisi ortaya çıktı ve yeni iş alanları açıldı.Bisiklet yolları yapılarak sosyal alanlar genişletildi.Bisiklet parçası üreten firmalar kuruldu ve insanlara istihdam sağlandı.Bisiklet sürmek bir spor olarak kabul edildi ve müsabakalar düzenlenmeye başladı.İnsanların vücut sağlığı ve kas sağlığı gelişti.Doğaya zararı olmayan taşıtlar düşüncesine ilham oldu.Büyük –küçük herkese kolay ulaşım imkanı sundu.

Günümüzde Bisikletin Yeri

Bisikletin insan hayatında meydana getirdiği değişikler neler olmuştur gördünüz. Bu önemli faydaları sayesinde popülerliği hiç azalmayan bir ulaşım aracı oldu. Motorlu ulaşım araçlarının olmadığı zamanlarda bisiklet birçok eksikliği gideriyordu.

Belki günümüzde sadece eğlence ve spor ağırlıklı kullanıyor fakat geçmişte insanların hayatında çok ayrı bir yeri vardı. Atı ve at arabası olmayan kişilerin uzak mesafelere gitmesi oldukça güçtü. Bisikletin icadı ile beraber uzak mesafelere ulaşım insanlar için daha kolay bir hale geldi.

Bisikletin icadı ile insanların sosyal hayatlarında ve hayallerinde değişimler oldu. Bu değişimler arasın da seyahat etme istediği son derece yüksek oranlara sahipti. Bisikletin insan hayatında meydana getirdiği değişikler neler olmuştur sizlerde yorumlarda kendi tecrübelerinizi belirtebilirsiniz.

13 Mayıs 2020 tarihinde açtığımız Hobiler alanımızın bulunduğu sitemize hoşgeldiniz. Yeni bir hobi bölümü için, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs konularını inceleyiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!