featured

Şerit Takip ve Acil Frenleme Güvenlik Sistemleri Otomobillerde Zorunlu Hale Geliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni karar ile birlikte, yeni otomobillerde bulundurulması zorunlu hale gelen şerit takip ve acil frenleme sistemleri, otomobil dünyası için büyük bir yenilik oldu. Yeni araçlarda bulundurulması zorunlu olan gelişmiş güvenlik sistemleri kuralları belirlendi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Şerit Takip ve Acil Frenleme Sistemleri Kararını Duyurdu!

Trafik kazalarını en aza indirmek, kazalarda yaşanacak can ve mal kaybını azaltmayı amaçlayan karar “Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunlar için Tasarlanan Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerin Genel Güvenliği ve Korunmasız Karayolu Kullanıcılarının ve Yolcuların Korunması ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği” gereğince yürürlüğe girdi!

Temel Amaç Yüksek Güvenlikli Araç Üretmek

Resmi Gazete’de yayınlanan karar, uluslararası otomotiv mevzuatına uygun şekilde hazırlandı. Karara konu olan düzenlemede can ve mal kaybını en aza indirmek amaç edinilirken, bunu sağlamak için yüksek güvenlikli otomobil üretme politikası yürütülmektedir. 

1 – Acil Frenleme Sistemleri

YouTube video

Gelişmiş otomatik frenleme / acil frenleme ve acil durum şeritte tutma özelliklerinin zorunlu hale geldiği yeni otomobillerde, siber saldırılara karşı koruma da alınmak zorunda olacak. 

2 – Kör Nokta Bilgi Paneli 

YouTube video

Yeni otomobillerde olması gereken bir diğer özellik ise kör nokta bilgi paneli olacak. Dijital medya ekranı üzerinden yayınlanması gerekli olan kameralı kör nokta bilgi sistemi aktif şekilde kullanılmak zorunda olacak. 

3 – Kara Kutu Bulundurmak Zorunlu

YouTube video

Yeni üretilecek otomobil modelleri üzerinde kara kutu yani olay veri kaydedicisi de olmak zorunda olacak. Böylece muallak kaza durumları söz konusu olmaktan çıkacak. 

4 – Akıllı Hız Destek Sistemi 

https://www.youtube.com/watch?v=akoC_jOc0Us

Şerit takip sistemi olan araçlar üzerinde olması gereken bir diğer güvenlik sağlayıcı özellik ise akıllı hız destek sistemi olacak. Bu özellik ile trafik içerisindeki hız kontrolleri sağlanabilecek ve kaza olma olasılığı en aza indirilecektir. 

5 – Sürücü Dikkat Uyarı Sistemi

YouTube video

Sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sisteminin zorunlu hale getirildiği yeni otomobil modelleri, sürücünün dalgın ya da dikkatsiz olduğu anlarda uyarılmasını sağlayarak, trafik güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır. 

6 – Şeritte Tutma Destek

YouTube video

Yeni araçlarda olması gereken bir diğer özellik ise şeritte tutma destek sistemidir. Bu sistem ile aracın kendi şeridinde güvenli bir şekilde yol alması sağlanmaktadır. 

Yeni otomobillerde yer alması zorunlu hale gelen bu güvenlik kurallarının bir kısmı bugünden itibaren geçerli iken, bazı maddelerin ise 6 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir. 

Yorgunluk tespit sistemi , acil fren sistemi, elektronik stabilite programı, şerit takip asistanı ve fren destek sistemi ile otomatik olarak yol yardımı yapan güvenlik sistemleri ile can ve mal kaybı azaltılmaya çalışılmaktadır. Kaza durumunda yaşanabilecek yaralanma ve maddi kayıpların azaltılması için daha fazla aktif güvenlik uygulamalarının yapılması amaçlanan yeni yasa ile yollar daha güvenli olacak. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!