featured

Sıfır Araç Alanlara Müjde! İşte Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan Sıfır Araç Alanları Yakından İlgilendiren Müjdeli Karar!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıfır araç alan kişilerin artık mağduriyet yaşamasına engel olacak Yargıtay Kararı hakkında tüm detaylar…

Sıfır otomobil alan bir vatandaşın aracında karşılaştığı sorun nedeniyle yaşadığı mağduriyet konusunda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan çok önemli bir karar çıktı. 2009 yılında bayiden sıfır otomobil alan vatandaş, aracı henüz 12 bin kilometrede iken aracında oluşan arıza nedeniyle büyük bir şok yaşadı.

Sıfır Araç İçinde Koruyucu Malzemesi Bulunmayan Radyatör Hatası

Sıfır aldığı aracın yaptığı arıza ile şaşkına dönen alıcı, arıza sebebinin aracının radyatöründe koruyucu malzeme olmamasına bağlı olduğunu öğrendi. Koruyucu bulunmayan radyatöre isabet eden küçük bir taş parçasının radyatörün delinmesine neden olduğunu, radyatörde bulunan suyun boşalması neticesinde ise motorun ağır hasara uğradığını ve bu nedenle yolda kaldığını aracının çekildiği yetkili serviste öğrenen alıcı, söz konusu mağduriyeti nedeni ile Tüketici Mahkemesine başvurdu.

Mağdur vatandaş aracında oluşan hasar nedeniyle aracının ayıpsız misli ile değiştirilmesini, mümkün olmadığı takdirde araç bedelinin ödenmesini mahkemeden talep etti. Ayrıca aracının servise çekilmesi nedeniyle kullanmak zorunda kaldığı kiralık araç bedelini, olay nedeni ile yaptığı masrafları da davalı otomobil fabrikasından istedi.

Asliye Hukuk Mahkemesinde başlayan dava süreci, gizli ayıplı olduğu iddia edilen aracın çeşitli bilirkişi incelemesinden geçmesi ile devam etti. Yargıtay’ın gizli ayıplı olduğunu ve gizli ayıp niteliğinde mal satmanın doğru olmadığını bahsettiği araç ile ilgili mağdur vatandaş birçok parçasının değişmesi gerektiğini söylemişti.

Yıllardır hayalini kurduğu aracını almış ancak 12 km den itibaren aracın direksiyonunda titremeler başlamış ve sonrasında hal böyle olunca sıfır araç bakıma girmişti. Sadece direksiyonda değil, koltuklarda ayarsızlıklar gibi problemlerle karşılaştığı sıfır kilometre aracın yenisi ile değiştirilmesini talep eder ancak firma ilgilenmedi. Bunun üzerine vatandaş hukuki yoldan hak aramaya karar verdi.

Söz Konusu Sıfır Araç İçin Bilirkişi İncelemesi Yapıldı

Yapılan bilirkişi incelemesi neticesinde radyatörde koruyucu ekipman yer almadığı ve araçta hararet göstergesi bulunmadığı, bu hususların imalat hatası olduğu, araçtaki tamiratın garanti kapsamında yapılmasının talep edilmesine karşın bunun kabul edilmediği hususları tespit edildi.

Davaya bakan mahkeme de, davaya konu olan aracın radyatör kısmına çarpan taş parçasının meydana getirdiği çatlak ile soğutma suyunun eksilerek hararete yol açtığı ve arızanın bu nedenle oluştuğu, bu haliyle aracın malzeme ve mekanik olarak dayanıklı olmadığı belirtilerek bu hususların imalattan kaynaklı gizli ayıp olduğu hüküm altına alındı.

Mahkeme kararında gizli ayıp sebebi ile davacının seçimlik hakkını kullanmasını haklı bularak, aracın misli ile değişimi, kiralık araç bedeli ile bir miktar manevi tazminatın davacıya ödenmesine karar verdi.

Karar Temyiz Edildi

Söz konusu kararın davalı otomobil firması tarafından temyizi üzerine dosya Yargıtay 13. Hukuk Dairesi önüne geldi. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemece, davaya konu olan araç ile aynı model araçlarda, bilirkişi raporunda eksikliği belirtilen radyatör koruyucu parçanın bulunup bulunmadığı hususunun araştırılarak sonucuna göre hüküm kurulması gerekçesi ile mahkeme kararını bozdu. Bozma üzerine dosya önüne gelen Tüketici Mahkemesi ise bozmaya uymayarak ilk verdiği kararında direndi.

İlk derece mahkemesi ilk kararında direnince ve istenilen sonuç çıkmayınca Yargıtay Hukuk Dairesine başvuruda bulundu. Vatandaşın bu başvurusu üzerine devreye yargıtay hukuk genel kurulu girdi ve alındığı günden itibaren aracın sorunları ve genel durumu konusunda emsal karar vererek, aracın teslim alınarak yenisinin verilmesine karar verdi.

Özellikle de sıfır araçların gizli ayıplı olarak satılmaması gerektiğine dikkat çeken mahkeme sıfır araç haberleri için özellikle ayıplı araç satışı yaptırımları hakkında en sevindirici konu oldu.

Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Önüne Geldi ve Sıfır Araç Alıp Mağdur Olanları Sevindiren Karar!

Tüketici mahkemesinin verdiği kararda direnmesi üzerine dosya bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu önüne geldi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise, davaya konu olan araçta radyatör kısmını koruyacak parçanın bulunmamasının araç yönünden gizli ayıp olduğuna karar verdi. Sıfır araçların eksiksiz üretimi konusuna dikkat çeken mahkeme emsal karar ile sıfır araç alıcıları için mağduriyete son verdi. Hukuk Genel Kurulunda oy çokluğu ile verilen kararda şöyle denildi:

“Somut olay değerlendirildiğinde; dava konusu araç seyir hâlindeyken aracın radyatörüne gelen bir taş parçasının çarpıp oluşturduğu çatlakla soğutma suyunun eksilip hararete yol açması sonucu araçta arıza oluştuğu hususunda mahkeme ve 13. Hukuk Dairesi arasında çekişme bulunmamaktadır. Ayıbın tanımı, bir malda normal olarak bulunması gereken niteliklerin bulunmaması ya da bulunmaması gereken bozuklukların yer almasıdır. Tüketicinin satın aldığı bir araçtan beklentisi asgari güvenliğin sağlanması suretiyle sürüş olduğuna göre, her sürüşte mümkün olabilecek mıcır sıçramasından radyatörü koruyacak malzeme olmaksızın eksik parça ile satılan aracın ayıplı olduğunda duraksama olmamalıdır. Ülkenin yol şartlarına uygun olmayan nitelikte aracın piyasaya sürülmesinin, en başta güvenlik zafiyeti oluşturacağı ve bu nedenle donanım farklılığı olarak kabul edilebilmesinin mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, aynı model araçlarda bahsedilen radyatörü koruyacak parçanın bulunup bulunmadığının araştırılmasına gerek bulunmamaktadır. Mahkemenin davalı otomobil şirketi yönünden araçtaki eksikliğin gizli ayıp olduğu gerekçesiyle aracın misli ile değişimi talebinin kabulüne dair tesis edilen direnme kararı yerindedir” .

Bu verilen karar ile mağdur alıcı 11 yıllık hukuk süreci sonunda aracının ayıpsız misli ile değiştirilmesine hak kazanırken, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen bu karar ile sıfır araç alımında gizli ayıp ve hatalar da izlenecek yol da belirlenmiş oldu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!