featured

Sigorta Nedir? Sigorta neden önemlidir? Sigorta çeşitleri nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigorta Nedir?

Her insanın hayatında bazı risklerle karşı karşıya kalması olağandır. Hayat içinde bazı risklerle karşı karşıya kalınabilir. Karşılaşılan bu risklere karşı kişinin kendisini güvence altına alması gerekir. Bu yüzden toplumsal dayanışma sistemi olarak da hayata geçen sigorta sistemi ortaya çıkmıştır. Sigortalı olan kişi yatırdığı prim karşılığında hayatında olabilecek risklere karşı hasarı güvence altına alır. Birçok kişi sigorta nedir? ne işe yarar? Sigorta yaptırmak zorunlu mudur gibi sorularla karşı karşıya kalır. Ancak sigorta hayatımızın her anında gerekli olan bir durumdur.

Sigorta neden önemlidir?

Sağlık, seyahat, otomobil gibi birçok alanda kişilerin hayatında bazen riskli durumlar oluşabilmektedir. Oluşabilecek bu risklere karşı sigorta poliçesi yaptırılarak oluşabilecek maddi zararların karşılanması imkânı doğar. Tek seferde ya da senelik belli oranlarda primler yatırılarak kişi, kendini oluşabilecek maddi zararlara karşı güvence altına alır. Sigorta neden önemlidir konusunda sigorta hem kişileri hem de kurumları güvence altına alır. Sigortanın birçok çeşidi vardır.

Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

Trafik sigortası Kasko sigortasıÖzel sağlık sigortası Bireysel emeklilik sistemi Konut sigortasıFerdi kaza sigortasıZorunlu deprem sigortası Hayat sigortasıSeyahat sigortası

Bu kadar sigorta çeşidinin içinde yaptırılması zorunlu sigortalar olduğu gibi isterseniz yaptırıp isterseniz yaptıramayacağınız sigorta çeşitleri de bulunmaktadır. İster zorunlu ister isteğe bağlı olsun sigortalı olmak bir insanın hayatında olması gereken durumlardan biridir.

Kasko Sigortası

Kasko sigortası ile sahip olunan araç, tercihi yapılacak teminatlar ölçüsünde güvence altına alınabilen sigorta çeşididir. İsteğe bağlı olarak yaptırılan sigorta türüdür. Bir yıllık teminat süresi içinde araçta olabilecek çalınma, çarpma, yanma, deprem, terör olayları gibi durumlarda araç güvence altına alınabilir.

Zorunlu Trafik Sigortası

Zorunlu trafik sigortası adından da anlaşılacağı üzere motorlu araç sahiplerinin yaptırması zorunlu sigorta çeşitlerinden biridir. Üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararları güvence altına alan sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortasında neler vardır?

Kaza yapılması durumunda zorunlu trafik sigortası devreye girer.Kaza sonucu karşı araçta bir ya da birden fazla kişi yaralanmış ya da ölümle sonuçlanmış ise oluşacak tedavi ve diğergiderlerde sigorta yardımcı olacaktır.Oluşan kazaya başka bir araç karışmamış olsa da etrafta hayvan ya da başka şeyler zarar görmüşse çıkan masraflar zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanır.Zorunlu trafik sigortası bir yıl süreyle geçerlidir. Limiti sabit ve limitli olan zorunlu trafik sigortasında limit her seneHazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Eğer zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar tespit edilirse trafikten men edilme cezası vardır.

Sağlık Sigortası

Sağlık sigortası ise özel sağlık sigortası ve acil sağlık sigortası olarak ayrılmaktadır. Özel sağlık sigortası, sigortayı yaptıran kişinin istediği sağlık kurumundan hizmet alması için oluşturulan bir sigortadır. Teminat içinde muayene, ilaç, görüntüleme yöntemleri, yapılacak tahliller, ameliyat masrafları, yoğun bakım masrafları, fizik tedavi, refakatçi giderleri gibi durumlar güvence altına alınmaktadır.

Acil sağlık sigortası ise aniden oluşabilecek hastalık ya da kaza durumunda kişilerin teşhis, tedavi ve müdahale giderlerini teminat altına alır. Teminat içinde acil tedavi, ameliyat giderleri, hastane tedavi giderleri, yoğun bakım masrafları, ferdi kaza durumu, 24 saat ücretsiz danışma hattı, hasta nakil gibi durumlar güvence altına alınmaktadır.

Deprem Sigortası (DASK)

Dask olarak da bilinen zorunlu deprem sigortası deprem sonrasında oluşabilecek hasarları daha aza indirmek için yapılan sigorta türüdür. Sigorta teminatı içinde deprem sonucu oluşabilecek yangın zararları, infilak zararları, yer kayması zararları, tsunami zararları gibi durumlara karşı güvence altına alınmaktadır.

Konut Sigortası

Her insanın evi ister kira ister kendi evi olsun değerlidir. Bu yüzden konut sigortası yaptırarak eviniz, oluşabilecek zararlara karşı güvence altına alınır. Konut sigortası ile evinizde oluşabilecek yangın, doğal afetler, hırsızlık, terör gibi durumlar güvence altına alınır. Bunun yanında hayatınızın daha da kolaylaşması için cam tamiri, çilingir, tesisat, elektrik gibi durumlarda ücretsiz ek teminatlar ile sigorta kapsamı içinde yer alır.

Kaza Sigortası

İnsanların hayatına hiç farkında olmadan, hiç beklemedikleri bir zamanda çeşitli kazalar gelebilir. Böyle bir durumda çıkabilecek masrafları, sakatlık ya da vefat durumunun getirdiği sonuçları karşılamak için ferdi kaza sigortası yaptırabilirler.

Seyahat Sigortası

Tatil yapmak herkesin hakkıdır. İster yurt içinde ister yurtdışında seyahat edilmiş olsun seyahat sırasında insanların başına bazı kazalar, beklenmedik sağlık problemleri gelebilir. Böyle bir durumda seyahat sigortası yaptırılabilir.

Acil sağlık problemleri, bagaj kaybı, seyahatin iptali gibi bazı durumlarda seyahat boyunca güvence altına alınabilecek seyahat sigortası özellikle yurt dışı seyahatlerinde birçok konsolosluk tarafından zorunlu kılınan yurtdışı seyahat sigortası ya da diğer adı ile vize sigortası yaptırılabilir. İster iş seyahati ister tatil seyahati olsun seyahat boyunca sizi 24 saat güvence altına alınan bu sigorta türüyle kendinizi daha rahat hissederek tatilinizi rahatlıkla geçirme imkanı sunar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!