Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer sorusunun cevabı hem yetişkinler hem de bebekler için sıklıkla araştırılıyor. Biz de bu yazımızda hem bebekler hem de yetişkinler için sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer sorusuna cevap verdik, sivrisinek ısırığı kaşıntısına ne iyi gelir sıraladık… İşte, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir evde çözüm önerileri…

Sivrisineğin Isırdığı Yer Neden Kaşınır?

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer sorusuna yanıt vermeden önce sivrisineğin ısırdığı yer neden kaşınır açıklayalım…

Sivrisinekler, ısırıp cildi delmeye başladığında kanın pıhtılaşmasını önlemek ve kan emecekleri bölgeyi uyuşturmak için protein içerikli bir tükürük salgılarlar. Sivrisinek tarafından deriye temas eden protein ağırlıklı salgı da insan vücudunun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmeye çalışılır. Bu süreçte sivrisineğin ısırdığı yerde kaşıntı ve şişlik meydana gelir.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Kısacası; sivrisineğin ısırdığı yer neden kaşınır; sivrisineğin salgıladığı tükürük ve bağışıklık sisteminin bu salgıyı yok etmek için çalışması nedeniyle.

Her zaman sivrisinek ısırığı kaşıntıya ya da şişliğe neden olmayabilir. Bunun da nedeni; kanı emen sivrisineğin bir süre sonra kendi salgıladığı tükürüğü de geri emmesidir. Dolayısı ile sivrisinekler ne kadar çok kan emerse, kaşıntı ya da şişlik yaşanması ihtimali de azalır.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer | Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sivrisineğin ısırdığı yer neden kaşınır açıkladığımıza göre gelelim sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer, sivrisinek ısırığı kaşıntısına ne iyi gelir sorularının cevaplarına…

Sivrisinek ısırığına iyi gelen kremler (kaşıntı önleyici kremler, antihistaminik kremler) olduğu gibi evde uygulanabilecek basit yöntemler de vardır. İşte, sivrisinek ısırığına iyi gelen kremler ve sivrisinek ısırığına ne iyi gelir evde çözüm önerileri hakkında bilgiler…

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

1- Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

Kimi zaman sivrisinek ısırığı hayati bir tehlike arz etmez ve yaşanan kaşıntı ve şişlik, basit uygulamalarla evde çözüm bulabilir. Ancak sivrisinek ısırığı alerjisi olan kişilerin direkt olarak sağlık kuruluşlarının acil bölümüne başvurması gereklidir. Sivrisinek ısırığı alerjisi olmayanlar için sivrisinek ısırığına ne iyi gelir sorusunun cevapları aşağıda sıralanmıştır.

a- Beyaz Sabun ve Su ile Yıkama

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer sorusunun en basit cevabı, ısırık yerinin beyaz sabun ve su ile yıkanmasıdır. Sivrisinek ısırığı yerini beyaz sabun ve su ile yıkayıp durulayarak kaşıntının geçmesini sağlayabilirsiniz.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

b- Buz Kompresi Uygulama

sivrisinek ısırığı kaşıntısını alan uygulamalardan bir tanesi de buz kompresi uygulamaktır. Sivrisinek ısırığı henüz çok taze iken sorunlu bölgeye buz kompresi uygulamak etkin bir çözüm sağlamaktadır. Böylelikle hem kaşıntının oluşması hem de şişmenin önüne geçilir.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

c- Karbonat Tuz ve Su Karışımı

Bir çay bardağı su içerisine bir çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı tuz ekleyin ve karışımı macun haline getirin. Bu karışımı sivrisinek ısırığı üzerine gün içerisine sık aralıklarla (saatte bir) uygulayın. Böylelikle hem kaşıntı hem de acı önlenebilir. Dilerseniz karışıma bir çay kaşığı limon da ekleyebilirsiniz.

d- Zerdeçal ve Su Karışımı Sürmek

1 çay kaşığı su ile bir çay kaşığı zerdeçalı karıştırıp macun haline getirin ve sivrisinek ısırığı üzerine uygulayın. Karışımın kurumasından sonra cildi su ile durulayın. Böylelikle sivrisinek ısırığı kaşıntısını giderebilir ve şişmeyi önleyebilirsiniz.

e- Limon Sürmek

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer sorusuna verilebilecek en kolay yanıtlardan biri de limon uygulamasıdır. Çünkü limon, sivrisinek ısırığı sonrası gelişebilecek alerjik reaksiyonların da önlenmesinde etkilidir. Bir limon dilimini ısırık üzerine sürerek kaşıntı ve acının önüne geçmek mümkündür.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

f- Bal Sürmek

Antibakteriyel özelliği olan ürünlerden biri de baldır ve sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer sorusuna verilen en yaygın cevaplardan biridir. Dolayısıyla sivrisinek ısırığı kaşıntısı olan bölgeye bal sürmek, şişlik ve kaşıntıyı alacaktır.

g- Aloe Vera Sürmek

Aloe Vera bitkisi saç bakımından cilt bakımına kadar pek çok amaçla kullanılan bir bitkidir. Aloe vera bitkinin rahatlatıcı bir etkisi olması, onu sivrisinek ısırığı kaşıntısı ve şişmesinde de kullanılabilir kılıyor. İster aloe vera bitkisinin içindeki jel kıvamındaki sıvıyı direkt olarak ısırık üzerine uygulayabilirsiniz. İsterseniz hazır satılan ya da kendi hazırlayacağınız aloe vera krem tercih edebilirsiniz.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

h- Çay Pansumanı Yapmak

sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer evde doğal çözümler nelerdir denince akla gelen en basit uygulamalardan biri de çay pansumanı yapmaktır. Sivrisinek ısırığı ve şişliği olan bir yere soğumuş çay ya da çay poşeti ile pansuman yaparak hem acıyı hem de kaşıntıyı giderebilirsiniz.

ı- Elma Sirkesi Sürmek

Asidik özelliği olan ve her evde bulunan ürünlerden biri de elma sirkesidir. Dolaysıyla sivrisinek ısırığına ne iyi gelir evde çözüm önerileri denince akla ilk gelenlerden biri elma sirkesidir. Sivrisinek ısırığı üzerine bir pamuk yardımıyla elma sirkesi sürerek hem kaşıntıyı giderebilir hem de sivrisinek ısırığı acısını alabilirsiniz.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

i- Oksijenli Su Sürmek

İlk yardım çantasının olmazsa olmazlarından biri oksijenli sudur. Oksijenli su, yaraların ve tahriş olmuş derinin dezenfekte edilmesinde oldukça etkilidir. Bu nedenle sivrisinek ısırığı acısını ve kaşıntısını gidermek için bölgesel olarak oksijenli su uygulayabilirsiniz.

j- Nane Yağı Sürmek

Bir çay kaşığı hindistancevizi yağı içerisine 2 ya da 3 damla kadar nane yağı ekleyip karıştırdıktan sonra bu karışımı, sivrisinek ısırığı olan bölgeye uygularsanız kaşıntıyı ve şişliği geçirebilirsiniz. Ayrıca nane yağının yoğun aroması sayesinde sivrisineğin ısırmasına da engel olabilirsiniz.

k- Diş Macunu Sürmek

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer sorusuna verilen en yaygın yanıtlardan biri de; diş macunu. Sabah akşam ve öğlen olmak üzere günde üç defa sivrisinek ısırığı kaşıntısı olan deri üzerine bir miktar diş macunu uygulayarak kaşıntı sorununu çözebilirsiniz.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

l- Sarımsak Sürmek

Sarımsak, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir evde çözüm önerileri listesinde ilk sıralarda yer alıyor. 1 diş sarımsağı direkt olarak sivrisinek ısırığı üzerine sürerek rahatlama sağlayabilirsiniz. Sarımsak içindeki kükürt anti inflamatuar bir etki yaratır ve bu sayede sivrisinek ısırığı şişmesini de giderir.

m- Hindistancevizi Yağı Sürmek

Hindistancevizi yağı yağ asitleri bakımından zengindir ve aynı zamanda anti inflamatuar özelliğe sahiptir. Ayrıca cildin nemlenmesini sağlar ve analjezik özellik de gösterir. Dolayısı ile sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer diye merak ediyorsanız direkt olarak ısırık üzerine hindistancevizi yağı sürebilirsiniz.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir Evde Çözüm Önerileri

Bebeklerin cildi, yetişkinlerin cildine göre daha hassastır bu nedenle sivrisinek ısırığına ne iyi gelir evde çözüm önerileri listesindeki tüm öneriler bebekler için geçerli değildir. Bebeklerde sivrisinek ısırığına karşı ilk yapılması tavsiye edilen; ısırık bölgesinin bebeklere uygun antibakteriyel sabunla yıkanmasıdır.

Sabun dışında bebeklerde sivrisinek ısırığı için buz kompresi, çay pansumanı, hindistancevizi yağı ve aloe vera uygulaması yapılabilir. Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer listesindeki diğer limon, sarımsak, karbonat gibi çözümler bebeklerin cildini tahriş edebilir.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

2- Sivrisinek Kaşıntısına Ne İyi Gelir | Sivrisinek Isırığına İyi Gelen Krem Seçenekleri

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer sorusunun bir diğer cevabı da medikal kremlerdir. Sivrisinek ısırığına iyi gelen krem seçenekleri; topikal anti-histaminik özellikli kremlerdir. Bu kremler her ne kadar zararsız olsa da doktor tavsiyesi olmadan kullanılması önerilmemektedir. Genel olarak sivrisinek ısırığına iyi gelen krem seçenekleri şunlardır:

  • Stilex Krem
  • Fenistil Jel Krem
  • Hametan
  • Fucidin Krem
  • Vicks VapoRub
  • La Roche Posay Cicaplast Baume B5 O
  • Bepanthol Sensiderme

Bebeklerde Sivrisinek Isırığına İyi Gelen Krem

Bebeklerde sivrisinek ısırığına iyi gelen krem için öncelikle doktora danışılmalıdır. Çünkü bebeklerde alerjik reaksiyon gelişebilir. Bunun için de doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir krem kullanılmamalıdır. Ancak bebeklerin kullanımına da uygun Bepanthol krem tercih edilebilir, kaşıntı ve kızarıklık engellenebilir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu sebeple sivrisinek ısırığı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle koruyucu spreyler kullanılabilir ya da koruyucu sprey kullanmak için yeterince büyük olmayan çocukları sivrisinekten sorumak için uyurken cibinlik tercih edilebilir.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek Isırığı Kaç Günde Geçer?

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı ve şişliği genel olarak 2 gün içinde geçer. Ancak sivrisinek ısırığı kaşıntısı ve kızarık, şişliği kişilerin bağışıklık sisteminin verdiği bir yanıttır. Dolayısı ile bağışıklık sisteminin yanıtına göre; bağışıklık sistemi daha düşük olan kişilerde daha da uzun sürebilir.

Sivrisinek Isırığı Neden Şişer? Sivrisinek Isırığı Nasıl Olur?

Sivrisinekler su ve bitki nektarlarıyla beslenir ancak dişi sivrisineklerin üremesi için kana ihtiyacı vardır. Bu nedenle de yalnızca dişi sivrisinekler insanları ısırır. Dişi sivrisineklerin ısırması da kaşıntı ve şişlik gibi tepkilere neden olabilir. Peki, sivrisinek ısırığı neden şişer?

Dişi sivrisineklerin kana ulaşmak için deriyi delmesiyle birlikte insanların bağışıklık sistemi devreye girer. Sivrisineğin kanı emmek amacıyla, kanın pıhtılaşmasına engel olmak için protein ağırlıklı salgıladığı salgı, insan derisine temas ettiğinde bağışıklık sistemi buna cevap verir ve bunun sonucunda şişme, kızarıklık, kaşıntı yaşanır.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Sivrisinek Isırığı Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek Isırığı İzi Nasıl Geçer?

Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer kadar cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de sivrisinek ısırığı izi nasıl geçer sorusudur. Genel olarak insanlar sivrisinek ısırığında mikrobun ve kaşıntının geçmesi için alkol içerikli kolonya sürerler. Ancak kolonya, her ne kadar mikrobu öldürse de iz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle sivrisinek ısırığı izi kalmaması için kolonya uygulanmamalıdır.

Sivrisinek ısırığı izi geçirmek için cilt yenileyici kremler, nemlendirici kremler ve kantaron yağı gibi iz geçiren bitkisel yağlar kullanılabilir.

Sivrisinek Isırığı Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Dişi sivrisinek ısırması kızarıklık, şişlik ve kaşıntıya neden olur. Kimi kişilerde de yani sivrisinek ısırığı alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlar yaşanabilir. Nadir de olsa sivrisinek ısırığı alerjisi olan kişilerde şu alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar:

  • Nefes almada güçlük
  • Bütün vücudun kızarması, kabarması, kaşınması
  • Boğazın, dilin, dudağın şişmesi

Bu alerjik reaksiyonlar görüldüğünde vakit kaybetmeden hastanelerin acil bölümüne başvurulmalıdır.

YouTube video

Zehirli Sivrisinek Isırığı Belirtileri Nelerdir?

Bazı sivrisinekler hastalık bulaştırıcıdır. Hastalık bulaştıran sivrisinekler için zehirli sivrisinek de halk arasında denilmektedir. Genel olarak zehirli yani hastalık taşıyan sivrisinek ısırığı belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Lezyonların gelişmesi
  • Eklemlerde şişlik

Bu gibi etkiler gözlemlendiğinde vakit kaybı olmadan hastanelerin acil bölümüne başvurulmalıdır.

İlginizi çekebilir: Sivrisinekleri Yok Etmek Dünyadaki Yaşam İçin Zararlı mı?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!