featured

Sokak Röportajında Atatürk’ün Soyadı Nedir Diye Soruldu, İlginç Cevaplar Alındı | Mustafa Kemal Atatürk’ün Soyadı Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atatürk’ün soyadı, internette sık olarak araştırılmaktadır. Hatta konu hakkında sıklıkla sokak röportajları yapılmıştır. Bu sokak röportajlarından bir tanesi de Atatürk’ün soyadı nedir sarı mikrofon olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yapılan röportajda aslında yanıltıcı bir soru sorulmaktadır. Çünkü Gazi Mustafa Kemal’in soyadı Atatürk’tür. Atatürk ismi, soyadı kanununun çıkmasından sonra Mustafa Kemal’e verilmiş olan soyadıdır. Kimi zaman konu hakkında bilgisi olmayan kişiler de Atatürk’ün soyadı nedir diye araştırmaktadır.

Atatürk’ün Soyadı Nedir?

YouTube video
Atatürk’ün soyadı oldukça merak edilenler arasındadır. Binlerce internet kullanıcısı Atatürk’ün soyadı nedir diye araştırma yapmıştır. Ancak zaten Atatürk, Mustafa Kemal’in soyadıdır. Bu konu hakkında onlarca sokak röportajı da yapılmıştır. Ancak şaşırtıcı bir şekilde Atatürk’ün soyadı nedir sorusuna oldukça fazla yanlış cevap verilmiştir. Çoğu kişi Mustafa Kemal Atatürk’ün soyadı nedir sorusuna cevap verememiş ya da yanlış cevap vermiştir.

Görüldüğü üzere sokak röportajında Atatürk’ün soyadı sorusuna pek çok yanlış cevap verilmiştir. Pek çok kişi de Atatürk’ün soyadı sorusuna yanıtsız kalmıştır. Bazı kişiler de direkt olarak Atatürk’ün soyadı sorusuna hemen Atatürk diye cevap vermiştir. Ancak videoda küçüklerin, büyüklerden daha çok soruya doğru cevap vermesi göze çarpmaktadır.

Atatürk’ün Soyadı Nereden Gelmiştir?

Atatürk’ün soyadını kim verdi, Atatürk’ün soyadı nereden gelmiştir gibi soruların da yanıtı merak edilmektedir. Bilindiği üzere 12 Haziran 1934 senesinde 2525 sayılı kanunla soyadı zorunluluğu getirilmiştir. Bu kanun kapsamında her Türk’ün bir soyadı olmalıydı ve Türkçe olmalıydı. Bu dönemde Atatürk’ün soyadı için tarihçilerin de katılım gösterdiği toplantılar gerçekleştirilmiştir.

Öncelikle Atatürk’ün soyadı için Türkata fikri öne çıkmıştır. Ancak daha sonra Türkata isminin tuhaf geldiği ve Atatürk’ün daha doğru olacağı düşüncesi hakim olmuştur. Böylelikle Atatürk’ün soyadı, Atatürk olarak belirlenmiştir. Soyadı olarak Atatürk’ü uygun bulan Mustafa Kemal, teşekkür ettikten sonra oy birliği ile Atatürk’ün kabul edildiğini duyurmuştur.

Dolayısı ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde Soyadı Kanunu çıkmasıyla birlikte ilk soyadı 1934 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’ya verilmiştir. Kısacası Atatürk’ün soyadı, Türkiye Cumhuriyeti’nde verilen ilk soyadı olarak önemini korumaktadır.

YouTube video

Sosyal medyada Atatürk’e ‘Öz’ soyadı verildi bilgileri yer almaktadır. Ancak bu bilgilerin herhangi bir doğruluğu bulunmamaktadır. Bu büyük bir bilgi yanlışlığıdır. Atatürk’ün soyadı sadece ve sadece Atatürk’tür. Ayrıca Atatürk’ün ailesinin soyadı hakkında da bilgi yanlışlıkları bulunmaktadır. Atatürk’ün soyadı gibi ailesinin de soyadının Atatürk olduğu bazı internet sitelerinde yer almaktadır. Ancak bu soyadı yalnızca Atatürk’e aittir.

Atatürk’ün Aile Adı Soyadı

Atatürk’ün soyadı kadar Atatürk’ün aile soyadı da oldukça merak edilmektedir. Atatürk’ün ailesi yani anne ve babası, Soyadı Kanunu çıkmasından önce vefat etmiştir. 1934 yılından önce de Soyadı Kanunu bulunmadığı için Atatürk’ün ailesinin bir soyadı bulunmamaktadır. Çünkü o dönemler kişilere efendi, bey, hoca gibi lakaplarla hitap edilmekteydi. Ancak Atatürk’ün soyadı kanunundan sonra, kız kardeşi Makbule’ye Atadan soyadı verilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün soyadı başkaları tarafından kullanılamamaktadır. Bu sebeple de Atatürk’ün kız kardeşi Makbule’nin soyadı olarak Atadan uygun görülmüştür. Günümüzde Atatürk ismi ve soyismi, Türkiye sınırları içinde başkaları tarafından hala alınamamaktadır.

Atatürk’ün Soyadını Kim Verdi

Atatürk’ün soyadı kimin tarafından verilmiş sorusunun yanıtı da oldukça merak edilmektedir. Atatürk’e soyadı, yapılan toplantı ve görüşmeler sonucunda verilmiştir. Ancak Atatürk soyadı, Saffet Arıkan tarafından önerilmiştir. Önce Türkata olarak gelen öneri, Arıkan’ın önerisiyle Atatürk olmuştur. Mustafa Kemal de Atatürk soyadını uygun bulmuş ve onaylamıştır.

Atatürk’ün Babasının Soyadı

Atatürk’ün soyadı merakı gibi Atatürk’ün babasının soyadı da merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Ancak Atatürk’ün babasının bir soy adı bulunmamaktadır. Çünkü o dönemler Soyadı Kanunu çıkmamıştır. Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin soyadı bulunmamaktadır. Atatürk’ün soyadı kanunu ile bu soyadını alması 1934 yılına tekabül etmektedir. Mustafa Kemal Paşa, Atatürk soyadını alan ilk ve tek kişidir. Anlamsal olarak Türklerin Atası olarak bilinmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!