featured

Sosyal Medya İle İlgili Yeni Düzenlemeler Meclis Genel Kurulu’nda Kabul Edildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medya alanına dair birçok yeni düzenlemeyi getiren yasa teklifi ile ilgili görüşmeler tamamlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu AK Parti ve MHP oyları ile kabul edildi.

Sosyal Ağ Sağlayıcı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlanarak yapılan oylama sonucu kabul edilen değişiklikler net olarak ortaya çıktı. Yeni yasaya göre;

“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”

Ve sosyal ağ sağlayıcı tanımlanması da yasaya eklendi.

Bu tanımlamaya göre; kullanıcılar tarafından internet ortamında sosyal etkileşime dönük görüntü, metin, konum, ses gibi içerikler kapsanıyor. Bu içeriklerin oluşturulabilmesi, görüntülenebilmesi ya da paylaşılabilmesi için imkan sağlayan tüzel veya gerçek kişiler, yasa kapsamında artık sosyal ağ sağlayıcı şeklinde tanımlandı.

Temsilci Bulundurmak Zorunlu Oldu

Kabul edilen yeni yasa teklifine göre, Türkiye’den günlük bazda erişimi bir milyonu aşan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları etkilenecek. Sosyal ağ sağlayıcıları, en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemek ve bulundurmak zorunda olacak. Temsilci olarak seçilen kişiye ait iletişim bilgileri doğrudan erişilebilecek ve kolaylıkla görülebilecek şekilde internet sitesinde yer alacak.

Ayrıca sosyal ağ sağlayıcı, temsilci olarak belirlediği kişiye ait kimlik ve iletişim bilgilerini de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bildirecek. Eğer temsilci gerçek kişi olarak belirlenecekse Türk Vatandaşı olma zorunluluğu aranacak.

Yeni kabul edilen yasal düzenleme uyarınca temsilci belirleme ya da bildirme yükümlülüğüne uymayan sosyal ağ sağlayıcıya, BTK bildirim yapacak. Yapılan bu bildirimden itibaren otuz gün içinde bu yükümlülükler yerine getirilmesi istenecek. Aksi takdirde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı 10 milyon Türk Lirası idari para cezası verebilecek. Bu para cezasının tebliğinden itibaren ise otuz gün içinde yükümlülükler yerine getirilmezse 30 milyon Türk Lirası daha idari para cezası verilebilecek.

İnternet Bant Genişliğinde Daraltma

Belirtilen şekilde iki idari para cezası tebliğine rağmen yükümlülükler halen yerine getirilmemişse yaptırım uygulanacak. BTK Başkanı tarafından, Türkiye’de mukim olan vergi mükellefleri gerçek ve tüzel kişilerin söz konusu sosyal ağ sağlayıcılarına reklam vermeleri yasaklanacak.

Reklam yasağı süresince de yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafikleri bant genişliklerinin yüzde 50 oranında daraltılması talep edilebilecek. Bunun için BTK Başkanı Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne dair hakim kararının uygulanmaya başlamasından itibaren otuz gün içinde karar uygulanmalı. Halen sosyal ağ sağlayıcıları yükümlülüklerini yerine getirmezse bir yeni yaptırım söz konusu olacak. Bu kez BTK Başkanı, bahse konu sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafikleri bant genişliklerinin yüzde 90’a kadar daraltılmasını Sulh Ceza Hakiminden isteyebilecek.

Hakim, ikinci daraltma kararında yüzde 50’den düşük olmamak kaydıyla sunulan hizmetin niteliklerini de göz önüne alacak. Yüzde 50 ile yüzde 90 arasında bir oranda bant genişliğini daraltma kararı verebilecek. Verilen bu daraltma kararı gereği bildiriminden itibaren en geç 4 saat içerisinde erişim sağlayıcılarınca yerine getirilecek.

Temsilci belirleme veya bildirme yükümlülüklerine uyulması halinde ise, verilen idari para cezaları dörtte bir oranında tahsil edilecek. Reklam yasakları da kaldırılacak. Hakim kararları da kendiliğinden hükümsüz duruma gelecek ve erişim sağlayıcılara müdahalenin sona erdirilmesi için BTK tarafından bildirim yapılacak.

Tebliğler Elektronik Posta Yoluyla Yapılabilecek

İdari para cezalarına dair tebligatlar, muhatabın yurt dışında olması durumunda BTK tarafından

Doğrudan muhatabına,İnternet sayfalarında yer alan iletişim araçları,IP adresi, alan adı ve benzeri kaynaklar ile elde edilen bilgilereDayalı olarak elektronik posta ya da diğer iletişim araçları kullanılarak yapılabilecek.

Bu şekildeki tebligatlar, Tebligat Kanunu kapsamında geçerli tebligat hükmüne sahip olacak.

Port Bilgisi de Eklendi

Kabul edilen yeni yasa teklifinde;

Taraflara dair IP adresi,  Sunulan hizmetin başlangıç ve bitiş zamanı,Yararlanılan hizmetin türü,Veri miktarı ve abone kimlik bilgilerini içeren “trafik bilgisi” tanımına “port bilgisi” de eklenecek.

YouTube video

İçeriğin çıkarılmasına dair kararların, erişim sağlayıcılar tarafından değil yer ve içerik sağlayıcılarca yerine getirilebilecek. Bu nedenle kararlar, yer ve içerik sağlayıcılarına bildirilecek ve gereğinin yerine getirilmesi istenecek.

Kişilik Hakları Konusunda Etkin Koruma

Kişilik haklarına müdahale ya da bu hakların ihlali durumunda;

“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un”

Erişim engellenmesi kararı verilmesine dair hükmü ile içeriğin çıkarılmasına yönelik karar verilebilecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliğince, ilgili yer ve içerik sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya iletilen içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesi kararı, en geç 4 saat içinde yerine getirilecek.

YouTube video

İnternet ortamında gerçekleşen yayın içeriği sebebi ile kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri halinde hakim tarafından, başvuran kişinin adının, ihlale konu olan internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine karar verilebilecek. Bu şekilde arama motorları tarafından başvuran kişinin adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi sağlanacak ve kişilik haklarının daha etkin bir şekilde korunması sağlanacak.

48 Saat İçerisinde Cevap Verilme Zorunluluğu

Sosyal ağ sağlayıcıları “içeriğin yayından çıkarılması ya da erişimin engellenmesi” ve “özel hayatın gizliliği sebebiyle içeriğe erişimin engellenmesini” gerektirecek içeriklere dair kişiler tarafından kendilerine yapılacak başvurulara ise, başvurudan itibaren en geç 48 saat içerisinde ya olumlu ya da olumsuz bir cevap vermekle yükümlü olacaklar. Verilecek olumsuz cevapların gerekçeli olması aranacak.

Sosyal ağ sağlayıcılara ilişkin “erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” ile “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” kapsamında verilen adli para cezaları bir yıl içinde her bir tekrarda bir kat arttırılmak suretiyle uygulanacak.

Hukuka aykırılık durumu hakim ya da mahkeme kararı ile belirlenen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek. Bildirime karşın 24 saat içerisinde söz konusu içeriği çıkarmayan ya da erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğacak zararların tazmininden de sorumlu olacak. 

YouTube video

Sosyal medya düzenlemesi yasası sosyal medyada edilen küfürler ve twitter yoluyla işlenen tüm suçlar sonrasında gündeme geldi. İnternet ortamında yapılan, işlenen suçlarla mücadele kapsamında sosyal medya yasa tasarısı için bir düzenleme yapıldı. Sosyal ağlar ve sosyal medya ile ilgili düzenlemenin tüm detayları belli oldu. Detaylara göre sosyal medya hesapları bir çok ve yeni bir düzene girmek zorunda kalacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!