featured

Steven Spielberg ve Hafızalara Kazınmış En Ünlü Filmleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Steven Spielberg yaptığı ve yönettiği filmler ile sinema severlerin oldukça sevdiği bir isimdir. İşte bu efsane ismin akıllarda yer bırakmış en en iyi filmleri…

Steven Spielberg

Birçok kişiye göre Amerikan film endüstrisinin en etkili kişisi olarak kabul edilen Steven Spielberg, 1946 yılında Cincinnati Ohio’da doğmuştur. Tüm zamanların en çok gişe hasılatı yapan filmlerin arkasındaki isim olan Steven Spielberg, yönetmenliği kadar yapımcılığı ve senaryoları ile de sinema dünyasının dâhileri arasında sayılmaktadır. Gerçekten de Jaws, Üçüncü Türden Yakınlaşmalar, E.T, Jurassic Park, Schindler’in Listesi, İndiana Jones, Er Ryan’ı Kurtarmak gibi filmleri sinema dünyası ile en az ilgisi olanlar dahi bilir. İşte bu filmlerin yönetmen koltuğunda oturan Steven Spielberg ve onun sinema yolculuğu….  

DreamWorks Pictures

Bu sayılan büyük filmlerin yanında Steven Spielberg’i sinema endüstrisinin önemli kilometre taşlarından biri haline getiren olay DreamWorks Pictures’ı kurmasıdır. Bu yapım şirketi ile Amerikan film sektörünün can damarlarından biri haline gelen Steven Spielberg, yönetmen koltuğuna oturduğu macera ve bilimkurgu filmleri ile birçok kez Oscar ve diğer sinema ödüllerine de layık görülmüştür. Kariyerinde çok sayıda ünlü aktör ve aktris ile çalışan Spielberg’in sinemaya ilgisi çok küçük yaşlarında başlamıştır.  

İlk Filmini 12 Yaşında Çeken Yönetmen

Steven Spielberg verdiği röportajlarında da değindiği gibi, henüz 12 yaşını bitirmeden kendi oyuncaklarını kullanarak bir tren kazasını konu alan bir öyküyü çekmişti. Çocukluk döneminde 8mm’lik filmler çeken Spielberg, 1964 yılında 18 yaşını doldurmadan Firelight isimli ilk uzun metrajlı filmini tamamladı. University Of Southern California’s School Of Cinema-Television (UCLA) bölümüne yaptığı 3 başvurusu da reddedilen Steven Spielberg, California State University’e girdi ancak okulunu tamamlamadan Universal Studios bünyesinde ücretsiz staja başladı.  

Universal Studios Günleri

Steven Spielberg, Universal Studios’ta çalışırken 1968 yılında ilk kısa filmi olarak çektiği Amblin ile ilgi odağı olmaya başladı. Bu film sonrası Universal’ın uzun vadeli kontrat imzaladığı en genç yönetmen unvanını da Spielberg kazandı. Bu şirkete Tv dizisi Nıght Gallery’i çekti. Yine Universal bünyesinde 1971 yılında Bela, 1972’de Something Evil ve 1973’de Savage Grace filmlerini seyirci ile buluşturdu.

Jaws İle Değişen Kariyer

YouTube video

1974 yılında The Sugarland Express’i çeken Spielberg, onu tüm dünyaya tanıtan ilk büyük yapımı Jaws için 1975 yılında kamera arkasına geçti. Film müziği, ses ve kurgu alanlarında 3 ayrı Oscar ödülüne layık görülen ve çok büyük gişe başarasına imza atan Jaws ile Spielberg’de adından çok söz ettiren bir yönetmen durumuna geldi. Bu büyük başarı sonrası Steven Spielberg hayranları için özel bir yeri olan UFO’ları işlediği Üçüncü Türden Yakınlaşmaları (Close Encounters of the Third Kind) 1977 yılında çekti ve bu film de en iyi sinematografi dalında Oscar ödülü aldı. 1979 yılında çektiği ve Pearl Harbor ile ilgili filmi 1941’de ise istediği gişe başarısını yakalayamadı.

Bir Sinema Efsanesi : E.T

YouTube video

Spielberg, 1981 yılında da George Lucas işbirliği ile en iyi sanat yönetimi dalında Oscar ödülü alan Raiders of the Lost Ark’ı çekti. Yıl 1982 olduğunda Spielberg bu kez ikinci bilimkurgu filmi olan * (The Extra-Terrestrial) için kamera arkasına geçti. Dört ayrı dalda Oscar ödülü alan bu film, yine Spielberg’in Jurassic Park filmi tarafından uzun yıllar sonra kırılabilecek, gişe hasılatı rekoruna imza attı. E.T tüm dünya üzerinde sinema endüstrisinin en bilinen yapımlarından biri olarak bir efsane haline geldi. Bu film dönemin A.B.D başkanı Ronald Reagan’ın daveti üzerine Beyaz Saray’da da gösterildi.  

Indiana Jones ve Harrison Ford

YouTube video

Ünlü aktör Harrison Ford ile özdeşleşen Indiana Jones için 1984 yılında kamera arkasına geçen Spielberg, çok sevilen bir serinin de başlangıcına imza atmış oldu. Serinin ilk filmi olan Indiana Jones and the Temple of Doom, en iyi efekt dalında Oscar ödülünün sahibi oldu. Daha sonra sırası ile Güneş İmparatorluğu ve The Color Purple filmlerini çeken Spielberg, serinin ikinci filmi olan Indiana Jones and the Last Crusade’u 1989 yılında çekti. Aynı yıl Audrey Hepburn’ün son filmi olan Daima (Always) filmini de seyirci ile buluşturdu.

Jurassic Park Damgası

https://www.youtube.com/watch?v=WSM8GcShChk

1990’lı yıllarda önce Peter Pan’ın öyküsünü konu alan Kanca’yı (Hook) çeken Steven Spielberg, doksanlara damgasını vuracak Jurassic Park serisinin ilk filmini 1993 yılında çekti. Üç ayrı dalda Oscar ödülüne layık görülen bu yapım E.T kadar büyük bir gişe başarısına da imza attı.  

Ödüllere Doymayan Schindler’in Listesi

https://www.youtube.com/watch?v=za68GwiouNo

Yine 1993 yılında ünlü yönetmen, en iyi film ve en iyi yönetmen dalları da dahil 7 ayrı dalda Oscar ödülü alan Schindler’in Listesi filmini çekti. Çok sayıda eleştirmen tarafından Spielberg’in en önemli yapıtı olarak sayılan bu film, American Film Institute tarafından tüm zamanların en iyi 10 filmi listesine konuldu. 1993 yılı Jurassic Park, Schindler’in Listesi gibi iki dev yapım yanında Spielberg’ün film şirketi olan DreamWorks’ün de kuruluş yılı oldu. Bu altın yıldan sonra, Spielberg 1997 yılında Jurassic Park The Lost World seyirci ile buluşturdu.  

Bir Başka Başyapıt : Er Ryan’ı Kurtarmak

https://www.youtube.com/watch?v=2q2-l_6caBY

1997 yılında Amistad isimli tarihi drama filmini çeken Spielberg, 1998 yılında en iyi yönetmen de olmak üzere beş ayrı dalda Oscar ödülüne layık görülen, II. Dünya savaşı denildiğinde ilk akla gelen ve Tom Hanks ile bütünleşen Er Ryan’ı Kurtarmak ( Saving Private Ryan) isimli filmin yönetmen koltuğuna oturdu.

YouTube video

2001 yılında ünlü yönetmen Yapay Zeka isimli filmi sinemaseverlerle buluşturdu. 2002 yılında 300 milyon dolar hasılat yapan Azınlık Raporu ve Sıkıysa Yakala filmlerini çeken sinemanın dahi ismi Steven Spielberg, 2004 yılında Terminal, 2005 yılında Dünyalar Savaşı ve Münih filmlerinin de yönetmen koltuğuna oturdu.

https://www.youtube.com/watch?v=cxtns34f3Z8

Ayrıca Transformers serisinde yapımcı olarak karşımıza çıkan Steven Spielberg, 2011 yılında Savaş Atı, 2012 yılında Lincoln, 2015 yılında Casuslar Köprüsü ve 2018 yılında Başlat: Ready Player One isimli ses getiren filmlerinde kamera arkasında yer aldı.  Büyük yönetmen Spielberg’in son yapımı olan ve yönetmen olarak çektiği müzikal daldaki filmi  Batı Yakası Hikayesi (West Side Story) ise bu yılın sonunda seyirci ile buluşacak.  Steven Spielberg filmler ile özdeşleşmiş bir yönetmendir. Adı ve yaptığı filmler tüm dünya tarafından bilindiğinden Steven spielberg ekşi sözlükte de kendine oldukça yer bulmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!