tul-perde-yikamanin-puf-noktalari

Tül Perde Yıkamanın Püf Noktaları için 8 Öneri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tül perde yıkamanın püf noktaları ile bembeyaz, kar beyazı tül perde sahibi olmak ister misiniz? Aslında perde yıkama tavsiyeleri ile bunu yakalayabilirsiniz!

Tül perde ilk yıkamanın püf noktaları başta olmak üzere her yıkamada dikkat edeceğiniz yöntemler neticesinde perdelerinizi en iyi şekilde kullanabilirsiniz.

Hem temizliği açısından hem de görünüm açısından kullanışlılık elde etmek adına günümüzde tercih edilen birden fazla tül perde yıkamanın püf noktaları bulunmaktadır.

Peki tül perde yıkama püf noktası olarak neler var? Tül perde yıkamanın püf noktaları neler? İşte perde yıkamanın önemli noktaları ve bazı tavsiyeler!

Bilmeniz Gereken Tül Perde Yıkamanın Püf Noktaları Neler? Kar Gibi Perdeler için Neler Yapmalı?

Tül perde yıkamanın püf noktaları arasında sıralanacak detaylar farklı başlıklar altında incelenmektedir. Zira perde yıkama tavsiyeleri; kullanılacak malzeme, makinenin ısı derecesi, sıkma ve ekstra doğal malzemeler olmak üzere ayrılmaktadır.

Siz de kar beyazı tül perde yıkama yapabilmek amacıyla tavsiye edilen tüm püf noktalara dikkat ederek hareket etmelisiniz.

tul-perde-yikamanin-puf-noktalari
Makinede Tül Perde Yıkamanın Püf Noktaları Neler?

1- Tül Perde Yıkama Kaç Derece Yıkanır?

Makinede tül perde yıkama yaparken dikkat etmeniz gereken temel noktalardan birisi yıkayacağınız suyun derecesi olmalıdır.

Bilinenin aksine tül perde yıkama sırasında yüksek sıcaklık kullanmamak gerekir. Yüksek sıcaklık hem tül perdenin modelinde bozulmaya neden olacaktır hem de kırışıklıkları arttırmaya sebep olacaktır.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken tül perde yıkamanın püf noktaları arasında düşük sıcaklık kullanmak bulunmaktadır. Düşük sıcaklıkları olabildiğince tercih etmelisiniz. Bu hem perdelerinizin temizliği için yeterli olacaktır hem de perdelerinizin zarar görmesini engelleyecektir.

2- Tül Perdeye Yumuşatıcı Konur mu?

Tül perde yıkamanın ilk püf noktaları arasında yumuşatıcı kullanımı bulunmaktadır. Genelde yumuşatıcılar temizlik adına değil, güzel kokması ve yumuşak olması amacıyla tercih edilir.

Fakat, burada büyük bir yanılgı söz konusudur. Kişilerin tül perde yıkama konusunda düştüğü en büyük yanılgılardan birisi yumuşatıcı kullanmaktır.

Tül perdeler için yumuşatıcı kullanımı yapılmamalıdır. Yumuşatıcılar, tül perdenin yapısını bozmakla birlikte kullanım ömrünü kısaltmaktadır.

Temiz olması adına da ekstra bir katkısı asla ama asla yoktur. Tüm bunlar düşünüldüğünde yumuşatıcı kullanmamak gerekir. Fakat güzel kokması amacıyla yıkama sonrası kıyafet kokuları sıkarak sonradan güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.

tul-perde-yikamanin-puf-noktalari
Sararmış Tül Perde Yıkamanın Püf Noktaları Hangileri?

3- Sararmış Tül Perde Yıkama Beyazlatma için Doğal Malzeme Kullanımı

Tül perdeler yıkanırken doğal malzemelerin kullanıldığı görülmektedir. Özellikle ev hanımları sayfalarında tül perde yıkamanın püf noktaları olarak bu malzemeler paylaşılmaktadır.

Bahsedilen malzemelere daha sonra daha ayrıntılı incelenmekle birlikte, bu malzemelerin gerçekten kar beyazı tül perde oluşturduğu görülmektedir.

Fakat burada dikkat edilen bir durum da söz konusudur. Kullanılacak doğal malzemeler her yıkama sırasında kullanılmamalıdır. Özellikle katı malzemelerin kullanımımı zamanla çamaşır makinenize zarar verebilmektedir.

Sık sık kullanılmamalı sadece tül perde yıkanması sırasında kullanılmalıdır. Bununla birlikte makinenin gider borusu da zaman zaman kontrol edilmelidir.

4- Hassas Tül Perde Nasıl Yıkanır?

Tül perdeler genel olarak hassas tül perde olarak bulunmaktadır. Ancak kimi modellerde ekstra bir hassasiyet söz konusu olabilmektedir.

Bu aşamada hassas tül perde yıkama sırasında dikkat edilmesi gerekenler arasında:

  • Çoğu zaman elde yıkama tercih edilmeli.
  • Makinede perde yıkama tercih edilecekse düşük sıcaklık olmalı.
  • Makinenin sıkma derecesi yüksek olmamalı.
  • Yıkama sonrası perde direkt alınarak asılmalıdır.
  • Perdeler ütülenmemeli.
  • Yumuşatıcı kullanılmamalıdır.

tul-perde-yikamanin-puf-noktalari

5- Perde Yıkanırken Sıkma Yapılır mı?

Makinede tül perde yıkamanın püf noktaları arasında bir de makinenin sıkma programı bulunmaktadır. Sıkma programı sırasında hassas olmak gerekir.

Elbette sıkma yapılmayan bir tül perde yıkamak düşünülemez. Zira bu noktada perde çok ıslak kalabilir. Ancak sırf kirden arınması amacıyla yüksek derece sıkma yapılmaması gerekir.

Sıkma derecesi ne kadar artarsa, tül perde kırışması da artacaktır. Bu durumda istenmeyen bir durum anlamına gelecektir.

Ortalama bir sıkma programı ile tül perde yıkama yapılması gerekir.

6- Elde Tül Perde Yıkama Nasıl Yapılır?

Tül perde yıkama makine dışında elde de tercih edilmektedir. Özellikle sararmış tül perde yıkama sırasında uygulanmaktadır.

Elde tül perde yıkama yaparken özellikle ılık bir su kullanılmalıdır. Sıcak su hem ellerinizin zarar görmesine hem de perdenin formunda bozulmaya neden olur.

Suyun yanı sıra normalde makinede kullandığınız makine deterjanı ya da güvendiğiniz bir temizlik malzemesini kullanabilirsiniz. Beyaz kalıp sabun bile tercihiniz arasında bulunabilir.

Yıkama sırasında büyük bir leğen, küvet kullanabilirsiniz. Fakat tül perde yıkama sırasında tüm perdeyi aynı zamanda suya sokarak hareket etmeyin. Bu tülünüzün kırışmasına neden olur.

Bir sopa yardımıyla perdeyi asar pozisyonuna sokun. Yıkayacağınız bölümleri sadece suya sokup yıkadıktan sonra asın. Kuruma için mutlaka düz duracak şekilde asma işlemi yapmanız gerekir.

tul-perde-yikamanin-puf-noktalari

7- Makinede Tül Perde Yıkama Öncesi Hazırlık Yapılır mı?

Sararmış tül perde yıkamanın püf noktaları arasında kesinlikle yıkama öncesi yapılacak hazırlıklar oluşturmaktadır. Sadece makinede tül perde yıkama ile sınırlı kalmamalısınız.

Vaktiniz varsa tül perdelerinizi çıkarın. Genişçe bir leğen ya da koyabileceğiniz herhangi bir kabın içerisine koyun. Öncelikle karbonat ve beyaz sirkeyi tüm perdeye gelecek şekilde ekleyin.

Daha sonra ılık suyu üzerine ekleyin. Perdenin tamamıyla suyun altında kalabileceği şekilde üzerine bir ağırlık koyabilirsiniz.

En azından 2-3 saat suda bekletin ve daha sonra kısa programda makinenizde yıkayın. Yine ılık derecede bir sıcaklık ve düşük sıkma programı tercih edin. Perdelerinizin beyazladığını göreceksiniz.

8- Tül Perde Kırışmaması için Ne Yapmalı?

Tül perde yıkamanın püf noktaları arasında kırışmaması için de bazı öneriler bulunmaktadır. Öncelikle ilk yıkama sonrası asla ama asla ütü yapmamak bulunuyor.

Eğer ilk yıkama sonrası ütü yaparsanız bundan sonra tekrar tekrar ütü yapmanız gerekecektir. Tüller ütüleme gerekmez, ütü yapmayın.

İkinci sırada düşük sıkma programı kullanmak bulunuyor. Eğer yüksek sıkma programı kullanırsanız kırışmış tül perdeler ile karşılaşırsınız.

Makinede perde yıkama sonrası hemen perdelerinizi asın. Asla makinede beklemesine izin vermeyin. Makinede bekledikçe perdeler kırışmaya devam edecektir.

tul-perde-yikamanin-puf-noktalari
Tül Perde Yıkamanın Püf Noktaları Neler?

Tül Perde Yıkamanın Püf Noktaları için Hangi Malzemeler Kullanılabilir?

Daha önce bahsedildiği üzere sararmış tül perde yıkamak konusunda kullanabileceğiniz çeşitli doğal malzemeler bulunmaktadır.

Her biri denenmiş ve kullanılmış yöntemler olduğundan sonuç almış kişiler fazladır. Siz de yıkama sırasında tercih ederek uygulama yapabilirsiniz.

A- Bulaşık Tableti ile Perde Yıkama

Bulaşık tableti makineye tül perde yerleştirildikten sonra iç kısma atılır. Hazne kısmına koyulmaz. Bulaşık tableti özellikle sıvı şeklinde bulunanlardan olursa daha iyi sonuç verecektir.

Yıkama sırasında eriyecek olan bulaşık tableti tül perde beyazlatma konusunda etkilidir. Yıllardır kullanan çeşitli kişiler bulunmaktadır.

B- Karbonat  

Karbonat yıllardır sadece tül perde yıkamak konusunda değil farklı beyaz kıyafetlerin de beyazlatılmasında etkili olmuştur. Hatta diş beyazlatma konusunda bile kullanılmaktadır.

Yine makinede tül perde yıkama sırasında perdenizin üzerine bir yemek kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Karbonat yıkama sonrası kar beyazı tül perdeler oluşumunda etkilidir.

C- Şeker

İlk bakışta tül perde yıkamanın püf noktaları arasında neden bulunuyor diye sorulabilecek bir malzeme şekerdir.

Şeker kullanımı gerçekten kar beyazı perde yapma sırasında inanılmaz bir etki yaratmaktadır. Lakin diğer malzemelere göre kullanılmasına dikkatli olmak gerekir.

Şekeri bir yemek kaşığı kadar perdelerin direkt üstüne atmak gerekiyor. Ancak yüksek sıcaklık olmadığı için erimesi konusunda sorun yaşanabileceğinden gideri olumsuz da etkileyebilir.

tul-perde-yikamanin-puf-noktalari
Tül Perde Yıkama Püf Noktaları

D- Beyaz Sirke

Son zamanların popüler temizlik malzemeleri arasında beyaz sirke bulunur. Beyaz sirke evin neredeyse her köşesinde temizlik adına kullanılması mümkündür.

Beyaz sirke tül perde yıkama sırasında kullanabilirsiniz. Beyaz sirkeyi normal deterjan alanına da ekleyebilirsiniz, bunun yanı sıra doğrudan perdelerin üstüne de ekleyebilirsiniz.

E- Kaya Tuzu

Kaya tuzunun kullanım alanlarından birisi tül perde yıkamak olmaktadır. Kaya tuzu diğer malzemelere nazaran daha katı ve büyük olduğu için kullanımı genelde çok yaygın değildir.

Üretici firmalar tarafından da makine içinde kullanımının tehlike yaratacağı konuşulmaktadır. Tam da bu aşamada ön yıkama adına suda bekletirken özellikle kaya tuzu kullanabilirsiniz.

F- Soda

Tül perde yıkamanın püf noktaları arasında popüler olan malzemelerden birisi de soda olmaktadır. Soda kullanımı sıvı olduğu için çok sık tercih edilir.

Makinede birikme ya da zarar vermeyeceği için sodayı doğrudan kullanabilirsiniz. Ön yıkamada kullanabilir, perdeyi yıkamaya hazırlarken tercih edebilirsiniz. Doğrudan yıkarken de soda ekleyebilirsiniz.

Tül Perde İlk Yıkamanın Püf Noktaları Neler?

tul-perde-yikamanin-puf-noktalari
Sararmış Tül Perde Yıkamanın Püf Noktaları Hangileri?

Tül perde yıkama püf noktası özellikle ilk yıkama sırasında ön plana çıkmaktadır. İlk yıkamada ne kadar dikkatli olursanız, perdenizin hem ömrünü belirlersiniz hem de istediğiniz formda tutabilirsiniz.

İlk defa tül perde yıkamak konusunda adım atacaksanız bilmelisiniz ki yıkama sonrası ütü yapmamalısınız. Eğer ütü yaparsanız, perdenizin formunda bozulma olacaktır.

Sonraki yıkamalarda da tekrar tekrar ütü isteyecek bir form bulunduracaktır. Bununla birlikte ütüye gerek de duymayacaktır. Eğer tüllerinizi makinede bekletmezseniz herhangi bir kırışıklık olmayacaktır.

Bahsedildiği üzere ilk yıkama dahil olmak üzere perde yıkama püf noktaları arasında makinede bekletmemek bulunuyor. Kırışmanın doğrudan önüne geçmiş olursunuz.

İlk yıkamada özellikle yumuşatıcı tercih etmemelisiniz. İlk yıkama perdenizin ömrünü, duruşunu belirleyecek durumdur. Bu noktada yumuşatıcı kullanmamak perde ömrünü genişletecektir.

Makinede Perde Yıkama mı Yapılmalı Tül Perde Elde Yıkama mı Yapılmalı?

Sık sık kafa karıştıran durumlardan birisi de tül perde elde mi yıkanmalı makinede mi yıkanmalı konusunda ortaya çıkar.

Tül perde yıkamanın püf noktaları arasında genelde makinede yıkama üzerine detaylar verilmektedir. Bunun sebebi de pratikliktir.

Zira tül perdelerin elde yıkanması ve kurutulması günümüzde oldukça zordur. Çünkü ortalama bir ev düşünüldüğünde birden fazla tül perdenin elde yıkanması zor olacaktır.

Üstelik elde yıkama etkisi fazla olduğu düşünülse de makinede doğru adımları izlediğinizde kar beyazı tül perde görünümü elde edebilirsiniz.

Elbette tercihinize bağlı olarak elde de perde yıkayabilirsiniz.

YouTube video

Kaynak : https://modaozeti.com/tul-perde-modelleri/

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!