featured

Yumurta Nasıl Haşlanır? 5 Adımda Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır? Haşlanmış Yumurta Nasıl Yapılır Püf Noktaları!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yumurta nasıl haşlanır? Yumurtayı en doğru haşlama süresi ne kadar? Aslında ilk bakışta bir yumurta haşlamak kolay gibi gelse de durum sandığınız gibi olmayabilir.

Yumurta nasıl haşlanır sorusu, farklı damak zevklerine göre değişik cevaplar içerir. Aynı zamanda yumurtadan yer alan vitaminleri tam olarak alabilmek adına pişirme süresi oldukça kritiktir.

YouTube video

Genelde kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta diyetlerde de sık sık tüketilir. Haşlanmış yumurta kaç kalori sorusunun cevabını öğrendiğinizde şaşıracaksınız.

Düşük kalorisiyle uzun süreli tok tutması da bir diğer diyetlerde tercih edilme sebebidir. 

Baktığınızda yumurtanın en çok tercih edilen pişirme tekniği haşlama olmaktadır. Haşlanmış yumurta, daha yüksek vitamin değeri almanızı sağlar.

Yumurta haşlama süreleri ve haşlamaya dair püf noktalar sizler için hazırlandı!

Yumurta Nasıl Haşlanır? Kaynar Suda Yumurta Haşlama Püf Noktaları Nelerdir?

Yumurta haşlama süresi konusuna geçmeden önce süreye bağlı olmaksızın dikkat edilmesi gereken noktalara bakmanız gerekir.

Herhangi bir sürede pişirseniz dahi haşlanmış yumurta için bileceğiniz bu püf noktalar işinizi kolaylaştıracaktır.

Genel bir haşlanmış yumurta için izlemeniz gereken yollar:

Bir cezve ya da derin küçük tencereye suyu koyun.İçerisine pişireceğiniz yumurtaları yavaşça yerleştirin.Suyun içine bir tutam ya da bir çay kaşığı tuz atın.Ocağın altında kısık ateşte pişmesini sağlayın.

İzleyeceğiniz bu yolla kolaylıkla yumurta pişirebilirsiniz. Peki nedir bu püf noktalar?

Öncelikle tuz eklemeden yumurta haşlamamalısınız. İçerisine tuz atmanız, yumurtaların kabuklarını soyarken işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Diğer bir püf noktası ise ocaktan alacağınız yumurtaları soğuk su içinde bir müddet bekletmektir. Yaklaşık 1-2 dakika beklemesi yeterlidir. (Soğuk yemek istiyorsanız daha fazla da durabilir)

Bu uygulamadaki temel amaç, pişme esnasında içine sıcağı alan yumurtanın ocaktan alınsa bile kendi halinde pişmesini engellemektir.

Böylece damak tadınıza uygun pişirme sürelerinin daha iyi haşlanmış yumurta sonucunu verdiğini göreceksiniz.

Bebeklere Yumurta Nasıl Haşlanır? Bebekler için Yumurta Nasıl Suda Haşlanır?

Bebeklerin yetişkinler kadar bağırsak ve sindirim organları gelişmediği için yumurta pişirme şekline dikkat etmek gerekir.

Uzmanlar tarafından özellikle bebeklere çiğ ve rafadan yumurtanın asla verilmemesi gerektiği söyleniyor. Peki bebekler için yumurta nasıl haşlanır?

Bebeğiniz 1 yaşını doldurduysa bu andan itibaren kayısı kıvamında yumurta vermelisiniz. Aynı şekilde bu yaştan itibaren yumurtayı yağda yumurta ya da menemen gibi yemek içinde yedirebilirsiniz.

Rafadan yumurta, kayısı kıvamı yumurta… Evet, karışık gelebilir. Ancak her birinin pişme süresi ayrıdır. İşte haşlanmış yumurta süreleri!

Haşlanmış Yumurta Kaç Dakikada Olur Diyenleri Şöyle Alalım: 5 Farklı Yumurta Haşlama Süreleri!

Yumurta kaç dakikada haşlanır sorusu için farklı yumurta şekillerine göre yanıt değişir. Ancak damak zevkinizi biliyorsanız yapmanız gereken basittir.

Eğer damak zevkiniz konusunda emin değilseniz, yumurta kaç dk haşlanır sorusu için verilen bu cevapları tek tek deneyerek kendinize uygun olanı bulabilirsiniz.

1- Rafadan Yumurta Nasıl Haşlanır? Rafadan Yumurta Kaç Dk Haşlanır?

Rafadan yumurta, yumurtasını biraz cıvık sevenler için uygundur. Bu pişirme yöntemini uygularsanız yumurtanın içi sıvı dışı ise az pişmiş olacaktır.

Gelelim rafadan yumurta pişirme süresine yumurtaları ocağa koyduktan sonra kaynama noktasını bekleyin. Kaynama anından itibaren sadece 3 dakika ocakta tutmalısınız.

3 dakika pişmesi rafadan yumurtanızı hazır hale getirir. Ocaktan aldığınız yumurtaları soğuk suda bir miktar bekletmeyi unutmayın.

2- Kayısı Yumurta Nasıl Yapılır? Kayısı Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Kayısı yumurta kaç dk içinde hazır olur? Doğru bir kıvam için kayisi yumurta kaç dk yeterli?

Kayısı yumurta rafadan yumurtaya göre iç kısmının sıvı kaldığı ancak dış/beyaz kısmının tamamen piştiği yöntemdir.

Kayısı yumurta kıvamını elde etmek için yine oda sıcaklığındaki suya yumurtalarınızı ekleyin. Bir miktar tuz atın.

Kaynama noktasından itibaren 5 dakika tutun. 5 dakika içinde pişen yumurtaları hemen soyup servis etmelisiniz.

3- Normal/ Tam Kıvamlı Haşlanmış Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Ne içi ne dışı sıvı olsun, klasik bir haşlanmış yumurta olsunculardan mısınız?

O zaman her zaman uygulayabileceğiniz genel bir yöntem bulunuyor. Suyun kaynamasından hemen sonra 8 dakika daha pişirmeye bırakın.

8 dakikalık pişirme genel kabul gören bir pişirme süresidir. Sizin için yeterli olacaktır.

4- Katı Yumurta Nasıl Haşlanır? Katı Yumurta Kaç Dakika Haşlanmalı?

‘Benim için yumurta tam pişmiş olmalı’ diyorsanız, piştiğine emin olacağınız pişirme süresi uygulamalısınız.

Bunun için 10 dakika ocakta yumurtayı bekletmeniz yeterlidir. Yalnız bu 10 dakikayı yumurta suyu kaynadıktan sonra tutmayı unutmayın.

5- Poşe Yumurta Nasıl Haşlanır? Poşe Yumurta Nasıl Yapılır?

Rafadan yumurtaya benzer bir duruşta olsa da pişirmesi ve kıvamı farklıdır.

Dışının katılaştığı, iç sarısının yoğunlaştığı ancak sıvı kaldığı bir pişirme yöntemidir. Özellikle kahvaltılarda tüketilir.

Son zamanlarda Masterchef yarışması ile de poşe yumurta giderek yayılmıştır.

Haşlanmış yumurta kategorisinde olan poşe yumurta yapımında geniş bir tencere, su ve yumurta gerekir.

Öncelikle poşe yumurtayı yapmak için tencerenize iki-üç parmak kadar su ekleyin. Yumurtanızı şeklini bozmayacak şekilde bir kaseye kırın.

Tencerede duran suyun sıcaklığı ortalama olarak 80-85 derece olması gerekiyor. Ölçemiyorsanız kaynamasından birkaç dakika önce olarak hesap edebilirsiniz.

Suyun asla kaynamaması gerekiyor. Kaynamasına biraz varken bir kaşık yardımıyla suyu kaşıkla belirli bir yönde çevirin. Ortada bir girdap oluşmasını sağlayın.

Girdabın tam orta kısmına kırdığınız yumurtayı bırakın. Çok yavaş olmayın ancak çok da hızlı olmayın. Yumurtayı koymadan karıştırma işlemini bırakın.

3-4 dakika içinde yumurtanız hazır olacaktır. Beyaz kısmının katılaştığını ancak iç kısmının sıvı ve dolgun kaldığına emin olduğunuzda derin bir kaşıkla yumurtanızı alın.

Yumurta Kaç Dakika Haşlanır? En Uygun Yumurta Pişirme Süresi Ne Kadar? Yumurta Haşlama Süresi Neye Göre Belirlenmeli?

Yumurta pişirme süreleri, kişinin damak zevkine göre farklılık gösterecek bir unsurdur. Kimi daha çiğ bir yumurta severken kimisi daha pişmiş bir yumurtayı tercih edecektir.

Toplum arasında bilinenin aksine uzmanlar çiğ yumurta tüketimini yetişkinler için de önermemektedir.

Çünkü yumurtanın içerisinde yer alan mikroorganizmalar pişmeyle birlikte yok olur. Fakat pişmeyen, çiğ bir yumurta insan sağlığı için oldukça tehlikelidir.

Günümüzde kullanılan farklı haşlanmış yumurta şekilleri vardır. Her biri de ayrı adlandırılır. Siz de damak zevkinizi biliyorsanız ilgili başlıktan öğrenebilirsiniz.

Hangi yumurta şeklini haşlayacak olursanız olun başta bahsedilen püf noktaları uygulamayı sakın gözden kaçırmayın!

Soguk Suda Yumurta Kaç Dakikada Pişer? Soğuk Suda Yumurta Nasıl Haşlanır?

Haşlanmış yumurta tarifleri genel olarak soğuk/ılık su kullanılarak yapılır. Poşe, rafadan, kayısı kıvamına göre belirli bir süre bekletmeniz yeterli olacaktır.

Yumurta pişirme süreleri ortalama:

Rafadan yumurta 3 dakika,Kayısı kıvam 5 dakika,Tam kıvamlı 8 dakika,Katı haşlanmış yumurta 10 dakika,Poşe haşlanmış yumurta 3-4 dakika yeterli olacaktır.

Peki Çatlamış Yumurta Haşlanır mı?

Çatlamış yumurta çok uzun süre beklemediyse ve anlık olarak kırıldıysa tüketilmesinde sorun yoktur.

Ancak haşlama esnasında dağılmasının önüne geçmek için kırılan kısma az bir şey sirke sürmelisiniz. Su içine de tuz atmalısınız.

Böylece yumurta akmadan dağılmadan sıcak su içinde pişebilir. Fakat direkt sarısını dağıtmadan bir kase içine alıp poşe yumurta şeklinde de deneyebilirsiniz.

Farklılık İsteyenlere Fırında Yumurta Haşlama Nasıl Yapılır? Fırında Yumurta Nasıl Haşlanır?

Suda yumurta haşlamak istemeyenler fırında yumurta haşlama yöntemini deneyebilir. Ancak bekleme süresi suda olduğundan daha fazla olacaktır.

Yumurtalarınızın sabit bir şekilde kalabilmesi için kase ya da bir tepsiden yararlanın. Yumurtaları tepsi içine koyun.

180 derece ısıdaki fırına kaseyi yerleştirin. Kasedeki yumurtalarınız için 30 dakika beklemeniz gerekir. Ancak bu süre katı pişmiş yumurtalar için geçerlidir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!