Zina Suç mudur? Türk Ceza Kanunu Kapsamında Zina !

Zina Suç mudur? Türk Ceza Kanunu Kapsamında Zina !

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazımızda kamuoyunda sıklıkla suç mu yoksa boşanma nedeni mi olduğu karıştırılan “Zina Suç mudur” meselesini hem Türk Ceza Kanunu, hem de Türk Medeni Kanunu açısından ayrı ayrı ele alacağız…

Zina Suç mudur? Türk Ceza Kanunu Kapsamında Zina !
Zina Nedir?

Zina Nedir?

En basit tanımıyla zina, evli bir erkeğin ya da kadının, eşinden başka birisi ile kendi isteğiyle kurduğu cinsel ilişkidir. Peki, “Zina” Türk Ceza Kanunu kapsamında suç sayılan bir eylem midir? İşte, zina ile ilgili tarihi süreç…

Zina Suç mudur? Türk Ceza Kanunu Kapsamında Zina !
Zina Suç mudur?

Zina Suç mudur?

1926 tarihinde yürürlüğe giren 765 sayılı Eski Türk Ceza Kanunu düzenlemesi kapsamında zina eylemi bir suç olarak mevzuatta yer alıyordu. 765 sayılı Eski Türk Ceza Kanunu’nun 440. Maddesi “Kadının Zinasını”, 441 maddesi ise “Erkeğin Zinasını” farklı şekilde düzenliyordu.

Ancak zina suçunun kadın ve erkek için ayrı ayrı düzenlenmesi Anayasa Mahkemesi‘nin önüne taşınmış ve Anayasa Mahkemesi de 1996 tarihli kararında, zina eyleminin kadın için farklı, erkek için farklı hükümler içermesini Anayasa’nın 10. Maddesi kapsamında “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir” ilkesine aykırı bularak iptal etmiştir.

Zina Suç mudur? Türk Ceza Kanunu Kapsamında Zina !
Türk Ceza Kanunu Kapsamında Zina !

Daha sonra 1 Haziran 2005 tarihinde ise 5237 sayılı Yeni Türk Ceza Kanunu (bu kanun hala yürürlüktedir) yürürlüğe girmiş ve 765 sayılı Eski Türk Ceza Kanunu devri kapanmıştır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ise “Zina eylemi” suç olarak düzenlenmemiş ve herhangi bir yaptırıma bağlanmamıştır.

Yani, halen yürürlükte olan ceza hukuku mevzuatımıza göre zina suç değildir. Ancak zina bir suç olarak düzenlenmese de Türk Medeni Kanunu kapsamında özel Bir boşanma nedenidir.

Zina Suç mudur? Türk Ceza Kanunu Kapsamında Zina !
Özel Boşanma Nedeni  Olarak “Zina”

Özel Boşanma Nedeni  Olarak “Zina”

Zina, Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil etmese de mutlak bir boşanma nedenidir ve zina eden eş boşanmada ağır kusuru ile boşanmaya neden olmuş kabul edilir.

Zina, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında sayılan özel boşanma nedenlerinden biridir. Bu kapsamda Türk Medeni Kanunu uyarınca özel boşanma nedenleri ise sırasıyla;

  • Zina,
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış,
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
  • Terk,
  • Akıl hastalığı

Olarak sayılmıştır. Türk Medeni Kanunu 161. Maddesinde Zina özel ve mutlak bir boşanma nedeni olarak düzenlendiğinden, diğer eşin boşanma davası açma hakkı bulunmaktadır. Yani sonuç olarak diyebiliriz ki, zina etmek suç olarak Türk ceza mevzuatında yer almasa da, özel ve mutlak bir boşanma nedenidir ve zina eden eş boşanma yönünden ağır kusurlu kabul edilir. Bu da boşanmada tazminat, nafaka ve mal paylaşımı gibi konuları önemli derecede etkileyen bir husus olarak öne çıkar.

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!