featured

6 Adımda Nasıl Birikim Yapılır? | Gereksiz Harcamalardan Kaçınarak Kolaylıkla Para Biriktirin

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nasıl birikim yapılır sorusunun cevabı, gelecekte rahat bir yaşam sürmek isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek bir ihtiyacın giderilmesi ya da hayallerin gerçekleştirilebilmesi için elbette ki bir miktar birikimin olması gerekiyor. Bunun için de şimdiden, gereksiz harcamalardan kaçınarak hemen para biriktirmeye başlayabilirsiniz.

Birikim Yapmaya Nasıl Başlanmalı?

Birikim yapmaya başlamadan önce ilk olarak ‘’Ne için birikim yapacağım?’’ sorusuna cevap vermek gerekiyor. Bu sorunun yanıtlanması, bir nevi birikimin güvence altına alınması anlamına da geliyor. Çünkü birikim için bir amaç olmazsa, ihtiyaç olmayan harcamalar daima söz konusu olacaktır. Bu sebeple öncelikle birikim hedefleri konulmalı. Ayrıca adım adım birikim hedeflerine ulaşmak, kişilerin motivasyon kazanmasına da etki edecektir. Dolayısı ile hedeflerin de ulaşılabilir bir özellikte olması gerekiyor.

Kısacası; nasıl birikim yapılır sorusuna yanıt bulmadan önce ulaşılabilir hedeflerin belirlenmesi gerekiyor. Bunun için de ilk olarak paranın biriktirileceği zaman sınırı çizilmeli ve gerçekçi olunmalı. Örneğin; asgari ücretle geçinen bir kişi, temel ihtiyaçları için harcanacak olan meblağı belirlemeli ve elinde kalacak olan paranın durumuna göre birikim miktarını belirlemeli.

1-En İyi Birikim Yöntemi: Gereksiz Harcamalar Yapmamak

Ne yazık ki yaşadığımız toplum; tüketim toplumu. Bu nedenle de insanlar sürekli olarak tüketmeye programlı. Her ne kadar içinde bulunduğumuz çağda üretim yöntemleri artsa da tüketim yöntemlerinin ve seçeneklerinin de artış gösterdiği bir gerçek. Bu noktada, nasıl birikim yapılır sorusuna yanıt arıyorsak; öncelikle gereksiz harcamalardan kaçınmaya başlamayı öğrenmemiz gerek.

Para biriktirmek aslında belirli bir geliri olan kişiler için hiç de zor değil. Planlı ve zorunlu harcamaların dışında kalan keyfi harcamalardan kaçınarak az ya da çok birikim yapmak mümkün. Bu nedenle gereksiz harcamalarınızı tespit edebilir ve bu harcamaları hayatınızdan çıkararak birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Kısa vadede olmasa da uzun vadede olumlu sonuçlar elde edilecektir. Örneğin; eğlence harcamalarınızdan kısıtlama yapmaya başlayarak nasıl birikim yapılır sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

2-Harcamalarınızı Zorunlu Ödemelerden Başlayarak Yapın

Fatura ödemeleri, kredi ödemeleri, kredi kartı ödemeleri ve kira ödemeleri gibi pek çok gideriniz olabilir. Bunun için öncelikle harcamaya yapaya zorunlu ödemelerinizden başlayın ve gelirinizden arda kalan gerçek para hesaplamasını yapın. Gerçek para hesaplaması yapmak, planlı harcama yapmayı beraberinde getirecek ve nasıl para biriktirilir diye çıktığınız yolda size yol gösterici olacaktır.

3-Giyim Alışverişlerinizi Sınırlandırın

Kadınlarda daha fazla olmakla birlikte erkekler de en fazla harcamayı giyim ve kuşam için yapıyor. Eğer nasıl para biriktirilir iye merak ediyorsanız, giyim harcamalarından kısıtlama yaparak işe başlayabilirsiniz. Dolabınızda hiç giymediğiniz bir ayakkabı varken sırf moda diye yeni bir ayakkabı almak gibi bir hataya düşmezseniz siz de kolaylıkla para biriktirebilirsiniz. Özellikle de asgari ücretle nasıl birikim yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız öncelikle gereksiz harcamalarınıza son verin ve ihtiyacınızı karşılayacak olandan fazla giyim alışverişi yapmayın. Bu hamle, uzun vadede oldukça yararınıza olacaktır.

4-Nasıl Para Biriktirilir: İndirimleri Takip Ederek!

İster sosyal yaşam için olsun, ister mutfak masrafları, isterse de giyim kuşam… Harcama her ne için yapılacaksa en mantıklısı indirimleri takip etmek. Eğer bir etkinliğe katılmayı düşünüyorsanız promosyonlu fiyatlardan yararlanmak için bir araştırma yapın. Bir ayakkabı, mont ve benzeri gibi ihtiyacınız varsa farklı seçenekleri değerlendirin. Özellikle de mutfak alışverişlerinizde mutlaka farklı market zincirlerinin reyonlarını gezin. Bu sayede küçük küçük tasarruflarla uzun vadede ciddi birikimler yapabilirsiniz.

5-Kredi Kartı Kullanımını Azaltın ve Hatta Mümkünse Kredi Kartı Kullanmayın

Kredi kartı kullanmak, sunduğu avantajlar nedeniyle oldukça hayat kolaylaştırıcı. Ancak bu avantajlar çoğu zaman insanları ilerleyen dönemlerde olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin; kredi kartlarının taksit seçeneği, belirli bir süre sonra altından kalkması zor olan borçlara itebiliyor. Bu sebeple nasıl birikim yapılır sorusuna cevap arıyorsanız mutlaka kredi kartınızdan kurtulun ya da doğru kredi kartı kullanımı ile kontrolü elinize alın.

Kredi kartı kullanıldığında aslında insanlar sahip olmadıkları paraları harcayarak borç altına giriyor. Bu nedenle de para biriktirmek amacındaysanız mutlaka kredi kartı kullanımını minimuma indirin ve hatta ondan kurtulun. Çünkü bilinçsiz kredi kartı kullanmak, insanları gereksiz harcamalar yapmaya itiyor.

6-Yeteneklerinizi Paraya Dönüştürün

Herkesin olmasa da bazı kişilerin mutlaka bir yeteneği ya da hobisi vardır. Eğer siz de bu şanslı kişilerdenseniz hobilerinizi ya da yeteneklerinizi paraya dönüştürebilirsiniz. Örneğin günümüzde gelişen teknoloji sayesinde online platformlarda satış yaparak para kazanmak mümkün. Takı tasarımı yaparak, örgü örerek, online ders vererek, makale yazarlığı yaparak veya fotoğraf çekerek para kazanmak isterseniz yararlanabileceğiniz onlarca online pazar yeri var.

Eğer sabit bir geliriniz varsa ve bu geliriniz zorunlu harcamalarınızı karşılıyorsa, nasıl birikim yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız; yetenek ve hobilerinizi paraya dönüştürerek ve bu parayı direkt olarak birikim için ayırarak geleceğinizi garanti altına almaya başlayabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!