Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramanın Sonuçları Nelerdir? Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramak Suç Mu?

Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramanın Sonuçları Nelerdir? Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramak Suç Mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Acil numaraları gereksiz yere aramanın sonuçları nelerdir? Acil numaraları gereksiz yere aramak suç mu? Tekrar tekrar acil numaraları gereksiz arayanları neler bekliyor? İşte, 112 gibi acil numaraların gereksiz yere aranmasının sonuçları…

Türkiye’de Acil Çağrı Numaraları…

Ülkemizde acil çağrı numaraları 10 Temmuz 2021 tarihinden itibaren tek numara altında toplandı. Bu kapsamda, 112 Sıhhi İmdat, 110 Yangın İhbar, 155 Polis İmdat, 122 Alo AFAD, 156 Jandarma İmdat, 158 Sahil Güvenlik ve 177 Orman Yangın İhbar numaraları tek bir numarada yani 112’de (Acil Durumlarda Tek Numara) birleştirildi.

Ancak yıllar arasında farklılık göstermekle beraber, acil çağrı numaralarına yapılan çağrıların büyük bir kısmını ise maalesef asılsız ihbarlar ve gereksiz çağrılar oluşturuyor. Peki, acil numaraları ya da bir başka ifade ile 112’yi gereksiz yere aramanın cezası nedir? 112 gereksiz meşgul edersek ne olur?

Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramanın Sonuçları Nelerdir? Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramak Suç Mu?

112 Acil Durumlarda Tek Numara

10 Temmuz 2021 tarihinden geçerli olmak üzere tüm yurtta acil durumlarda tek bir numara uygulaması kapsamında 112 acil hattı üzerinden hizmet verilmeye başlandı.

112 acil hattına, ülkemizin her noktasından ve de mobil ya da sabit hatlardan ücretsiz bir şekilde bağlanma imkanı bulunuyor. Yine acil çağrı merkezini arayan kişilerin konumları da otomatik olarak belirlenebiliyor.

7/24 saat esasına göre aralıksız olarak hizmet veren “112 Acil Çağrı Merkezlerinde”, Türkçe dili dışında ayrıca dört yabancı dilde daha çağrılar karşılanabiliyor. Yine çağrı merkezinde, konuşma dilleri dışında işitme engelli kişilere de işaret dilinde “112 Engelsiz” uygulaması ile acil çağrı hizmeti verilebiliyor.

Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramanın Sonuçları Nelerdir? Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramak Suç Mu?

112 Gereksiz Meşgul Edersek Ne Olur? Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramanın Sonuçları Nelerdir

Ne yazık ki, asılsız ihbarlar (olay mahalline ekiplerin intikal ettiklerinde, ihbar edilen olayın gerçek olmadığı ortaya çıkan çağrılar) ve gereksiz çağrılar (herhangi bir ihbarda bulunmaksızın görevli personelin müzik dinletme, sürekli sessiz çağrı bırakma gibi yöntemlerle meşgul edildiği çağrılar) 112 acil hattına yapılan toplam çağrıların büyük kısmını oluşturuyor.

Bu şekilde yapılan asılsız ihbar ve gereksiz çağrılar, acil çağrı merkezinde görevli personelin gereksiz meşgul edilmesine ve görevli personel asılsız ihbar ve gereksiz çağrılar ile meşgulken gerçekten acil yardıma ihtiyaç duyan ve acil yardım bekleyen kişilerin de 112 acil hattına ulaşmalarında zorluk ve zaman kaybı yaşamasına neden oluyor.

Peki, 112 acil hattına yapılan asılsız ihbar ve gereksiz çağrıların cezası nedir, 112 gereksiz meşgul edersek ne olur? Acil numaraları gereksiz yere aramanın sonuçları nelerdir?

Bu konudaki yasal düzenleme 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kabahatler Kanunu’nun “Asılsız İhbar” başlıklı 42/A maddesinde;

“112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu Kanuna göre il valileri tarafından ikiyüzelli Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır”

Hükümlerine yer verilmiştir. Her ne kadar madde metninde asılsız ihbarda bulunanların ikiyüzelli Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılacağı belirtilmişse de bu ceza miktarı 2022 yılı için 561,00 TL’dir. Bu asılsız ihbarın tekerrürü halinde ise bu ceza iki kat olarak uygulanır. Kısacası Acil numaraları gereksiz yere aramanın sonuçları para cezasıdır.

Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramanın Sonuçları Nelerdir? Acil Numaraları Gereksiz Yere Aramak Suç Mu?

Asılsız ihbarlar dışında kalan sipariş verme, telefon deneme, adres sorma, müzik dinletme, arayıp kapatma, sessiz çağrı gibi şekillerde yapılan gereksiz çağrılarda ise 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca idari yaptırım uygulanır.

Yine bu gereksiz çağrılarda, görevli personele hakarette bulunma, onları taciz etme, sözlü sarkıntılıkta bulunma gibi Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olarak tanımlanmış eylemlerde bulunulması halinde ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığına ceza soruşturması yapılabilmesi ve dava açılabilmesi için ihbarda bulunulur. Bu şekilde suç teşkil eden eylemleri işleyenler hakkında Savcılıklar tarafından ceza soruşturması yürütülür. Dolayısı ile Acil numaraları gereksiz yere aramanın sonuçları sadece para cezası değil; içeriğe göre suç teşkil eden durumlarda da dava açılmasıdır.

İlginizi Çekebilir: Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir? Cezası Ne Kadardır?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!