featured

Amerika’nın En Eski 10 Bira Markası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupalıların, Amerika kıtasına gelmelerinden önce, Kızılderili kabileleri zaten mısır, huş ağacı sapı ve sudan yapılmış bira üretiyordu. Yerli olmayan halk için bilinen en eski bira kayıtları 1587 yılına aittir ve Amerika’daki ilk ticari bira fabrikası 1632’de inşa edilmiştir. Daha fazla Avrupalı ​​göçmen Amerika’ya taşınırken bira geleneklerini de beraberinde getirdiler.

19. yüzyılın başlarından ortalarına kadar ilk geniş çaplı Amerikan bira fabrikaları, çoğunlukla Almanya’dan gelen Avrupalı ​​göçmenler tarafından kuruldu. Bu listedeki bira fabrikalarının tamamı ya bira, soda ya da maya gibi bira malzemeleri satarak yasaklardan kurtuldu. Neredeyse bu şirketler tarafından üretilen biraların hepsi Amerika’da tanınan markalardır ve bazıları dünya çapında satılmaktadır. İşte, dünyanın en eski bira markaları

10 – Jacob Leinenkugel Bira Üretim Şirketi

Dünyanın en eski bira markaları listemizin son sırasında Jacob Leinenkugel markası geliyor.  Jacob Leinenkugel Bira markası, Prusyalı bir göçmen olan Jacob Leinenkugel ve iş ortağı John Miller tarafından kuruldu. Şirket ilk kurulduğunda, Leinenkugel ve Miller sadece iki çalışandı. Leinenkugel birayı üretti ve Miller sattı. Miller, 1884 yılında şirketin hissesini sattı. Leinenkugel’in karısı Josephine, 1890’da ölümüne kadar işin büyümesine yardım etti. Leinenkugel, bira imalathanesini genişletmeye devam etti ve bir bar, üç katlı malt evi ve bir adet şişeleme evi kurdu.

Şirket, Jacob’ın ölümünden sonra Leinenkugel ailesinden başkasına geçti ve 1988’de Philip Morris’in yan kuruluşu Miller Bira Şirketi ’ne satıldı. Leinenkugel ailesi artık birahaneye sahip olmasa da, Miller operasyonlarını sürdürdü. Leinenkugel birasını ABD pazarlarına tanıtmak için yapılan birkaç denemeden sonra Miller, Summer Shandy ile 2007 yılında başarılı oldu. Bugün, Leinenkugel halen MillerCoors olarak bilinen yani Miller Genuine Draft şirkete aittir ve başkanı hala Leinenkugel ailesinin bir üyesidir. En eski bir markalarından biri olan bira markası aynı zamanda en yüksek alkollü biraya da sahip

9 – Frankenmuth Bira Fabrikası

Frankenmuth Bira Fabrikası ’na göre burası en eski mikro bira fabrikası ve Michigan’daki ilk bira fabrikasıdır. Şirketin tarihi 1862’de, Wilhelm Knaust ve Martin Heubisch’in Cass River Bira Fabrikasını açtığı zaman başlar. On yıldan fazla bir süre sonra, 1874’te Johann Geyer, Cass River Bira Fabrikasını satın aldı ve adını Geyer Bros Bira Fabrikası olarak değiştirdi. Bira fabrikası, Ervin Industries ve Ferdinand M. Schumacher tarafından iflas edilmeden önce 112 yıl boyunca Geyer ailesinde kaldı. Schumacher, şirketin ismini Frankenmuth Brewery, Inc. olarak değiştirdi.

Schumacher, bira fabrikasını 1990 yılında Randall Heine’ye sattı. Heine’nin önderliğinde, bira fabrikası 1996’da 25 eyalete dağıtılan 30.000 varil üretim kapasitesine ulaştı. Ne yazık ki, aynı yıl bir kasırga Frankenmuth şehir merkezini yıktı ve bira fabrikasını tamamen tahrip etti. 2003’e kadar fabrika kapalı kaldı, ancak Heine ailesi bira fabrikasını açık tutmak istemediği için tekrar kapatıldı. Ocak 2009’da Haithem ve Anmar Sarafa, Frankenmuth Bira Fabrikasını satın aldı. Son sıradaki yani en eski bira fabrikasında olduğu gibi Frankenmuth bira markası biraların alkol oranları da yüksek seviyelerde geziyordu. 

8 – August Schell Bira Şirketi

August Schell Bira Şirketi, 1860 yılında August Schell adıyla kuruldu. Schell, Minnesota’daki New Ulm kasabasında yaşayan Alman bir göçmendi. Bölgede iyi bir Alman birası bulamayan Schell, Jacob Bernhardt ile ortaklık yaptı ve bir bira fabrikası kurup kendi birasını yapmaya karar verdi. 1866’da Schell, Bernhardt’ı şirketin mülkiyetini satması için ikna etti. Schell ailesi hala şirketin sahibi ve işletmecisidir ve D. G. Yuengling & Son’dan sonra Amerika’ nın en eski ikinci aile bira fabrikasıdır.

Schell, Ağustos 1891’de öldükten sonra, bira fabrikasını karısı Theresa’ya bıraktı. Birkaç yıl sonra, Almanya’da bira yapımı üzerine çalışan büyük oğlu Otto şirketi devraldı ve yeni bir tarafa yönlendirdi. Biraları soğutmaya başladı, böylece Schell’in yıl boyunca demlenebilmesi sağlandı. Gelecek yüzyılda Schell Bira Şirketi ani aile ölümleri ve neredeyse kapanmanın eşiğine getiren iniş çıkışlar yaşadı. 2002’de Schell, Grain Belt birasını satın alarak, Minnesota’daki en eski ve en büyük bira fabrikası haline getirildi.

7 – Stevens Point Bira Fabrikası

Stevens Point Bira Fabrikası, 1857 yılında Frank Wahle ve George Ruder tarafından kurulmuştur. 1864 yılında Stevens Point, Amerikan İç Savaşı’ndaki birliklere bira verdi. Birkaç yıl sonra, 1867’de Wahle ve Ruder, şirketi Andrew ve Jacob Lutz’a sattı. Lutz ailesi, şirketi 1897’de Gustav Kuenzel’e satana kadar kullanmaya devam etti. 1901’de Kuenzel kısa bir süre sonra şirkete kendi adını verdi, ancak bir yıl sonra adını Stevens Point Bira Fabrikası olarak değiştirdi.

Yasak ve Büyük Buhran öncesi, Stevens Point’in Wisconsin’de bir çok rakibi vardı. Stevens Point, yasaklama sırasında hayatta kalabilen ve soda ile içilebilen birayı üreten tek fabrikaydı. 1990 yılında, Stevens Point nihayet biralarını Wisconsin dışında, Illinois, Indiana, Michigan ve Minnesota’da satmaya başladı. Şirketin amiral gemisi olan Point Special Lager, 2003 yılında Büyük Amerikan Bira Festivali’nde Altın Madalya ve ulusal saygınlık kazandı. Bugün, Stevens Point Bira Fabrikası ürünlerini 25 eyalette satmaktadır.

6 – Miller Bira Şirketi

Günümüzün Türkiye ‘sinde sevilen bira markaları arasında olan miller bira markası, en eski bira markaları listemizde 6. sıradadır. Özellikle limon aromalı birası ile sevilen Miller Bira Şirketi, 1855 yılında Frederick Miller tarafından kuruldu. Almanya’da zaten bir bira ustası olan Miller, 1854’te Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti ve beraberinde eşsiz bir bira mayası getirdi. Milwaukee’ye yerleşti ve Frederick Charles Best tarafından başlatılan ve 1854’te terk edilen Plank-Road Bira Fabrikasını satın aldı. Birkaç yıl sonra, Miller, fabrikanın yanında haftasonları insanları çeken bir bira bahçesi ve bira salonu inşa etti.

Şirket, 1966 yılına kadar Miller ailesinde kaldı. O yıl, Frederick’in torunu (alkolü sevmeyen) Lorraine John Mulberger, şirketi W.R. Grace & Company’ye sattı. Birkaç yıl sonra, Philip Morris (şimdi Altria), PepsiCo’yu geride bırakarak Miller Bira Şirketini 130 milyon dolara satın aldı. 2007 yılında, SABMiller ve Molson Coors, ABD operasyonlarını ortak bir girişimde birleştirdikten sonra şirket MillerCoors oldu. Bugün, şirket yalnızca ABD’deki tüketicileri düşünerek eski tadı değiştirmeyen Molson Coors’a aittir.

5 – Anheuser-Busch

Budweiser, muhtemelen dünyadaki en iyi bilinen Amerikan biralarından biri ve Biraların Kralı olarak adlandırılıyor. Tarihi 1852 yılına kadar uzanan Anheuser-Busch bira fabrikasının ürettiği bir numaralı birasıdır. Bira fabrikası ilk olarak Bavyera Bira Fabrikası olarak adlandırıldı ve Eberhard Anheuser de sahiplerinden biriydi. 1860 yılında Anheuser diğer yatırımcıların hisselerini satın aldı ve bira fabrikasını yeniden adlandırdı. Bira yapımcısı ve toptancısı olan Adolphus Busch, Anheuser’la bir arkadaşlık kurdu ve sonunda Anhueser’in kızı ile evlendi.

Busch, kayınpederi için çalışmaya başladı ve daha sonra bira fabrikasının yarısını satın aldı. 1876’da Busch ve arkadaşı Carl Conrad, Amerikan tarzı bir lager yarattı ve buna Budweiser adını verdi. Busch, birayı daha uzun süre taze tutmak için pastörizasyon kullanan ilk bira üreticisidir. Ayrıca, şirketin Amerika Birleşik Devletleri’nde bira üretmesine ve dağıtmasına izin veren yapay soğutma, frigorifik vagonlar ve vagon buzdolapları kullanan ilk kişi oldu. 1879’da şirket, Busch’in çabalarını tanımak için Anheuser-Busch Bira Derneği olarak yeniden adlandırıldı.

4 – Minhas Bira Fabrikası

Minhas Bira Fabrikası, Monroe, Wisconsin’de 170 yıldan fazla bir süredir faaliyet göstermektedir. Şirket sürekli el değiştirdi ve buna bağlı olarak yaklaşık 12 defa ismi değişti. İlk defa 1845’te Bay Bissinger olarak bilinen İsviçreli bir göçmen tarafından kurulmuştur. Şirkete Monroe Bira Fabrikası adını verdi ve başlangıçta yılda sadece birkaç yüz varil bira üretebilecek bir operasyonu oldu.

Bira, 1885 yılında Adam Blumer ’a % 50 hisse ile ortak olan Jacob Hefty katılmadan önce beş farklı kişi tarafından sahiplendi. Bira fabrikası, Blumer ailesine aitti ve sonraki 62 yıl boyunca yani 1906 yılına kadar şirketin adını Blumer Bira Fabrikası olarak değiştirdi. Yasaktan kurtulmak için şirket, 1920’de adını Blumer Üretim Şirketi olarak değiştirildi ve dondurma ve alkolsüz bira yapmaya başladı.

1947’de bira fabrikası bir kez daha mülkiyet değiştirdi ve Joseph Huber tarafından satın alındı. Adı Joseph Huber Bira Fabrikası olarak değiştirildi ve ailesi 1994 yılına kadar şirkete sahip oldu. Bugün bira fabrikası Ravinder ve Manjit Minhas’a ait.

3 –  Pabst Bira Üretim Şirketi

En eski bira markaları listemizin 3. sırasında Pabst Bira üretim şirketi geliyor. Pabst Bira Şirketi , 1844 yılında Jacob Best ve oğulları tarafından Empire Brewery adıyla kuruldu. İlk yıllarında 300 varil Best Select lager ürettiler. 1860 yılında, Jacob’ın oğullarından Phillip, şirketi devraldı ve adını Phillip Best Company olarak değiştirdi. Birkaç yıl sonra, Phillip’in kızı, şirketin yarısını satın almak için bir gemi kaptanı olan Frederick Pabst ile evlendi. Phillip, daha sonra şirketin diğer yarısını başkan yardımcısı olan diğer kayınpederi Emil Schandein’e sattı.

1870’lerin başında, Phillip Best Company, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük ikinci bira fabrikası oldu. Aynı dönemde, Pabst şirketin başkanı oldu ve nihayet 1890’da adını son bir kez Pabst Bira Fabrikası olarak değiştirdi. 1876’da, markanın Best Select lager’ı birçok birincilik ödülü kazandı. 1882’de Pabst, en çok ödül kazanan olduğunu göstermek için, her Best Select birasının üzerine mavi ipek kurdele bağlamaya başladı. Bugün, Pabst Bira Fabrikası şirketin köklerine sadık kalmaya kararlı olan Eugene Kashper’a aittir.

2 – F. & M. Schaefer Bira Üretim Şirketi

Schaefer Beer, Amerika’daki en eski bira fabrikası olmayabilir, ancak şirket en eski Amerikan bira fabrikası olduğunu söylüyor. Bira fabrikası 1842’de kardeşler, Frederick ve Maximilian Schaefer tarafından kuruldu. Frederick 1838’de Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti ve Maximilian bir yıl sonra onun peşinden geldi. Maximilian, o zamanlar Amerika Birleşik Devletleri’nde duyulmamış lager formülünü yanında getirdi. Çok çalıştılar ve nihayet 1842’de kendi bira fabrikalarını açtılar.

Schaefer’in bira fabrikası hemen başarılı oldu ve kardeşler sonunda artan talebi karşılamak için daha büyük bir bira fabrikası inşa etti. Her ne kadar Schaefer ülkede en çok satan bira olsa da, 1980’lerin başında artık en iyi ulusal marka değildi. Schaefer ailesi şirketi 1981 yılında Stroh Bira Fabrikası’na sattı. 1999’da, Stroh Bira Fabrikası, hala Schaefer’in bira lisansını elinde tutan Pabst Bira Şirketi tarafından satın alındı. Pabst, biranın revize edilmiş bir versiyonunu ülke dışı satışlarında kullanıyor.

1 – Yuengling

Yuengling, Amerika’daki en eski biradır ve 1829’dan beri varlığını sürdürmektedir.. Sadece % 0.5 alkol oranına sahip “Near Bears” ürettiği için yasak sırasında hayatta kalan Amerikan bira fabrikalarından biriydi. Tarihsel önemi nedeniyle, Yuengling gururla “Amerika’nın En Eski Bira Fabrikası” sloganını kullanıyor.

Şirket, David G. Yuengling tarafından Eagle Brewery olarak kuruldu. Lord Chesterfield Ale ile birlikte Porter, Yeungling tarafından hazırlanan ilk en iyi biralardır ve ikisi de bugün üretilmektedir. Orijinal bira fabrikası 1831’de yandı ve Yuengling bira üretmek için şu anki fabrikanın olduğu başka bir yere taşındı.

Yaklaşık 40 yıl sonra, 1873’te Yuengling, şirketin Eagle Brewery olan adını oğlu Frederick Yuengling’in işi yürütmek için babasına katıldığında D.G. olarak değiştirdi. Bira fabrikasının ismini değiştirmesine rağmen ikonik kel kartal logosunu korudu. Yıllar boyunca, şirket Yuengling ailesinde kaldı ve şu anki sahibi ise Richard Yuengling Jr.’dır.

Bunların dışında en eski amerikan markalarından brewing company bira sektöründe yer aldığı gibi Efes Pilsen de Türkiye’nin yıllardır tüketilen bira markalarındandır. Her iki markada bira sektöründe bira devrimi yapabilecek kadar köklü markalarındandır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!