featured
  1. Haberler
  2. Hobiler
  3. Amigurumi Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Amigurumi Nedir?

Amigurumi Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Amigurumi Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Günümüzün popüler oyuncanı amigurumi saç ekimi nasıl yapılır? Amigurumi nedir? İşte, detaylar!

 Amigurumi Saç Ekimi

Amigurumi örgü tığı ile yapılmaktadır. Sık iğne olarak örülen amigurumi bebekler çocuklar tarafından çok sevilmektedir. Çeşitli şekillerde ve oldukça farklı modellerde yapılan amigurumi bebekler değişik ipler ve örgü modelleri ile oluşturulmaktadır. Amigurumi ile sadece bebek değil birçok oyuncak ya da süs eşyası yapılabilmektedir. Aynı zamanda amigurumi saç ekimi de yapılarak bebeklerin daha güzel görünmesi sağlanır.

Amigurumi Nedir?

Amigurumi Japonca’da oyuncak yapma sanatı anlamına gelir. Amigurumi sadece Türkiye’de değil tüm dünyada giderek yaygınlaşan bir oyuncak türüdür.

Hem el emeği göz nuru olarak nitelendirilmesi, hem çok çeşitli şekillerde yapılabilmesi hem de plastik bebeklere göre daha sağlam olması sebebi ile amigurumi bebekler oldukça popüler bir hale gelmiştir.

Amigurumi çok uğraş gerektiren bir iş olarak görülür fakat hiç de göründüğü gibi zor değildir. El işlerine biraz yatkınlığı olan herkes tarafından kolaylıkla yapılabilir. Evde gerekli tüm malzemeler var ise amigurumi bebek yapmak hiç de zor olmayacaktır.

Çocuklar için dışarıdan oyuncak almak yerine evde çok çeşitli oyuncaklar yapabilir, hem sağlıklı hem güzel oyuncaklarla çocuklar mutlu edilebilir. Aynı zamanda el emeği olarak amilgurumi olarak yapılmış birçok hediye verilebilir.

Özellikle yapılan el işi bebeğe amigurumi saç ekimi de yapılarak çok çeşitli saç renk ve şekilleriyle bebek süslenebilir. Amigurumi erkek bebek saç ekimi de aynı yöntemlerle yapılmaktadır.

Amigurumi Oyuncak İçin Gerekli Malzemeler 

Amigurumi oyuncak yapmak için şu malzemeler gerekmektedir;

  • Ucu ince olarak yapılmış tığ
  • Amigurumi yapmak için özel olarak kullanılan yün işaretleyicisi
  • Oyuncağı süslemek için gerekli malzemeler. (düğme ya da kumaş parçaları gibi malzemeler)
  • Oyuncağın içerisine doldurmak için elyaf gerekmektedir.

Amigurumi Bebek Nasıl Yapılır?

Amigurumi bebeği yapmadan önce nasıl bir model yapılacağına karar verilmelidir. Modele göre ilmekler artırılıp eksilterek seçilen model oluşturulur.

Sonrasında bebeğin içerisine elyaf doldurularak kapatılır. Bundan sonra da önceden belirlenen düğme ya da kumaş parçaları ile süslenerek amigurumi bebek tamamlanır.

Bebeğin örülme kısmında zincir çekme, sık iğne, ilmek arttırma ve eksiltme tekniği kullanılır. Parçalar örülürken mutlaka doldurma işlemi yapılması gerekmektedir. Yani hem örülüp hem elyaf doldurma işlemi yapılması gerekecektir. Elyaf rahat doldurulabileceği ölçüde örüldükten sonra elyaf doldurulur. Sonrasında ilmek azaltıp daraltılmaya başlandığında elyaf doldurması zor olacağı için sonuçta ortaya çıkacak bebekte boşluklar kalabilir. Bu yüzden de bebek dik ve düzgün durmayacaktır. Elyafı parçalara doldururken parçalar içeri doğru itilirken parmaklar aracılığı ile elyafa şekil verilmelidir.

Önce bebeğin kafası örülerek başlanır. Bir müddet ilerledikten sonra elyaf doldurulur. Elin girebileceği yer fazla küçülmeden bebeğin gözleri takılır.

Gözler takıldıktan sonra da kafanın örgüsüne devam edilir. Eksiltme işlemi yapılır elyaf doldurmaya da bu sırada devam ederek kafa tamamlanır ve dikilir. Burun örülerek gözlerle oranlı şekilde yerine yerleştirilir.Sonrasında gövde örülür ve gövde de elyaf doldurularak ilerlenir. Parmaklar örülerek eklenir. Kollar ve bacaklar örülür. Sonrasında ayaklar örülür.

Yüz ifadesi oldukça önemlidir. Kirpik ve kaşlar için naylon iplik kullanılabilir. İğne olarak da yorgan iğnesi daha kullanışlı olacaktır. Kafanın altında kalan küçük boşluklu kısımdan iğne sokularak kaş ve kirpikler dikilir.

Gözü takarken işlenen ipin etrafına kirpik dikildiğinde daha sabit olur. Bu şekilde gözün çevresi daha sağlam hale getirilecektir. Kirpik istenildiği gibi şekillendirilebilir.

Kirpiklerin işlenmesi için kullanılan ip ile kaşlar da dikilir. Bebeğin yüz ifadesi nasıl isteniyorsa ona göre kaşlar da şekillendirilir. Sonrasında bebek için ağız şekillendirilir.

Kırmızı ip ile birlikte ağız yapılarak bebeğin yüzü tamamlanır. Örülmüş ve doldurulmuş olan parçalar dikilerek birleştirilir. Önce kafa ile gövde, sonra gövde ile kollar ve bacaklar birleştirilir.

Parmaklar ve ayaklar eklenir. Elbise dikimine bu aşamada başlanır. İstenilen şekilde ve renkte elbise yapılarak üzerine dikilir. Bundan sonra da saç yapımı ile devam edilir.

Amigurumi Saç Ekimi Nasıl Yapılır

Amigurumi saç Teknikleri inceliklerini bilmek gerekir. Öncelikle ip önemlidir. Tüylenmeyen yapıda olan ipler amigurumi saç ekimi için tercih edilmelidir. Anti peeling tipli ve parlak olan özellikteki ipler seçilmelidir.

Bu sayede amigurumi saç ekimi daha kolay gerçekleşecektir. Saçların daha dökümlü durması için de takıldıktan sonra ütülenmesi gerekir. Bu yöntem Amigurumi Bebek Peruk saç yapımı olarak da geçer.

Bu şekilde gerçek saç gibi dökümlü ve yumuşak görünmesi sağlanır. Amigurumi saç ekimi ya da amigurumi erkek bebek saç ekimi şu şekilde yapılır;

Saç hangi uzunlukta isteniyor ise o uzunlukta kitap gibi düz bir taban üzerine saç için kullanılacak ipler dolanır.

İstenilen sayıda ip dolanabilir fakat üst üste gelmemesine dikkat edilmelidir. Önce bebeğin kafası üzerinde saçın takılacağı yerler belirlenir. Kafanın üzerindeki arttırma yerlerinin bir tık üzerine işlenebilir.

Arttırma yerinin bir sıra üstünden arttırma yerinin iki yerine iğne takılır yeri belirlenir. İki ya da üç sık iğne yerine iğne eklenir. Sonrasında kaşından beş sıra yana doğru da sayılarak iğne takılır ve saç başlama yerleri iki tarafta da eşit olarak belirlenir.

Arttırma yerine kadar saçlar takılacaktır. Yanaktaki arttırma yerlerine kadar takılır. Arkada ise hiç ara vermeden saç takılır.

Amigurumi örgü saç yapımı veya Amigurumi bukleli saç yapımı olarak yapmak istiyor iseniz; saçı yaptıktan sonra şekil verebilirsiniz. 

Amigurumi Saç Nasıl Takılır?

Tığ ile ilmeğe saç için kullanılacak ip geçirilerek takılır. Ense kısmından başlanır ve ense kısmında hiç ara vermeden takılır.Önlerde ise alın kısmı ortadan ayrılarak saç ortası belirlenir.İlmeklerin bir yan arasından bir de dik olarak arasından takma işlemi yapılır.Saçın ön kısmı takılırken bebeğin kafası ters çevrilerek yan arasından tığ ile tek tek amigurumi saç ekimi yapılır.

Yan taraftaki saçlar yapılırken de bebek yan tutularak ilmekler yan aralarından tığ geçirilerek amigurumi saç ekimi yapılır. Bu şekilde saç yana çekildiğinde düzgün duruşu sağlayabilmek için farklı şekiller uygulanır.

Bu şekilde bütün belirlenen yerlerin kenarına kadar takılır. İnce bir tığ kullanılması sık iğnelerin arasına daha rahat işlem yapabilmek için uygun olmaktadır. Yani örgü yapılan tığdan daha ince bir tığ kullanılması daha faydalıdır.

Önde hiç delik atlamadan her ilmek arasına saç iplikleri uygulanır. Bebeğin kulak üstü ve şakaklarının olduğu kısımlarda çapraz şekilde sıra ile yapılır.

Alnın üst kısmına kadar tek tek saç iplikleri takılır. Tek tek yukarı doğru ilmeklerin örülüş hizasından saçlar takılır ve tepedeki amigurumi saç ekimi bu şekilde tamamlanır.

Saçların ön kısımları her ilmek için birer ip olarak kullanılır fakat arka kısımlarda birer sıra aralıklarla ya da bir saç kökünün etrafındaki birer ilmek boşluk bırakılarak ekilmelidir.

Hem ön hem arkada boşluk bırakmadan saç iplikleri eklendiğinde amigurumi saç ekimi bittiği zaman çok kabarık durmaktadır. Bu sebeple ön kısımlar hiç aralık bırakmadan ekilirken arka kısımlarda boşluklar olması daha güzel görünmesini sağlayacaktır.

Saç ekleme işlemi bittikten sonra iplerde oluşacak kırışıklıklar için ütü kullanılmalıdır. Tek kitap kullanıldığında aynı uzunlukta saçlar olacak fakat bir kısmı yukarı bir kısmı aşağıya takılacağı için katlı kesim saç gibi duracaktır. Bu yüzden katlı durmasını istemeyenler saçların boyunu sonradan ayarlayabilir.

İlginizi Çekebilir : 1 Yaş Zeka Geliştirici Oyuncaklar Nelerdir 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!