Yeni Başlayanlar İçin Tığ İşi ile Neler Yapılır?
Yeni Başlayanlar İçin Tığ İşi ile Neler Yapılır?

Yeni Başlayanlar İçin Tığ İşi ile Neler Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tığ işi, tığ ile iplikten ilmekli kumaş oluşturma yöntemidir. Bu yöntem, yüzyıllardır insanların yaptığı ve hala popüler el sanatlarından birisidir. Tığ işi her yaştan kişilerin yapabileceği, eğlenceli ve rahatlatıcı bir hobidir.  Tığ işi öğrenmek zor değildir, ancak başlangıçta doğru malzemeleri seçmek ve birkaç teknik öğrenmek gereklidir. Herhangi bir yeni beceri öğrenmek gibi, yeni başlayanlar için tığ işi ustalığı da biraz azim ve sabır gerektirmektedir.

Tığ işi için temelde iki şeye ihtiyaç vardır:

1- Tığ

2- İplik

Doğru malzemeler kullanmak öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle, özellikle yeni başlayanlar hobi malzemeleri satan yerlerden çalışması kolay ve ergonomik tığlar ve iplikler seçerek başlamalıdır. İplik ve tığ seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri hobi malzemeleri satan hobitu.com sitesinin kurucusu Erkan Tunçelli anlattı. 

1. İplik Seçimi

İplik Seçimi
İplik Seçimi

İplik seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Tığ işi ile yapılmak istenilen el işi ürün, ipliğin kalınlığı, ipliğin yapısı ve ipliğin rengidir. Bunlar göz önünde bulundurularak iplik seçimi yapılmalıdır.   

  • Yapılmak istenen el işi ürün: Bir amigurumi bebek yapılacaksa, bu el işi için uygun olan amigurumi ipleri kullanılmalıdır. Bebekler için bir el örgüsü yapılacaksa bebeklerin cildine göre üretilmiş olan bebek örgü ipleri kullanılması daha doğru olacaktır. Yumuşak bir hissiyata sahip bir bebek battaniyesi, hırka, yelek, ceket, şapka yapılmak isteniyorsa da kadife ip tercih edilmelidir. 
  • İp kalınlığı: Kalınlık, tığ işi için doğru ipliği seçerken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Seçilen ipliğin kalınlığı yapılmak istenen ürüne uygun olmalıdır.
  • Hafif bir şal yapılıyorsa, kalın ve yünlü bir ipliğe ihtiyaç olmayacaktır. Öte yandan, kışlık bir battaniye örülüyorsa ince ya da dantel ip yerine yün ip ya da lif ipi tercih edilebilmektedir.  İpin kalınlığı, bitmiş ürünün nasıl göründüğünü etkilemektedir.
  • İp dokusu: Basit, pürüzsüz yün veya akrilik ip kullanıldığında örgü modeli daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
  • İp rengi: Koyu veya çok renkli iplik kullanıldığında tığın tam olarak nereye takılacağını görmek zor olabilmektedir. Bu nedenle özellikle yeni başlayanlar için açık renkte ipler tercih etmek önemlidir.

2. Tığ Seçimi

Tığ Seçimi
Tığ Seçimi

Çeşitli boyutlarda, şekillerde ve malzemelerde tığlar bulunmaktadır. Burada bilinmesi gereken en önemli şey, tığ seçerken tığ numarasının ipliğin kalınlığına uygun olmasıdır. Daha kalın ipliklerle daha büyük tığlar ve daha ince ipliklerle daha küçük tığlar kullanılmalıdır. Yeni başlayanlar için orta büyüklükte ergonomik bir kanca ile başlanması daha uygun olur. Ayrıca, ipliklerin etiketlerinde de iplik için uygun tığ numaraları yer almaktadır. Etikette yer alan öneriye göre tığ alınabilir.

Kaynak: bagimsizkocaeli.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!