Apartman Dairelerinde Ara Duvarlar Kaldırılabilir mi? Oda Birleştirme ya da Oda Bölme Hukuken Mümkün müdür?

Apartman Dairelerinde Ara Duvarlar Kaldırılabilir mi? Oda Birleştirme ya da Oda Bölme Hukuken Mümkün müdür?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gerek apartman dairelerinin küçük olması, gerek daire sahiplerinin ihtiyacına yanıt vermemesi ve gerekse de beklentileri karşılamaması nedeniyle daire içlerinde tadilat yapılması, oda birleştirme ya da bölünmesi, ara duvarlar kaldırılabilir mi gibi işlemler sıklıkla söz konusu olabiliyor.

Bu nedenle apartman sakinlerinin ve kat maliklerinin en çok sorduğu sorular arasında dairelerinde ara duvarları kaldırıp kaldıramayacakları ya da oda bölme veya oda birleştirme işlemi yapıp yapamayacakları gibi konular yer alıyor.

Bu tür soruların yanıtlarını 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında sizler için bir araya getirdik. İşte, merak edilen yönleri ile “Apartman dairelerinde ara duvar kaldırma konusu”…

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Düzenlemeleri
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Düzenlemeleri

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Düzenlemeleri

Apartman ve site gibi toplu yaşam alanlarında çıkabilecek uyuşmazlıklar ile bu tür yerleşim yerlerinde uygulanacak kurallar esas olarak 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.

Bu kapsamda söz konusu kanunda, ortak yerlerin (çatı, garaj gibi) neler olduğu ve kullanımı gibi bağımsız bölümlerin (daireler ya da ofisler veya dükkanlar gibi) tadilatı ve kullanımı ile ilgili hükümler de düzenlenmiştir.

Kat Mülkiyeti Kanunu 19. maddesinin birinci fıkrasında;
“Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar”

Hükmüne yer verilmiştir. Bu yasal düzenleme uyarınca kat maliklerinin tümü ana taşınmazın yani apartmanın mimari durumunu projesine uygun bir şekilde korumakla yükümlü ve mükelleftirler.

Apartman Dairelerinde Ara Duvarlar Kaldırılabilir mi?
Apartman Dairelerinde Ara Duvarlar Kaldırılabilir mi?

Apartman Dairelerinde Ara Duvarlar Kaldırılabilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu düzenlemeleri de göz önüne alındığında kat malikleri kendi bağımsız bölümlerinde yani kendi daireleri içerisinde “ana yapıya yani apartmana zarar vermemek koşuluyla” diğer kat maliklerinin rızasına gerek bulunmaksızın onarım, değişiklik ya da tesis yapabilirler.

Bir başka ifadeyle kat malikleri, ana yapının statiğini ve bütünlüğünü etkilememek kaydı ile kendi bağımsız bölümleri yani daireleri içerisinde diğer kat maliklerinin izin ve rızasına gerek duymaksızın duvarları kaldırabilir ve odaları birleştirebilirler. Ancak bunun koşulu yapılacak değişikliğin ana yapıya zarar verecek nitelikte olmamasıdır.

Ana Projeye Aykırı Değişiklik Durumunda Dava Hakkı

Ancak kat maliklerinin kendi bağımsız bölümlerinde gerçekleştirdikleri tadilat ve değişiklikler ana taşınmazın statiğini etkiler yani ana projeye aykırı veya ona zarar verici nitelikte olursa, bu durumda diğer kat malikleri hakimin müdahalesini isteyebilirler. Yani bir diğer deyişle bu şekilde projesine aykırı ya da ana yapıya zarar verici tarzda yapılan değişikliklerde diğer kat maliklerinden her birinin bu değişikliğe karşı dava açma hakkı vardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!