featured

Apartman Yöneticisi Aidat Ödemek Zorunda mıdır? Apartman Yöneticisine Ücret Ödenir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Apartman ya da sitelerde öne çıkan ve merak edilen konulardan biri de apartman ya da site yöneticisinin durumudur. Bu kapsamda apartman yöneticisinin aidat ödeyip ödemeyeceği, apartman yöneticisine ücret ödenip ödenmeyeceği gibi konularda çok sayıda soru bulunmaktadır. İşte, bu yazımızda “Apartman ya da site yöneticiliği” ile ilgili merak edilenleri sizler için bir araya getirdik…

Apartman Yöneticisi Kimdir?

Bir apartmanın veya sitenin ya da binan başta temizlik olmak üzere ortak alanların kullanımı, apartman ya da sitenin bakımı gibi tüm iş ve işlemleri ile ilgilenen kişi, o apartman ya da sitenin yöneticisidir. Yönetimini yaptığı yere göre “apartman yöneticisi” ya da “site yöneticisi” unvanını alır.

Apartman yöneticisi, kat malikleri arasından seçilerek ya da dışarıdan anlaşma yapılarak görevlendirilebilir. Apartman yöneticisinin görevleri ise 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 35. Maddesinde ayrıntıları ile belirlenmiş ve sayılmıştır.

Apartman ya da sitenin bakım, onarım, temizlik ya da diğer ihtiyaçları için belirli aralıklarla (genellikle aylık olarak) tüm kat maliklerinden toplanan ücrete ise “apartman ya da site aidatı” denilir.

Apartman Aidatı Nedir? Apartman Yöneticisi Aidat Öder mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu 20. Madde düzenlemesine göre;

“Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak,b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa ise kendi arsa payı oranında, katılmakla yükümlüdür.c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz”

Hükmü getirilmiştir. Bu düzenleme uyarınca apartman ya da site giderleri için toplanacak ücrete aidat adı verilir ve kat malikleri bu aidatları ödemekle yükümlüdürler.

Apartman yöneticisinin hakları ise yine Kat Mülkiyeti Kanunu 40. Maddesinde belirlenmiştir. 634 sayılı Kanun’un 40/3 maddesi düzenlemesine göre;

Kat malikleri kurulu tarafından, “kat malikleri arasından atanan yöneticinin”, normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağını, katılacaksa ne oranda katılacağı kararlaştırılır. Eğer bu yönde bir karar alınmamışsa, kanuni düzenleme uyarınca yönetici görevi müddetince üzerine düşen giderlerin yarısına katılmaz. Yani bir başka ifade ile öncelikle yöneticinin giderlere katılıp katılmayacağı kat malikleri ve yönetim planına göre belirlenir. Eğer  yönetim planında bu şekilde bir düzenleme bulunmuyorsa yönetici, aidat giderlerinin yarısını öder.

Apartman Yöneticisi Ücret Alır mı?

Apartman yönetimi için kat malikleri arasından atama yapılabileceği gibi bunların dışında, dışarıdan birisine de yönetim görevi verilebilir. Yönetim planında veya dışarıdan atanan yönetici ile gerçekleştirilen anlaşmada, yönetici için herhangi bir ücret belirlenmese dahi yönetici kat maliklerinden ücret talep edebilir. Bu konuya dair yasal düzenlemede yine 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 40/2 maddesinde;

“Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir”

Hükmü ile yapılmıştır. Son olarak belirtelim ki, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca gider ya da avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri ya da yönetici tarafından, geçerli yönetim planına, Kat Mülkiyeti Kanununa ve genel hükümlere göre dava açılabilir ve de icra takibi yapılabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!