Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aronya meyvesi nedir? Faydaları saymakla bitmeyen bu meyve, aslında tropik bir meyve olarak bilinmektedir. Türkiye’de giderek popülerleşen meyve aslında gülgiller familyasına aittir. Aronya meyvesi nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilmelidir kısaca yazımızda yer verelim.

Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesinin Başka Adı Var mı?

Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Aronya meyvesi, sağlığa olumlu etkileri bulunan bir yiyecek olduğundan halk arasında süper meyve olarak da bilinmektedir. Bunun yanı sıra başka ülkelerde chokeberry ismiyle de tanınmaktadır. Asıl anavatanı Kuzey Amerika olan bu nefis meyve, doktorlar tarafından tüketilmesi için tavsiye edilmektedir.

Aronya Meyvesinin Görünümü Nasıl? Aronya Meyvesinin Tadı Nasıl?

Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Aronya meyvesi nedir bahsederken bu meyvenin yıllarda Kızılderililer tarafından kullanıldığına da değinilmelidir. Rengi ve görüntüsü ile mürdüm eriğini andıran Aronya, iki farklı tada sahiptir. Eğer az olgunlaşmış bir türü tüketiliyorsa kekremsi ve mayhoş bir tat alınacağı söylenebilir.

Ancak çok olgun olan türleri üzüm ve çilek kadar tatlıdır. Oldukça aromatik bir meyve olması sebebiyle birçok şekilde tüketilebilmekte ve faydalarından yararlanılabilmektedir.

Aronya Meyvesi Ne İşe Yarıyor? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?
Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Faydaları ile bilinen aronya meyvesi nedir? Ülkemizde de üretilmeye ve tüketilmeye başlanan aronya meyvesinin onlarca farklı faydası bulunmaktadır. Özellikle düzenli tüketildiğinde bu meyve yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Yeşil biber gibi en yüksek C vitamini deposu olan yiyeceklerden biri olan aronya meyvesi soğuk algınlığı ve gribe deva bir bitkidir. Bunun yanı sıra aronya meyvesi nedir denildiğinde şu faydalar öne çıkmaktadır;

  • Kandaki kolesterol seviyesini düzenleyerek, damarlarda meydana gelebilecek tıkanıkları önleyebilecektir.
  • Sinüzit ve astımın zorlu semptomlarını önlemeye yardımcıdır.
  • Vücuda giren serbest radikallerin atılımını kolaylaştıran bu besin, yaşlanma karşıtı yönüyle öne çıkmaktadır.
  • Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.
  • Düzenli tüketildiğinde vücutta lenfosit yapımını arttırmaktadır. Buda vücudun savaşçı yönünü güçlendirmektedir.
  • Cildi tazelemekte, lekeli ve sorunlu cilt görünümünü ortadan kaldırmaktadır.
  • Aronya beyin fonksiyonları ile hafıza mekanizması üzerinde olumlu etkiler yaratarak, zihnin açılmasını desteklemektedir.
  • Yapılan araştırmalara göre düzenli tüketilen aronya meyvesi, kansere karşı koruyuculuk sağlamaktadır.
  • Gerçek bir vitamin ve mineral kaynağı olan aronya, yaban mersini ve karamürvere nazaran tam 4 kat daha fazla antioksidan içerir.
  • Şeker miktarı az, kalorisi düşük olduğundan kilo vermeye yardımcıdır.
  • Kan sulandırıcı etkisi bulunduğundan, kan sulandırıcı kullanan kişilerin bu meyveyi tüketmemesi tavsiye edilir.

Aronya Meyvesi Nasıl Yenir? Aronya Meyvesi Nasıl Yenmeli?

Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Peki, aronya meyvesi nedir ve nasıl tüketilmeli? Bu meyve genellikle meyve suyu formuna getirilerek tüketilmektedir. Bunun yanı sıra eriği anımsattığından direkt meyve olarak tüketimi de mümkündür.

Aronya meyvesi nedir? İstenirse reçel, çay ve muhallebi formuna getirilerek tüketilebilir. Aronya çayı, meyvenin meyve suyundan sonra en çok tüketilen formudur. Günümüzde aronya çayı birçok eczane üzerinden temin edilerek, içilebilecektir. Eğer tek başına tüketilemiyorsa, bu durumda yoğurt, süt gibi besinlere katılarak içilmesi tavsiye edilir. Her ne şekilde alınırsa alınsın, vücuda faydalarını göstererek problemlerin çözülmesine yardımcı olacaktır.

Aronya Meyvesi Türkiye’de Yetişir mi? Aronya Meyvesi Türkiye’de Nerede Yetişir?

Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Tropik bir meyve olduğu bilinen aronya meyvesi nedir, anlattık. Aronya meyvesinin anavatanı yukarıda da belirttiğimiz gibi Kuzey Amerika’dır. Ancak ülkemizde büyük bir popülarite elde etmesi sonrasında, üretimi denenmiştir. Bu bitki, soğuk hava koşullarını sevdiğinden ülkemizde yetiştiriciliğinin yapılması oldukça kolaydır.

Bodrum Antalya gibi ılıman sahil bandı haricinde, ülkemizin hemen her yerinde üretimi yapılabilecektir. Ülkemizde Karadeniz başta olmak üzere; Aydın, Kocaeli ve Yalova illerinde üretimi yapılmaktadır. Aronya meyvesi nedir kadar bu meyvenin ne sıklıkla meyve verdiği de merak edilmektedir.

Aronya fideleri dikildikten sonra aronya meyvesi ağacı ortalama 2-3 yıl sonrasında meyve vermeye başlayacaktır. Aronya hasadı ise genel olarak Ağustos sonu, Eylül başı gibi sonbahar başlangıcında yapılmaktadır. Bu meyve yılda yalnızca bir kez meyve vermektedir.

Aronya Meyvesi Fiyatı Ne Kadar? 1 Kg Aronya Meyvesi Kaç TL?

Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?
Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan aronya meyvesi nedir? Sonbahar aylarında hasadı yapılan aronya meyvesi, oldukça pahalıdır. Bu kapsamda her kesimden insanın tercih ettiği bir meyve değildir. 2022 yılında aronya meyvesinin toptan fiyatının 90 TL, perakende fiyatının ise 120 TL olduğu belirlenmiştir.

Dünya üzerinde bulunan en nadir 6 meyve hangisi diyorsanız, yazımıza tıklayarak merakınızı giderebilirsiniz!

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!