featured

Aşure Nasıl Yapılır ? 15 Kaselik Aşure Yapımı Tarifi Nasıldır ? Aşure Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşure nasıl yapılır ? Aşure Yapımı oldukça ustalık gerektiren ama özünde basit yöntemler ile çok kıvamında hazırlanabilecek bir tatlıdır.

Aşure; zorluğun, imkansızlığın, yoksulluğun, kanaat ve kardeşliğin simgesidir. Özellikle Müslüman toplumlarda 10 muharrem ile aşure günü ehemmiyetle karşılanan gündür. Aşure azıcık aştan ortaya çıkan bereket ve bolluğun ne kadar kıymetli olduğunu gösteren bir simgedir.

Peki aşure nasıl yapılır ? aşure yapımı için gerekli malzemeler nelerdir? Aşure nasıl yapılır tarifini istiyorum diyenlere en güzel aşure tarifi !

Aşure Nasıl Yapılır Malzemeleri Nelerdir ?

Aşure yapımı tarifi yapacaklar için gerekli malzemeler hazırlanması gereklidir. Aşure yapımı için malzeme miktarı aşure pişirilecek tencerenin büyüklüğüne bağlıdır. Çoğu ev hanımı bu ölçüyü göz kararı ayarlamaktadır.

Biz de ortalama 15 kaselik aşure tarifi için yeterli malzemeleri sıralamak istedik.

2 su bardağı aşurelik buğday2 yemek kaşığı pirinç (pirinç miktarı fazla olursa aşurenin kıvamı da koyu olacaktır)2 su bardağı haşlanmış nohut (nohutlar dağılmasın diye çok haşlanmamalıdır)2 su bardağı haşlanmış fasulye150-200 gram kuru kayısı150-200 gram kuru incir150-200 gram kuru üzümYarım su bardağı fındık2 litre su (buğdayların pişirilmesinde kullanılacaktır)4 litre sıcak su (aşure yapımı sırasında koyu kıvamı açmak için kullanılacaktır)1 tatlı kaşığı karanfil1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)1,5 su bardağı sıcak süt ( aşurenin koyu rengini açmak için)3 su bardağı toz şeker1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber

Aşure Yapımı 10 Kişilik – 15 Kişilik Tarif

Aşure yapımı için önemli olan elbette anne usulünce hazırlanan aşure tadını ve kıvamını yakalamaktır. Genellikle malzeme büyük çaplı tencerelerde pişirildiği için ortalama kaç kişilik aşure hazırlanacağı kestirilemeyebilir. Tabi ki aşurenin kıvamı da çıkacak porsiyon sayısını etkileyecektir.

Aşure Sulu Olursa Ne Yapılır?

Eğer tüm malzemeleri kaynattığınız aşure sulu akışkan olduysa kapağını açın ve bir süre altı açık ateşte pişirin. Suyunu çekecektir.

Ama burada dikkat etmeniz gereken bir diğer konu; kıvamı çok koyultmamanızdır. Çünkü aşure tatlısı zaten bekledikçe kıvam alır koyulaşır.

Aşure Nasıl Yapılır Tarifi | Aşure Yapımı Nasıl Olur ?

Aşure tarifi için fasulye ve nohutu önceden haşlayalım. Haşlarken çok pişmeden hafif dirilikte bırakmaya özen gösterelim, çünkü aşure kaynarken dağılmasına sebep olacaktır.

Aşure yapımı için ilk olarak buğdayı tencerede su içinde 10 dakika kadar kaynatalım ve çıkan sarı suyu süzelim. Bu işlemi 2 defa yapalım ve buğdayı 2 litre su ile kaynamaya alalım.

Bu arada kuru kayısı, kuru inciri minik kareler halinde doğrayalım. Doğranmış kuru meyvelerin üzerine kuru üzümü de ekleyip üzerine sıcak su dökün. Bu şekilde yumuşayana kadar bekletin.

1 saate yakın kaynatacağınız buğdayların suyu azalıyorsa mutlaka sıcak su ekleyin. Soğuk su eklemesi yapmayın. Bu yüzden aşure yapımı için yanda mutlaka ekstra kaynatılan bir su bulundurun.

Buğdaylar iyice yumuşadıktan sonra kaynayan suya yıkanmış pirinçleri, kuru meyveleri ve haşlanmış fasulye ile nohutu ilave edelim.

Kaynayan suya bütün malzemeleri ekledikten sonra sıcak su ilave ederek suyunu arttıralım. Karanfilleri suda beklettikten sonra süzelim ve suyunu alıp iyice kaynayan aşure harcına dökelim.

Sonrasında geriye kalan tüm malzemeleri; fındık, sıcak süt, şeker, tuz, karabiberi de ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık yarım saat daha kaynatarak pişirelim.

Aşure güzelce kıvam aldığında artık servis etme zamanı… Aşureyi tabaklara boşaltırken mutlaka ateşi kısın. Tencerenin altını kapatmayın.

Siz kaseleri doldururken kısık ateşte aşure pişmeye devam etsin bu sayede sıcak sıcak kaselerinizi doldurmak çok daha kolay olacaktır.

15 tane kaseye böldüğünüz aşurenizin üzerini nar taneleri ya da tarçınla süslemeniz de mümkün… Afiyet olsun!

Aşure Nasıl Yapılır Video Anlatım Ustalarından !

Aşure nasıl yapılır sorusuna tüm memlekette cevabı annelerimizden sonra elbette ünlü şefler verir. Tüm genç nesile hatta aşure bilmeyen herkese aşure yapımı tarifi inceliklerinin tümünü öğreten ünlü şeflere geldi sıra!

Aşure Yapımı Refika’nın Mutfağı

YouTube video

Aşure nasıl yapılır video izle öğren diyenlerdenseniz o zaman tavsiye edeceğiniz video linkini buraya bırakıyoruz! Aşure tarifi nasıl yapılır merak ediyorsanız işte Refika’nın Mutfağı’ndan püf noktaları!

Aşure Yapimi Püf Noktaları

Kolay aşure tarifi arayanlar için mutlaka belirtilmesi gereken bazı püf noktalar da vardır. Bu hususlara dikkat etmeden yapılan aşure tarifi belki biraz başarısız da olabilir.

Siz de Aşure günü en güzel aşure yapımı tarifi ile güzel ikramlar hazırlamayı istiyorsanız bu hususlara dikkat ediniz:

1- aşureye asla soğuk su eklemeyin, sürekli kaynayan bir tencere suyunuz ekstradan yanınızda dursun.

2- şeker miktarını kendi damak tadınıza uygun ayarlayabilirsiniz. Eğer şeker kullanmak istemiyorsanız; pekmezli aşure tarifi nasıl yapılır videolarını da izleyebilirsiniz. Doğal ev yapımı pekmez ile de muhteşem bir lezzeti yakalayabilirsiniz.

3- malzemeniz varsa elma ya da ayva kurusu da ekleyebilirsiniz. Yine muhteşem bir lezzet şöleni olacaktır.

4- nohut ve fasulyeyi önceden haşlamayı unutmayın.

5- Sütün eklenmesindeki sebep aşuredeki kararmayı engellemektir. Cam gibi bir görüntü isteyenlere süt ilavesi şarttır. Aşurenin tadına etkisi yoktur.

6- aşure şeker oranı ayarlanırken soğuk aşurenin tadı belirleyici olur. Sıcakken şeker tadını anlamak zordur. Çok fazla şeker ilave etmeyin.

7- Mevsimine göre elma ya da portakal kabuğu da rendeleyerek aşureyi çeşitlendirmek mümkündür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!