davadan-feragat

Davadan Feragat Nedir?Karardan Sonra Davadan Feragat Nedir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Davadan Feragat” ne demektir? Ne gibi sonuçları vardır? Dikkat edilmesi gerekli ayrıntılar nelerdir? Feragat için öngörülen süreler nelerdir?

Davadan feragat etme konusunda tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik. İşte, her yönüyle davadan feragat ve sonuçları

Davadan Feragat Ne Demektir?

En basit tanımı ile davadan feragat, davacının açmış olduğu davasından vazgeçmesine verilen isimdir. Bu anlamda feragat tamamen olabileceği gibi kısmende yapılabilir. Yani bir başka ifade ile davacı, feragat yoluyla dava dilekçesinde istediklerinden kısmen ya da tamamen vazgeçebilir.

davadan-feragat
Davadan Feragat Nedir?

Davadan Feragatin Yasal Dayanağı Nedir?

Davadan feragat ile ilgili yasal düzenleme, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 307 ve devamı maddelerde yapılmıştır. 6100 sayılı HMK 307. Maddesinde;

“Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir”

Şeklinde tanımlanmıştır. Madde ile yapılan düzenlemeden de açık bir şekilde anlaşılacağı üzere, feragat etme hakkı davacıya tanınan bir haktır ve ancak davacı tarafça kullanılabilir.

Davadan feragat ile davacı, dava dilekçesindeki taleplerinden kısmen ya da tamamen vazgeçmektedir, bu anlamda feragat önemli neticeler doğuran ve dikkatli davranılması gereken usuli bir işlemdir.

Davadan Feragat Nasıl Yapılır?

6100 sayılı HMK 319. Maddesinde yer alan düzenleme uyarınca feragat işleminin dilekçe ile ya da sözlü olarak yapılabilmesi mümkündür. Ancak sözlü feragat yalnızca yargılama sırasında yapılabilir. Kısmi feragat durumunda, bu hususun da açıkça dilekçede ya da sözlü beyanda belirtilmesi gereklidir.

Bir başka ifade ile feragat dilekçesinin yargılamanın yapıldığı mahkemeye verilmesiyle ya da yargılama esnasında sözlü bir şekilde davadan kısmen veya tamamen feragat edildiğinin beyan edilmesiyle feragat hüküm ifade eder. Bu işlemin geçerli olabilmesi için mahkemenin muvafakatı gerekli değildir.

Bu noktada özellike belirtelim ki, feragatin geçerli olabilmesi için herhangi bir kayıt ve şart içermemesi gerekir. Yani herhangi bir şarta ya da kayda bağlanmış feragat geçerli değildir.

davadan-feragat

Davadan Feragat Ne Zamana Kadar Yapılabilir?

Dava feragat işleminin yapılabileceği zamana ilişkin düzenleme ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 310. maddesinde düzenlenmiştir. Madde düzenlemesine göre, feragat işlemi davanın açılmasından başlayarak hükmün kesinleşmesine kadar geçecek süreçte yapılabilir.

Karardan Sonra Davadan Feragat Edilir mi?

Bu anlamda dosya, ilk derece mahkemesince karara bağlanmış olsa bile eğer hüküm kesinleşmemişse feragat işlemine konu olabilir. Yani dosya temyiz incelemesine gönderildikten sonra feragat işlemi gerçekleşirse, temyiz incelemesi yapılmaksızın, dosya kararı veren mahkemeye gönderilir ve karar veren mahkeme tarafından da, davacının feragat talebi yönünde ek bir karar verilir.

Ancak mahkeme tarafından verilen hüküm kesinleşmişse, artık feragat işlemi yapılabilmesi de söz konusu değildir.

davadan-feragat

Davadan Feragatin Sonuçları Nelerdir?

Feragat beyanı üzerine mahkemece verilen karar, kesin hüküm niteliğine sahiptir. Davacı, eğer davasından tamamen feragat etmişse, taraflar arasında bulunan uyuşmazlıkta son bulur. Feragat üzerine verilen karar kesin hüküm niteliğine sahip olduğundan, davacı aynı davayı tekrardan bir kez daha açamaz. Açılırsa, bu dava “kesin hüküm bulunması nedeniyle” reddedilir.

Davadan Feragatten Vazgeçmek Mümkün müdür?

Eğer davacı tarafından usulüne uygun bir feragat beyanı yapılmışsa, bu feragatten dönmek mümkün değildir.

Davacı yaptığı feragatin hileye, ikraha ya da hataya dayandığını ileri sürüyorsa, ancak davacı feragatten fesih davası açarak feragatten dönme istemini ileri sürebilir.

davadan-feragat

Davadan Feragatin Davanın Geri Alınmasından Farkı Nedir?

Davadan feragat ile davanın geri alınması (davadan vazgeçme) farklı hukuki kavramlardır.  Davanın geri alınması konusu 6100 sayılı HMK 123. maddede düzenlenmiştir.

Davanın geri alınması durumunda davacı, dava konusu olan hakkından vazgeçmez, sadece bu hakkını saklı tutarak davayı takipten vazgeçer.  Yani davacı, daha sonraki bir dönemde, geri aldığı davasını tekrar açabilir. Oysa dava feragat durumunda ise davacı, dava konusu olan hakkından vazgeçmektedir ve feragat işleminden sonra aynı konuda tekrar dava açamaz.

Yine davanın geri alınabilmesi için, bu işleme karşı tarafın yani davalının rıza göstermesi koşulu aranır. Oysa davadan feragat işlemi, davacı tarafından tek taraflı gerçekleştirilen bir işlemdir ve davalının ya da mahkemenin rıza veya onamına tabi değildir.

İlginizi Çekebilir: Dava Şartları Nelerdir? Hukuk Mahkemesinde Açılacak Davalarda Bulunması Gereken Koşullar

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!