featured

Dibek Kahvesi Nedir? Yapılışı ve Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk yeme içme kültüründe sıklıkla karşımıza çıkan sorulardan biri de dibek kahvesi nedir, sorusudur. Türkiye’de de kahve kültürünün geniş bir yer edinmiş olması farklı kahve çeşitlerinin ortaya çıkmasına ön ayak olmuştur. Dibek kahve nedir ve bu kahvenin yapılış şekli nasıldır soruları da bu kahve çeşitliliğinin en merak edilen soruları arasındadır.

Biz de kahve kültürümüzden yola çıkarak dibek kahve ne demek ve bu kahve çeşidi hakkında bilmeniz gereken her şeyi derlemek istedik. Bu yazımızda Dibek kahvesi nerenin gibi sorulara da kapsamlı yanıtlar bulabilirsiniz.

Harput Dibek Kahvesi Nedir?

Dibek kahvesi nedir sorusuna Türk kahvesinin havanda dövülmüş halidir yanıtı verilebilir. Fakat bu yanıt dibek kahvesini tanımlamak için yeterli değildir. Bu kahveyi tanımlarken ilk önce dibek nedir sorusuna da cevap bulmamız gerekiyor. Yemek kültürümüzde önemli bir yere sahip olan dibek, kahvenin dövüldüğü kocaman havanın geleneksel adı olarak biliniyor.

YouTube video

Taştan yapılan bu büyük havanda Türk kahvesi ile birlikte bazı bitkiler de dövülerek dibek kahvesinin yapımı başlanıyor. Büyük havana atılan kahve ve bitkilerin tamamı ince bir toz haline geldiğinde de işlme tamamlanmış oluyor. Bu işlem de dibek kahvesi nedir nasıl yapılır sorularının ilk ayağını oluşturuyor.

Dibek Kahvesi Yapılışı

Dibek kahvesi hakkında bilinmesi gereken en önemli detaylardan biri de bu lezzetli kahvenin yapılışıdır. Günümüzde geleneksel yöntemlerin yerini kahve makinelerine bıraktığını düşünürsek dibek kahvesinin yapılışı daha da değer kazanıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan kahve, odun ya da kömür sobalarında pişiriliyor.

YouTube video

Dibek kahvesi nedir sorusuna da pişirme işlemi ile bir arada cevap verilebiliyor. Hem bildiğimiz Türk kahvesi hem de dibek kahvesi için ideal pişirme işlemi odun ya da kömür sobalarında yapılmalıdır. Dibek kahvesini pişirirken de Türk kahvesinden farklı olarak sıcak su ilavesi yapılmalıdır.

YouTube video

Havanda öğütülmüş olan kahve karışımı da kahve içecek kişi sayısına göre cezveye ekleniyor. Kahve karışımını eklerken genellikle tatlı kaşığı ölçüsü kullanılıyor. Daha sonra ise karışımın üzerine yine içilecek miktarda fincan payı olarak sıcak su ekleniyor. Dibek kahvesi sobanın ya da ateşin üzerinde köpürüne kadar pişiriliyor.

Dibek Kahvesinin Türk Kahvesinden Farkı Nedir?

Dibek kahvesi nedir ve bu lezzetli kahvenin Türk kahvesinden farkı nedir sorusuna dibeğin içine konulan bitkiler ile başlamak gerekiyor. Keyfe dibek kahvesi içindekiler listesinde de yer aldığı gibi bu lezzetli kahveye eşlik eden bazı faydalı bitkiler bulunuyor. Dibek kahvesinde normal Türk kahvesini oluşturan kahve çekirdekleri de yer alıyor. Fakat kahveyi bir üst noktaya taşıyan özel konulan bitkiler oluyor.

https://www.youtube.com/watch?v=r-z5tx8G02U

Dibek kahvesinin içerisinde keçiboynuzu, zahter, kakao ve memengiç gibi bitkiler yer alıyor. Bunların yanı sıra öğütülen kahveye krema ve sahlep de eklenebiliyor. Bu da zaten dibek kahvesini Türk kahvesinden ayıran en önemli özelliklerin başında geliyor.

Özellikle de Türk kahvesinin sert tadını sevmeyenler için dibek kahvesi daha lezzetli bir çözüm olacaktır. Dibek kahvesi içerisinde yer alan ek malzemeler kahvenin tadını daha sütlü ve yumuşak kılmaktadır. Bu yüzden dibek kahvesini demlerken ekstra şeker kullanmanıza da pek gerek yoktur.

Dibek Kahvesi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Dibek kahvesi faydaları arasında hem cilt için hem de çeşitli hastalıklar için yardımcı çözümler yer alıyor. Dibek kahvesi, ağız kokusunun önemli ölçüde giderilmesine de yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra dibek kahvesi ile cildinize peeling uygulayabilir ve ölü deriyi atabilirsiniz. Kahvenin telvesini cildinize sürüp birkaç dakika masaj yaparak daha bebeksi bir cilde kavuşmanız mümkün olacaktır.

YouTube video

Eğer Parkinson hastalığına sahip olan yakınlarınız varsa da dibek kahvesinin mucizevi etkisinden faydalanabilirsiniz. Parkinson hastalığına yönelik yatıştırıcı bir etkiye sahip olan dibek kahvesi günlük olarak tüketilebilir. Ağır bir kahve olmaması nedeniyle dibek kahvesinin yaşlı kişilerce tüketilmesi de mümkündür.

https://www.youtube.com/watch?v=yst5G_Ku2iU

Dibek kahvesi nedir ve bu lezzetli kahvenin faydaları nelerdir sorularına kilo verme ile devam ediyoruz. Dibek kahvesi zayiflatirmi sorusuna da olumlu yanıt verebiliriz. Dibek kahvesi sindirimi kolaylaştıran bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda düzenli olarak tüketilen dibek kahvesi sayesinde tokluk hissi de yaşamanız mümkün olacaktır. Bu da diyet programınız çerçevesinde daha hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olan bir etkendir.

Elbette dibek kahvesinin faydaları bunlarla sınırlı değil. Dibek kahvesi – ekşi şeker hastalığında da etkilidir. Bunun yanı sıra dibek kahvesi kolesterolü de düzenlemekte ve kimi zaman ağrı kesici görevi de görmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!