featured

Diyet Yaparken Kaçınmanız Gerekenler Neler? İşte Diyet Sırasında Yapılan 5 Hata!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyet yaparken belirli durumlara uygun davranmak gerektiği gibi aynı zamanda uzak durmanızı gerektiren bazı davranışlar mevcuttur.

Diyetten istenen sonucu alabilmek adına uygulayabileceklerinizi bilirseniz, hedeflediğiniz forma kısa sürede girebilirsiniz!

Ancak genel olarak diyet listesi oluştururken ya da diyet uygulaması sırasında toplumda erkek kadın fark etmeksizin düşülen hatalar mevcuttur.

Bu hatalar diyetten istenen performansı almayı güçleştirdiği gibi olumsuz sonuçları da beraberinde getirir.

İşte diyet yaparken uygulanmaması gerekenler!

1- Kısa Sürede Yüksek Kilo Kaybı

Özellikle yaz döneminin yaklaşması ile birlikte kısa sürede yüksek kilo kaybı yaşamak, hayal edilen bir durumdur. Peki bu ne kadar doğru?

İnsan vücudu belirli sistem içerisinde çalışmayı sürdürür. 1-2 haftada gibi çok kısa sürelerde 5-10 kilo vermenin hayalini kurmak ve buna zorlamak hali hazırda bulunan düzeni bozacaktır.

Kısa sürede verilen bu ciddi kilo kayıpları işinizi zorlaştırır. Vücudun düzenini ciddi anlamda bozup etkilediği gibi derinizde de deformasyona sebep olur.

Daha yavaş kilo vermeyi hedefleyerek aynı zamanda sıkı bir vücudu da hedeflemelisiniz.

2- Kişisel Diyet Uygulamamak

İnternetten elde edeceğiniz herhangi bir diyetin size uygun olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Özellikle diyabet, kolestrol, kalp gibi konularda rahatsızlığı olanlar dikkat etmeli.

Doğru bir diyet listesi için Diyetisyenlerle çalışmak gerekir. Uzman kontrolünde kişiye özel hazırlanan diyet listeleri daha net sonuçlar verecektir.

Çünkü uzmanın yaptığı ölçümler fazlanız hakkında net bilgi verir, asıl kilo kaybını nereden yapmanız gerektiğini size belirtir.

Aynı zamanda diğer hastalıklarınıza da iyi gelecek olan beslenme düzenini size sunar.

3- Hareketsiz Kalarak Diyet Uygulamak

Diyet uygulamanın çoğu zaman temel hedefi kilo vermektir. Kalori açığı oluşturmak temelde beslenme düzenini değiştirmekten geçer fakat bu tek başına yeterli değildir.

Hareketinizi arttırmanız, kalori açığı oluşturma da size yardımcı olacaktır. Spor yapmadan düşünülen bir diyet ciddi anlamda eksik kalır.

Spor yapmayı çok ciddi ve profesyonel olarak düşünmenize gerek yok. Evde yapabileceğiniz temel hareketler, günlük 1-2 saatlik yürüyüşler de yeterli olacaktır.

4- Tek Ürünlü Diyetler Uygulamak

Su diyeti, çilek diyeti, avokado diyeti…

Belirtilen bu tek ürünlü diyetler kesinlikle uzak durmanız gereken diyet türlerinden birisidir. Çünkü vücudun kilonuz fazla olsa bile günlük bir besin değeri ihtiyacı bulunur.

Günlük olarak karbonhidrat, protein ya da yağ alımını sürdürmeniz lazım. Aksi takdirde organlarınızın ve genel sisteminizin çalışmasına olumsuzluk yaratabilirsiniz.

Tüm bunlar düşünüldüğünde tek ürünlü diyetleri uygulamanın hiçbir şekilde mantığı bulunmaz. Uzmanlar tarafından da kesinlikle uzak durulması gerektiği söylenir.

5- Katı Kurallı Diyetlere Bağlı Kalmak (Kalmaya Çalışmak)

Genel olarak kişilerin diyetlerden kaçınma sebepleri arasında diyetlerin sahip olduğu katı kurallar bulunur. Oluşturulan bu katı kurallar diyetin uygulanmasını güç duruma düşürür.

Fakat diyetler dahil hayatın genel olarak aşırı kuralcılıkla sürdürülmesi oldukça yanlış. Bir kere beyin psikolojik olarak buna müsaade etmiyor.

Çünkü yasak olan her şey kişi için daha tatlı geliyor. Bir düşünün, ‘Çimenlere basmayın’ yazısını okuduğunuzda bile içinizden çoğu zaman basmak gelmiyor mu?

İşte bu psikolojik etki yüzünden diyetlerde katı kurallar bulunmamalı. Elbette kuralsız bir diyet düşünülemez ancak tüm hayatın boyunca çikolata yeme, tatlıyı hayatından tamamen çıkar gibi cümleler yanlış olacaktır.

Bu sefer tamamen tatlıya odaklanarak zorluk yaşarsınız. Porsiyon kontrolü yaparak haftada bir olmak üzere ufak kaçamaklar yapmayı kendinize normal görmelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!