featured

Dolar/TL 16,40 üzeri ataklar gösteriyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Investing.com – Dolar/TL hafta ortasında 16,45 seviyesinden işlem görerek 5 ayın en yükseğinde seyretmeye devam ediyor.

Geçen haftaki PPK toplantısı öncesi 16,48’e çıkan kur, Cuma günü 16,20’ye geriledi, fakat kurda 16,40 altı işlemler sınırlı kaldı. Bu hafta da bu seviye üzerinde fiyatlanan kurda Cuma günü açıklanacak enflasyon   öncesi alım hareketleri devam ediyor.

Bugün açıklanan İstanbul enflasyonu %87’yi aştı ve 1998 sonrası en yüksek seviyeye çıktı. Yurt genelinde de enflasyonun Mayıs’ta %75’i aşması bekleniyor. Faizin %14’e sabit tutulmasına karşın enflasyonun giderek artması TL’nin reel kaybını da hızlandırıyor.

Öte yandan dünyada artan enerji, gıda ve emtia maliyetleri küresel enflasyonu yükseltmeye devam ediyor.

Dolar cephesinde ABD Başkanı Biden ve Hazine Bakanı Yellen’ın görüşmesi sonrası maliye politikasının sıkı tutulacağı beklentisi perçinlendi. Enflasyonda başlarda iyimser olduğunu ve yanıldığını belirten Yellen, para politikasının da şahin kalması gerektiğine dair sinyaller verdi.

Dolar göstergesi bu hafta yeniden 102,0 seviyesine doğru toparlanma gösterirken 10 yıllık tahvil faizi de %2,90’a yaklaştı. Gelişen ülke paralarının çoğu bugün dolar karşısında gerilerken ruble, Macaristan forinti ve Güney Afrika randı pozitif ayrışıyor.

Yazar: Necdet Erginsoy

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!