featured

Enflasyon endişeleri arasında dolar yükseldi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – İlgi bir kez daha enflasyona kayarken Hazine getirilerindeki artışın yardımıyla Çarşamba günü ABD doları yükseldi.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,2 artışla 101,995 oldu.

Fed’in, agresif sıkılaşma politikası adımları attığı ortamda ABD’de enflasyonun zirveyi görmüş olabileceğine dair beklentiler artmaya başladığından endeks hafta başında 101,29 puan ile beş haftanın en düşük seviyesine indi. Beklentilerin artması, Haziran ve Temmuz aylarında iki artırım daha yaptıktan sonra Fed’in faiz artırımı döngüsüne ara verebileceğine işaret etti.

Bununla birlikte Euro Bölgesi’nin tüketici enflasyonu rekor bir seviyeye daha yükseldikten sonra hissiyat yine değişmeye başladı. Petrol fiyatları Mart başından beri gördüğü en yüksek seviyeye tırmanarak 10 yıllık Hazine getirilerinin %2,88’e çıkmasına yol açtı.

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Fed Başkanı Jerome Powell ile bir araya gelerek Kasım’daki ara seçimlerden önce “enflasyonla mücadele konusuna yoğun bir şekilde odaklandıklarını” belirtti.

Fed, 8,9 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeye başlayacak ve gün içinde Bej Kitabı paylaşacak. New York Fed Başkanı John Williams ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard farklı etkinliklerde konuşacak.

Ekonomi cephesinde JOLTS Nisan ayı iş olanakları raporu ve Cuma günü aylık resmi istihdam raporu yer alıyor.

Nordea analistleri, “İşsiz sayısının 2 katı kadar iş olduğu sürece ücret artışında anlamlı bir düşüş olmayacak. Ve ücretler mevcut tempoda artmaya devam ederken hizmet enflasyonu düşmeyecek.”

Almanya’nın çok zayıf perakende satış raporunun ardından beş haftanın zirvesini gören EUR/USD %0,1 düşüşle 1,0718 oldu. GBP/USD %0,1 düşüşle 1,2593’e inerken AUD/USD 0,7172’ye ve NZD/USD %0,3 değer kaybıyla 0,6493’e geriledi.

ABD getirilerindeki artış üzerine USD/JPY %0,5 artışla iki haftanın en yüksek seviyesini görerek 129,34’ten alıcı bulurken USD/CNY %0,3 yükselişle 6,6911’e ulaştı.

Öte yandan Kanada Merkez Bankasının toplantısı öncesinde USD/CAD %0,2 değer kazanarak 1,2665’ten işlem gördü. Toplantıda yarım puanlık faiz artışı kararı bekleniyor.

Kararla birlikte yapılan açıklamanın, büyük bir artırımı meşrulaştıracak şahin bir tonda olması ve Temmuz toplantısında yarım puanlık bir artış için daha açık kapı bırakması olası.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!