GBP Nedir? GBP Hangi Ülkenin Para Birimidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GBP nedir?  Sorusu  son yılların ekonomi alanında en merak edilen terimi arasında yer alır. Bildiğiniz üzere tüm ülkeler kendilerine ait para birimlerini kullanırlar. Kullanılan para birimlerinin kodları vardır. Bu kodlardan biri de GBP’dir. 

Hangi Ülkeler GBP Para Birimini Kullanır?

GBP nedir? Para birimi olarak hangi ülkelerde kullanılır? Uluslararası bir para birimi kodu ve diğer adıyla İngiliz Sterlini’dir. Bu para birimini kullanan ülke  Birleşik Krallık’tır. GBP’nin sadece İngiltere’de kullanıldığına dair olan bilgi yanlıştır. İngiliz Sterlini kullanan diğer ülkeler;

 

  •  İskoçya 
  • İngiltere
  •  Kuzey İrlanda  
  • Cebelitarık
  • Man Adası 
  • Guernsey
  • Jersey
  •  Falkland Adaları 

GBP Nedir? Pound ve Sterlin Para Birimi 

 GBP nedir? Açılımı Nedir? Diye merak ediyorsanız, daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz. Açılımı Great Britain Poundu’dur. GBP nedir? Diğer bir deyişle Büyük Britanya Poundu’dur.

 

Sterlin, uluslararası piyasada yer alan GBP kodu ile bilinmektedir. Yani bir sterlin fiyatı ile bir GBP fiyatı aynıdır. İkisi de aynı para birimini ifade eder. Birleşik Krallık’ta kullanılan sterlinin, diğer sterlinlerden farkını ortaya koymak için, ona da Pound Sterling denmiştir. İkisi arasındaki fark da budur.

1 – Pound Nerenin Parası?

Pound, yani İngiliz Sterlini Birleşik Krallık para birimidir. ABD doları, euro ve Japon Yeni’den sonra en çok işlem gören 4.para birimidir. İngiltere ve Galler Bölgesi’nde olan tek ve resmi bankası, Bank Of England’dır. Bir Pound/ TL? sorusunun cevabı 23,3677 TL’dir. Bu duruma göre 10 İskoç Poundu kaç TL? Sorusunu bu formül üzerinden hesaplayabilirsiniz.

2 – Tedavüldeki Sterlin Banknotları Hangileri?

Hala kullanılmakta olan, sıkça ve nadiren kullanılan Sterlin Banknotları vardır. 

Günümüzde tedavülde olan 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 sterlin olmak üzere 6 çeşit banknot var. Bunlar nadiren veya sıkça olarak kullanım durumuna göre ayrılır. Şu şekilde sıralayacak olursak ;

 

Sıkça Kullanılanlar: 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1, £2

Nadiren Kullanılanlar : 3p, 4p, 25p, £5, £20, £100, £500, £1,000 

 

 3 – Sterlin Ne Kadar?

GBP nedir? Kaç TL? Sterlin ve Pound aynı para birimini karşıladığı için, ikisinin değeri de aynıdır. 1 sterlin kaç Türk lirası? bazından bakarsak Mart 2023 güncel tutara göre 23,3677 TL diyebilirsiniz.

 

Diğer para birimlerini İngiliz Sterlini’ne döviz çevirici sayesinde çevirerek kullanabilirsiniz. Örneğin Ukrayna Grivnası, Sırp Dinarı, Rus Rublesi İngiliz Sterlini’ ne çevrilerek kullanılabilir.

 

3.1 – 500 Sterlin Banknotları Yasaklandı mı? 

İngiliz bankaları 500 sterlin banknotları;  kaçakçılık, terör olayları gibi organize suçlarla taşınması sonucu ve diğer banknotlardan daha küçük olması sebebiyle  satışını durdurmuştur.

4 – İngiliz Sterlini Özellikleri Neler?

İngiltere’nin para birimi sterlin hakkında neler biliyorsunuz? Dünyanın pek çok yerinde kullanılmış ve hala bazı yerlerde kullanılan İngiliz Sterlini para biriminin özellikleri şunlardır:

  • İngiltere’de kim tahta çıktı ise, bozuk para üzerinde bakılan yönün tam tersine bakmak zorundadır.
  • 2 adet 1 pound ağırlığı ile 1 adet 2 pound  ağırlığı eşittir.
  • Dünya çapında en çok işlem gören 4. para birimidir.
  • İngiliz Sterlini polimer( dayanıklı malzeme)üzerine basılmaktadır.
  • Hayatta kalan en eski bağımsız para birimidir.
  • Kökeni Roma döneminden gelmektedir.
  • 1 peni Birleşik Krallık’ta kullanılan en küçük para birimidir.

GBP Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

GBP nedir? GBP Usd, coin,  GBP nedir?  Tıp ve daha birçok konuya açıklık getirmek ve bilgi sahibi olmak istiyorsanız, bu bölümü okumanızda fayda vardır. Gelişen ekonomi ile doğru orantılı artan araştırmanızın sonuçlarına, bu soruların cevaplarında ulaşmanız mümkündür.

A – GBP USD Nedir?

GBP USD nedir? İfadesini şu şekilde açıklamak gerekirse; İngiliz Poundu ve ABD Doları çiftini ifade eden döviz kurudur. Diğer ismiyle de “Kablo” olarak bilinir. Dolar paritesi İngiliz Sterlini olarak da geçer.

Parite: Dünyanın en eski döviz kuru çiftidir. Ülkelerin para birimlerinin karşılıklı sahip oldukları değerdir. Örneğin İngiliz Sterlini dolar paritesi gibi.

B – GBP Hesabı Nedir?

Sterlin üzerinden birikim elde etmek  ve bu birikimi değerlendirmek isteyenlerin tercihidir. Tüm bankacılık işlemlerinde kullanılır. Vadeli ve vadesiz hisse senetleri olmak üzere iki seçenek vardır. Bu bir banka hesabı değildir. Ancak verilen hesap numarasıyla banka işlemi yapabilirsiniz.

C – GBP Coin Nedir?

En güncel  GBP bitcoin fiyatını, piyasadaki değerini, dakika gecikmeli işlem döviz kurlarını,  veri gösteren bu kripto para akışı grafik tablolarını inceleyip takip edebilirsiniz. BIST 100 endeksi de bu uygulamaya benzer. Yani buradaki dalgalanma grafiği gibi, yıl içindeki 100 hisse senedi performansını ölçer. 

 

D – Kıbrıs GBP Nedir?

Kıbrıs GBP nedir? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitmek isteyenler, burada hangi para biriminin kullanıldığını merak ederler. “Yavru Vatan” olarak bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılan resmi para birimi TL’dir. Ancak piyasa hareketliliğinden dolayı İngiliz Sterlini de kullanılmaktadır. Alışverişte, konut alımında ve herhangi bir konuda İngiliz Sterlini kullanılır.

 

Kaynak : GBP – İngiliz Sterlini

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!