featured

Dünyanın En Yeni Ülkesi Bilin Bakalım Nerede?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Pasifikte bulunan Bougainville Adası bağımsız olmak için adım attı. Papua Yeni Gine’ye bağlı olan ada halkı referandumda ayrı bir ülke olabilmek için oy kullandı. Oylamadan çıkan sonucu Port Moresby yönetiminin onaylanması halinde, Bougainville dünyanın en yeni ülkesi sayılacak.

Bougainville Halkı Yeni Bir Ülke Olmak İçin Oy Kullandı!

Bougainville Referandum Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, 181 bin 67 kişinin yüzde 98’i bağımsız bir ülke olabilmek için oy verdi. Gerçekleştirilen bu referandum, Papua Yeni Gine ile Bougainville arasında 1988 ve 1998 yıllarında yaşanan iç savaştan sonra 2001’de yapılan barış sürecinin bir parçası olarak kabul ediliyor.

Port Moresby Hükümeti Endişeli!

Port Moresby hükümeti, Bougainville Adası’nın bağımsızlığını elde etmesi halinde ülkede bulunan diğer etnik gruplarında bağımsız olabilmek için harekete geçmesinden endişe duyuyor. Fakat hükümet, referandumdan çıkan sonucun tanınmaması halinde de barış sürecinin tehlikeye girebileceğini ve şiddet olaylarının meydana gelebileceğini düşünüyor.

Ayrılıkçılar ile merkezi yönetim arasında 10 yıl boyunca süren şiddet olaylarında 15 bin kişi yaşamını kaybetmişti. Yaşanan savaşın en büyük sebebi, Bougainville’de bulunan Panguna bakır madeninin yönetimi ile ilgiliydi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!