featured

En güzel Ramazan Menüsü: Omletli Kaşarlı Krep, Lutenitsa Sosu ve Yoğurtlu Ispanak Çorbası Tarifi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ev hanımları küçükten büyüğe herkesin gönlü olsun diye farklı yemeklerin ve lezzetlerin arayışını sürdürüyor. Okuhaber olarak sofra hazırlayacak herkese Ramazan boyunca kolaylık olması için Ramazan tarifleri ve Ramazan menüleri sunacağız.

Sizlere sunacağımız menüler hem sahur tarifleri hem de iftar tarifleri olarak. Ramazanın ilk sahur gecesi için hafif, doyurucu ve bir o kadarda lezzetli bir tarifimiz var. Yapılışı oldukça pratik olan bu enfes omletli kaşarlı krep tarifi ile Ramazan sahur menüsü tariflerini verelim.

Ayrıca omletli kaşarlı krep yanına hazırlayabileceğiniz bir ikinci tarifimiz ise Lutenitsa sosu yani balkan sosu tarifi ve üçüncü tarifimiz de yoğurtlu ıspanaklı çorba olacak. 

Lutenitsa sosu hazırlamak için sahuru beklemeden akşamdan yapacağız. Konserve domates, konserve patlıcan ve konserve kapya biber ile yapacağımız pratik bir Balkan sosu tarifi ile lezzetli bir kahvaltılık sos hazırlayacağız.

Ramazan Manisi

Ramazan ayı ilk sahur menüsü vermeden önce bir Ramazan manisi ile başlayalım.

11 Ayın sultanı Ramazan-ı Şerif hoş geldi,

Mutfaklar şenlendi, sofralar neşelendi,

Ramazan menüsü bizden,

Sofra kurması ve yemesi sizden…

 

Davulcu vur davula ahali uyansın,

Başlasın Ramazanımız,

Sofralar donansın,

7’den 77’ye herkes sofraya toplansın…

Ramazan Menüsü Tarifleri

Herkese hayırlı Ramazanlar dileyerek, önce omletli kaşarlı krep tarifi, ardından Lutenitsa sosu tarifi ve en son ise yoğurtlu ıspanak çorbası ile Ramazan menüsü hazırlamaya başlayalım. Üç tarifimizin yanına güzel bir kahvaltı sofrası kuralım ve mis gibi birde çay demleyelim. İşte, Ramazan-ı Şerif için hazırlayacağımız ilk sahur menüsü!

1.  Omletli Kaşarlı Krep Nasıl Yapılır?

Krep İçin Malzemeler:

1 büyük su bardağı un,1 büyük su bardağı süt,Yarım bardak içme suyu,1 yumurta,1 paket kabartma tozu,1 tatlı kaşığı şeker,Bir tutam tuz.

Krep İçi İçin Malzemeler:

200 gram rendelenmiş veya ince doğranmış kaşar peyniri,Arzuya göre ince doğranmış sucuk, pastırma ve/veya mantar,4 yumurta,Tuz.

Omletli Kaşarlı Krep Tarifi

Omletli kaşarlı krep tarifi için hazırlığa önce doğranması gereken malzemeleri doğrayarak başlıyoruz. Ardından 4 yumurtayı bir tutam tuz ile çırpıyoruz ve bir kenarda bu malzemeleri bekletiyoruz.

Krep Nasıl Hazırlanır?

Krep nasıl hazırlanır sorusunun cevabı aslında oldukça basit ve şimdi en kolay krep nasıl yapılır, birlikte yapmaya başlayalım.

İlk etapta yumurta bir tel çırpıcıyla cam bir kâsenin içinde tuz ve şekerle birlikte çırpılır.Üzerine 1 bardak süt ile birlikte kabartma tozu ilave edilir ve çırpmaya devam edilir.En son bir süzgeçten geçirilen un yavaş yavaş karışımın içerisine eklenirken bir yandan da çırpma işlemi yapılır.İyice çırpılan krep hamuru sıvı ve akıcı bir kıvamda olması gerekir ve bu nedenle eğer ki krep koyu ise içerisine bir miktar içme suyu eklenir.Son bir çırpma işlemi yapılarak krep hamuru hazırlanmış olur.

Omletli Kaşarlı Krep Yapılışı

Bir krep tavası hafif yağlanır ve tavaya 1 – 1,5 kepçe kadar hazırlanan krep hamuru bir dökülür.Hamur tavaya dökülür dökülmez tava sallanarak krep hamurunun her yere eşit oranda dağılması sağlanır.Kısık ateşte hamurun alt kısmı pembeleşip kızarınca krep ters çevrilir.Önceden hazırladığımız omletten 2-3 yemek kaşığı kadar ters çevrilen krepin üzerine dökülerek sürülür.Üzerine kaşar peyniri eklenir v e arzuya göre sucuk, pastırma, mantar gibi malzemelerden de ilave edilir.Hamurun yarısı diğerinin üzerine katlanır ve kısık ateşte iç malzemeler pişirilir. Hazırlanan krep servis tabağına alınır.

2.  Lutenitsa Sosu Nasıl Yapılır?

Lutenitsa Sosu Malzemeleri

1 kavanoz közlenmiş patlıcan,1 kavanoz közlenmiş kapya biberi,1 kavanoz domates konservesi,4 diş sarımsak,1 su bardağı Ayçiçek yağı,1 tutam karabiber,Acılı istenirse bir tutam kırmızı pul biber.

Konserve malzemelerinde sirke bulunduğu için bu tarifimizde sirke kullanmayacağız.

Lutenitsa Sosu Tarifi ve Yapılışı

Lutenitsa sosu tarifi ile yapacağımız sos için önce patlıcan, kapya biberi ve domates konserveleri ayrı ayrı el blenderi ile çekilir.Derin bir teflon tava veya tencere içerisine sıvı yağın bir kısmı dökülür, üzerine doğramış sarımsaklar eklenir ve biraz kavrulur.Üzerine domates konservesi eklenerek suyu biraz çekene kadar kavrulur.Sonra patlıcan ve kapya biberi de ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.Üzerine en son kalan sıvıyağ ilave edilir ve tuz, karabiber ile pul biber dökülür.Kavurma işlemi Lutenitsa sosu tarifi ile yaptığımız sos koyu bir kıvam alana kadar devam edilir.En son yıkanmış, kurutılmuş kavanozlara konur ve ağızları kapatılır.Arzuya göre Lutenitsa sosu içerisine haşlanmış ve ezilmiş havuç konularak da kavrulabilir.Eğer cevizli olarak yemek isterseniz o zamanda kırık cevizle süsleyebilirsiniz.

3.  Yoğurtlu Ispanak Çorbası Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu Ispanak Çorbası Malzemeleri

250 gram ıspanak,250 gram yoğurt,2 orta boy havuç,2 yemek kaşığı un,1 yumurta,100 ml sıvıyağ,2-3 diş sarımsak,2 yemek kaşığı çam fıstığı,Su, bir tutam tuz.

Yoğurtlu Ispanak Çorbası Yapılışı

Yoğurtlu ıspanaklı çorba yapılışı için önce, ıspanaklar önce bol suda yıkanır ve sonra sirkeli suda bir süre bekletilir.Bir kere daha tekrar bol su ile yıkandıktan sonra bir süzgece alınır ve ıspanaklar ince ince doğranır.Havuçların üstü ve sarımsakların kabukları soyulur.Yıkanan havuçlar ile sarımsaklar ayrı ayrı ve ince ince doğranır.Bir teflon tavaya sıvı yağ eklenir. Havuçlar ile sarımsaklar hafif kavrulur.En son ıspanaklar eklenir ve sadece 1-2 dakika kadar sotelenir.Başka bir derin tencerenin içerisine ise yoğurt ve yumurta eklenip çırpma teli ile iyice çırpılır.Ardından unda eklenir ve tekrar iyice tekrar çırpılır. Tuz ve su eklenir.Kısık ateşte devamlı aynı yöne kaşık çevrilerek kaynayana kadar pişirilir.Sotelenmiş olan sarımsaklı havuçlu ıspanak pişirdiğimiz çorbaya azar azar ve bir taraftan da çorba karıştırılarak eklenir.Havuçlar iyice yumuşayana ve ıspanaklarda pişene kadar çorbanın altı kısık ateşte iken pişirme işlemi yapılır.Ara sıra havuçlar pişerken çorbanızı yine aynı yönde karıştırmanız gerekir.En son bir teflon tavaya 1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenir ve çam fıstığı ilave edilerek kavrulur.Pişen ve yenmeye hazır olan yoğurtlu ıspanaklı çorba kâselere konulur.Üzerine kavrulan çam fıstıklarından serpilerek servis edilir.Arzuya göre kızarmış ekmekle yenilebilir.

Önce çorba, sonra kahvaltı ile birlikte krep ve sos, son olarak da tercih ettiğiniz bir meyve ile sahurunuzu yapabilirsiniz. İlk sahur menüsü olarak sizlere Lutenitsa sosu, omletli kaşarlı krep tarifi, yoğurtlu ıspanak çorbası ve meyve öneriyoruz.

Sofralarınızın tadı bol ve afiyet olsun!

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!