Fren Diski

Fren Diski

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araçların kondisyonlarının korunması performanslarının her zaman iyi olması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle de araçların rutin bakımlarına dikkat edilmelidir. Otomobil bakımında motor yağlarının düzenli değişimi, lastik basıncının kontrol edilmesi gibi konular son derece önemlidir.

Bunların yanı sıra fren sistemlerinin de düzenli olarak kontrol edilmesi önemli bir konudur. Fren sistemlerinde hidrolik sıvı ve fren balatalarının yanında fren diski kontrolleri de düzenli olarak yapılmalıdır.

fren diski

Sürüş güvenliği açısından fren sistemlerinde kontrol edilmesi gereken en önemli bileşenler fren diskleridir. Fren diskinin bir diğer adı da rotordur. Bu sistemler fren balataları için kinetik enerjilerin ısıya dönüşmesinde ve bu sayede araçların yavaşlamasına neden olan bir temas yüzey alanı oluşturulmasında etkilidir. Fren diski çoğunlukla fren sistemlerinde aksa bağlanır.

Bunun yanı sıra genelde tekerleğin göbeğe sabitlenmesini sağlayan pabuçlar üzerinde bulunan parçaların iki yüzü de düz bir plaka olma özelliğine sahiptir. Bu diskler frenleme işlemi açısından son derece önemlidir. Balataların sağlamış olduğu sıkıştırma ölçüsünde araçların yavaşlamasına imkan tanır. Bunun yanında balataların iki taraftan sıkıştırılmasının ardından sürtünme sebebi ile oluşan ısının dağıtılmasını sağlar.

Fren Diski Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Fren diski balatalardan daha uzun ömürlü olma özelliğine sahiptir. Ancak sürüşe bağlı olarak bir süre sonra aşınma gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda disklerin değiştirilmesi gerekir. Fren disklerinin standart olarak ortalama 65 bin kilometrede bir değiştirilmesi önerilir.

fren diski

Disklerdeki hasarların tespit edilmesi her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle balata değişimlerinde fren disklerini de değiştirmek araçların performansı açısından etkili olacaktır. Bunun yanında araç sahiplerinin tasarruf etmesine de imkan tanır. Ancak disklerin değişim zamanının geldiğini gösteren bazı işaretler de bulunur.

  • Fren diskleri balatalara göre daha geç aşınma özelliğine sahiptir. Ancak belli bir süre sonra disklerde de aşınma meydana gelir. Fren balataları ile fren diskleri sürekli birbirleri ile temas eder. Disklerin kenarlarında oluklar oluşmaya başladıysa o zaman artık fren disklerinin değiştirilmesinin vakti gelmiştir.
  • Araçlarda frenleme yapıldığında gürültü çıkması disklerin artık değiştirilmesi gerektiğinin bir işaretidir. Fren diskinde eğrilme olması durumunda tekerleklerden gıcırdama sesleri gelir.
  • Fren disklerinin aşınması halinde eski fren mesafelerine göre araç çok daha geç durur. Böyle bir durumda fren diski değiştirme zamanı gelmiş demektir.
  • Fren disklerindeki aşınma durumları çok ileri boyuttaysa bu durum fren pedalından hissedilebilir. Fren disklerinin çarpık olması durumunda frene her basıldığında pedalda titreşimler söz konusu olacaktır.
fren diski

Fren Diski Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Fren disklerinin değiştirilmesi için gerekli ekipmanların bulunması önemli bir konudur. Öncelikle işleme eski fren disklerinin çıkarılması ile başlanır.

  • Öncelikle araç jantları üzerinde bulunan bijonlar çıkarılmadan gevşetilir.
  • Kriko ile araç lastiğin çıkarılabileceği bir seviyeye getirilir.
  • Araç kaldırılırken kaymasını önlemek amacıyla diğer tekerleklere takoz konulması gereklidir.
  • Lastiklerin çıkarılmasının ardından fren balatalarını diske bağlayan kaliperin arka kısmında yer alan iki somun lokma anahtarı ile sökülür.
  • Kaliperi ile balataların diskten ayrılması işleminin ardından diski tutan vidalar da sökülür.
  • Tüm somun ve vidalar çıkarıldıktan sonra fren diski yerinden çıkarılmak için birkaç defa vurulur.
  • Yeni fren diskinin aksa yerleştirilmesi işleminden sonra tutturmak amacı ile cıvataların en iyi şekilde sıkılması gerekir.
  • Bu işlemin ardından fren kaliperi ile balataların çıkarıldıkları gibi tekrardan yerlerine takılması işlemi gerçekleştirilir. Ardından da tekerlek takılarak bijonlar sıkılır.

Araca yeni fren disklerinin takılmasının ardından Fren diski ve balataların kontrol edilmesi amacı ile test sürüşleri gerçekleştirilmelidir.

OTOSAL A.Ş. otomotiv yedek parça sektörde yıllardır en iyi yedek parça hizmetini sunar.  Fren diski fiyatları için sanal mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!