featured

Hasta Eden Diyetler Nelerdir | 5 Sağlıksız Popüler Diyet Listesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hasta eden diyetler nedeniyle kilo vereyim derken sağlığınızın kötü etkilenmesine yol açabilirsiniz. Bilindiği üzere diyet listesi tamamen kişiye özel olarak uzman diyetisyenler tarafından hazırlanmalı. Çünkü sahip olunan kronik hastalıklar, fazla kilo oranı, yaşam tarzı ve benzeri gibi özellikler diyet listelerinin de farklılaşmasına neden oluyor. Bu sebepler her diyet, herkese uygun değil. Yani popüler diyet listeleri herkes tarafından uygulanmamalı.

Hasta Eden Diyetler Nelerdir ?

Günümüzde özelikle internet ortamında ve sosyal medyada hazır popüler diyet listeleri paylaşılıyor. Ancak popüler bu diyet listelerinin büyük bir çoğunluğu insanları hasta da ediyor. Kilo vermek, sağlıklı iç organlar ve sağlıklı bir yaşam için oldukça gerekli. Ancak kilo verdiren diyet listelerinin de sağlıklı olması gerekiyor. Bunun için de kaçınılmaz olarak uzman diyetisyenlerden destek almak gerekiyor. Peki, uzman diyetisyenlerin kişiye özel diyet programlarından bağımsız olarak hasta eden diyetler nelerdir? İşte cevabı….

1 – Dukan Diyeti Zararları

Dukan diyeti, Fransız doktor Pierre Dukan tarafından ortaya kondu. Bu diyetin, diğer popüler diyenlerden farkı; dört aşamalı oluşu. Dukan diyetinin ilk iki aşamasındaki amaç; kilo verdirmek, diğer asamalardaki amaç ise gelinen kiloyu korumak. Kilo verdirme iddiası olan ve popüler diyetler listesine giren, son zamanların en çok uygulanan diyeti olan dukan diyeti zararları da fazla. Çünkü bu diyette pek çok ürün ve nişasta bakımından kısıtlamaya bir hayli fazla gidiliyor.

YouTube video

Yapılan araştırmaların sonucuna göre dukan diyetini yan etkileri çok. Ve ilerleyen zamanlarda sağlığı olumsuz etkileyecek pek çok şeyi tetikleyebiliyor. Çünkü dukan diyeti nedeniyle bağırsak sağlığı zarar görebiliyor ve bu, bağırsaklarda polislerin oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Hatta ve hatta hasta eden diyetler listesinde bulunan bu diyet, bağırsak kanserine dahi yol açabiliyor.

Sağlıklı diyet listeleri insanların günlük enerji, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılar. Ancak dukan diyetinde pek çok besinde kısıtlamaya gidildiği için bu diyeti uygulayan kişiler, günlük mineral ve vitamin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu diyetin sağlıksız diyetler listesinde olma nedeni de bu. Çünkü dukan diyeti uygulayanlar antioksidan bakımından da yetersiz beslendiği için bağışıklık sistemine olumsuz etki etmiş oluyor. Dolayısı ile hastalıklara yakalanma riski de oldukça yüksek. Yüksek protein ağırlıklı bir beslenme programı olduğu için de böbrek hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

2 – Hasta Eden Diyetler Listesindeki Ketojenik Diyet Zararları

Ketojenik diyet, karbonhidrat alımını kısıtlayan ve insanları yağ tüketmeye yönlendiren son zamanların popüler diyet listesi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak hasta eden diyetler arasındaki yerini de alıyor. Yapılan bilimsel araştırma sonuçları, ketojenik diyetin çocuklardaki epilepsi hastalığının kontrol edilmesinde etkili olduğunu ortaya koydu. Fakat bu sağlıklı durum yetişkinler için geçerli değil.

YouTube video

Ketojenik diyette besinlerde büyük oranda kısıtlamaya gidildiği için diyet uygulayıcıları mineraller ve vitaminler açısından eksik kalıyor. Bu durum da vücudun hastalıklar karşısında dirençsiz olmasına yani bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. Yani ketojenik diyet uygulayanlar hem bağışıklık sistemi güçlü olmadığı için hastalıklara daha kolay yakalanıyor hem de hastalıklara yakalandığında vücut gerektiği gibi mücadele edemiyor.

Bilindiği üzere ketojenik diyette lifli besinler tüketmek tamamen yasak. Ve yine bilindiği gibi bağırsak sağlığı için lifli gıdalar çok önemli. Dolayısı ile ketojenik diyet listesi uygulayanların bağırsak sağlığının olumsuz etkilenmesi hiç de beklenmedik bir durum olmayacaktır. Tüm bunlarla birlikte hasta eden diyetler arasında bulunan ketojenik beslenmede yoğun olarak yağ tüketildiği için kötü kolesterol LDL yüksek olacaktır ve bu da kalp damar hastalıklarına yol açacaktır.

3 – Taş Devri Diyeti Zararları

Taş Devri diyeti isminden de anlaşılacağı üzere insanlık tarihinin en ilkel beslenme tarzına atıfta bulunuyor. Bu diyette tahıl ürünlerine ve süt ürünlerine yer yok. Taş Devri diyeti listesinde daha çok iç yağ, kuyruk yağı ve tereyağı gibi doymuş yağların tüketimi destekleniyor. Buradan da anlaşılacağı üzere kalp ve damar hastalıkları için davetiye çıkartılıyor.

Kalp damar hastalıklarına neden olabilecek bu sağlıksız ve popüler diyet listesi özellikle günümüz toplumuna hiç de uygun değil. Çünkü günümüz toplumundaki insanlar, eski çağlarda yaşayan insanlara kıyasla daha hareketsiz bir yaşam sürüyor. Ayrıca diyette süt ve süt ürünlerine yer verilmemesi, kemik hastalıklarına, kemik erimesine ve diş çürüklerine de neden olabiliyor.

YouTube video

Tahıl ürünlerinin bu diyette yasaklı olması da vücutta posa eksikliğine ve b grubu vitamin eksikliğine yol açıyor. Kısacası, hasta eden diyetler listesinde Taş Devri diyeti de yer alıyor.

4 – Detoks Diyeti Zararları

Detoks diyeti ile toksik maddelerin vücuttan atılması için katı gıda beslenmesine belirli bir süre ara veriliyor ve bu diyeti uygulayan kişiler sıvı tüketim yapıyor. Detoksta metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacak besinler sivillerin getirildikten sonra tüketiliyor. Ancak bu diyet de hasta eden diyetler listesi arasında. Çünkü vücudun aşırı sıvı kaybetmesine ve susuz kalmasına yol açabiliyor.

Son yıllarda adından sıklıkla bahsedilen, popüler diyetler arasında bulunan detoks diyeti, vücudun susuz kalması ve aşırı sıvı kaybı nedenleriyle elektrolik dengesizliklerin yaşanmasına neden olan ishali de tetikliyor. Bu diyette sıklıkla yer verilen besinlerden olan pancar, ıspanak gibi besinler oksalat içeriği sebebiyle böbrek hastalıklarının yaşanmasına da yol açabiliyor.

5 – Glutensiz Diyet Zararları

Gülten nedir; çavdar, arpa ve buğday tanelerinde yer alan bir protein türüdür. Glutensiz diyet listelerinde de bu içerikten tamamen uzak duruluyor. Aslında bu diyet Çölyak hastalığı olanlar için tam olarak uygun. Çünkü çölyak hastalarının glutene karşı aşırı hassasiyeti var. Eğer çölyak hastası değilseniz ya da gluten alerjiniz yoksa bilinçsiz bir şekilde bu diyeti uygulamamalısınız. Çünkü glutensiz diyet uygulandığında vücut, karşılaması gereken lif, mineral ve vitamin ihtiyacını karşılayamıyor.

YouTube video

Glutensiz diyette lifli içerik oldukça düşük olduğundan bağırsak sorunları ve hastalıkları söz konusu olabiliyor. Ayrıca uzun süre bu diyetin uygulanması, kardiyovasküler ile metabolizmayı sorunların tetiklenmesine sebebiyet verebiliyor. Çünkü normal ekmeğe kıyasla glutensiz ekmek içeriğinde iki kat fazla yağ bulunuyor. Glutensiz makarna içeriğinde ise normal makarnaya göre daha fazla karbonhidrat ve sodyum  yer alıyor. Kısacası; hasta eden diyetler içinde glutensiz diyet de var ve uzun süreli uygulanması tavsiye edilmiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!