featured

İhtarname Nedir? İhtarnamede Bulunması Gereken Zorunlu Unsurlar Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hukuki iş ve işlemlerde oldukça sık karşılaşılan bir konu olan İhtarname konusunda vatandaşlar birçok soruyu merak ediyor. Ne zaman ve nasıl çekildiği hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Bu nedenle konu hakkında birçok araştırma yapıyorlar. Yapılması da gerekir. Çünkü doğru bilinen birçok yanlış bilgi halk arasında dolaşıyor. Vatandaş, işlemleri için nasıl bir ihtar çekmeleri gerektiğini, hangi koşullarda çekmesi gerektiğini ve hangi şartların istendiğini bilmiyor.

Türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemlere ihtarname veya ihbarname denir. İhbarname, iş hukuku ceza hukuku gayrimenkul hukuku ile ilgili doğan hak ve özgürlükler için çekilebilir. Karşı tarafa tebliğ edilecek olan herhangi bir borcun borçlusu noterden ihtarname ile gün içinde haberdar edilebilir.

YouTube video

Biz bu yazımızda tüm bu sorulara cevap vereceğiz. Konu hakkında merak edilen önemli detaylara değineceğiz.

İhtarname Nedir?

En kısa tanımı ile hukuki bir karşılığı olan, diğer tarafa sözleşme, kanun ya da yazılı olmayan kurallardan kaynaklanan talep ve hakların bildirildiği tebligattır. Nitelikleri itibari ile yapılan ihtarlar yazılı olmak zorundadır. Bu tebligatın tanımı ve koşulları 1512 sayılı Noterlik Kanunu 106. Madde ve Noterlik Kanunu Yönetmeliği 98. Maddesi kapsamında ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Niteliği İtibariyle İhtarname

Günlük hayatta birçok konuda ve çok sayıda hakkın kullanımı için ihtar çekilmesi oldukça yaygın bir uygulamadır.  Mevzuatta yer alan ve ihtar çekme zorunluluğu içeren hukuki iş ya da işlemlerde de İhtarname ile belirlenen sürenin başlangıcı sağlanmış olur. Mevzuatta yer alan bu zorunlu haller dışında da ihtar çekilebilir ve bu şekilde hem yazılı hem de kuvvetli bir delil elde edilmiş olur.

İhtar gönderme noktasında ispat kolaylığı da gözetilerek ihtarnamelerin noter vasıtası ile çekilmesi önemli bir konudur. Noterlerin bu tebligat konusunda yetki ve görevleri bulunur. Bu tebligatı noterin hazırladığı durumlar yanında hazır halde getirilen tebligatın noter aracılığı ile gönderilmesi şeklinde de olabilir.

YouTube video

Uygulamada, tebligatlar genellikle diğer tarafın bir şey yapma, ödemede bulunma ya da edim gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla gönderilir. Aksi halde hukuki sonuçların doğacağı bu tebligatlar ile karşı tarafa ihtar edilir. Bu anlamda tebligatların, ilgili konuya dair hukuki gerekçeleri tam olarak ortaya koyabilmesi etkili olması açısından son derece önemlidir. İşte bu nedenle tebligat konusunda tecrübeli bir avukattan yardım almanın fayda sağlayacağı da gözden uzak tutulmamalıdır.

İhtarnamede Bulunması Gereken Zorunlu Koşullar Nelerdir?

1512 sayılı Noterlik Kanunu madde 106 düzenlemesine göre, bir ihtarnamede bulunması gereken zorunlu hususlar ise şunlardır;

İstemde bulunan kişi ile diğer yani karşı tarafın ad ve soyadları ile adresleri,İhtar ya da ihbarın konusu,İstemde bulunanın imzası,Tebliğ şerhi, Noter imza ve mührü,İşlem tarihi (Hem yazı hem de rakam olarak)

Bu koşulları sağlayan tebligat, somut olayın özelliklerine göre notere gidilerek gerekli masrafların ödenmesi ile çekilebilir. Tebligat ile çoğu kez diğer tarafa belirli bir süre verilir. Verilen bu sürede kendisinden beklenildiği şekilde hareket etmeyen kişiye ya dava açılabilir ya da tebligatta yazılı başka diğer yaptırımlar uygulanır.

YouTube video

Çekilen her ihtara cevap verilmesi gerekli olmayabilir. Ancak bazı durumlarda ihtarlara cevap vermek özellikle önem taşır.

Bazı durumlarda ihtarname ile zamanaşımı süreleri kesilir ya da çoğu durumda faiz işleme gibi hususlar ihtarname çekilmesi ile başlar.

Noter kanalı ile gönderilen her türlü ihtar ve ihbar dolayısıyla noter ücreti ödenir.

Bazı İhtarname Konuları

YouTube video

İhtarname gönderimi her türlü hukuki işlem yönünden mümkün olan noterlik işlemi olup her yönden ilgilileri için sonuçlar doğuran resmi bir işlemdir. Bu yönüyle de inkarı mümkün olmayan çok önemli bir delil niteliğindedir.

İhtar çekilebilecek bazı konulara örnek olarak ise;

Borçluya ihtar,İşçiye ya da işverene çekilen ihtar,Kiracıya ihtar,Terk ihtarı,Sözleşme fesih ihtarı gibi ihtarname çeşitleri sayılabilir.

Ancak unutulmamalıdır ki her tür hukuki işlem konusunda talep ve hakların karşı tarafa bildirilmesi amacı ile ihtarname çekilebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!