featured

İnsan Hakları Eylem Planı ile Adliye ve Savcılık İfadelerinde Yeni Dönem Başlıyor | Artık Adliyelerde 7/24 Esası ile Tam Zamanlı Olarak İfade Alma İşlemleri Yapılabilecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında yapılan değişiklikler merak ediliyor. Türkiye’de hukuk alanında beklenen reform çalışmalarının ana taslağı niteliğinde bulunan ve Adalet Bakanlığı öncülüğünde hazırlık çalışmaları aralıksız süren İnsan Hakları Eylem Planı’nda düşünülen yenilikler vatandaşlar tarafından oldukça çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu anlamda söz konusu planda, adliyelerde alınması gereken ifadeler noktasında da vatandaşlar lehine bazı yeni düzenlemeler ve kolaylıklar yer alıyor. Peki, İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında adliyede verilecek ifadelerde ne gibi değişiklikler yapıldı? İşte, konuya dair merak edilenler…

İnsan Hakları Eylem Planı Kapsamında Adliyelerde Bundan Böyle 7 Gün 24 Saat Esası ile İfade Alma İşlemleri Yapılabilecek

İnsan Hakları Eylem Planı konusunda açığa çıkan bilgiler arasında ifadesi alınıp serbest bırakılmak üzere haklarında yakalama kararı çıkarılanların durumuyla alakalı önemli yenilikler de yer alıyor. Bu bağlamda ifadesi alınıp serbest bırakılmak üzere özellikle mesai saatleri dışında yakalananlar açısından, makul süre içinde adli makamlara başvuruyu taahhüt etme şartı ile serbest bırakılma hakkı tanınacak. Bu şekilde yakalanan kişiler gerekli taahhüdü yaptıktan sonra polis ya da ilgili kolluk güçleri tarafından serbest bırakılabilecekler.

Söz konusu taslak metinde yer alan en önemli yeniliklerden ve vatandaşlar açısından sağlanan kolaylıklardan biri ise bundan böyle adliyelerde ifade almaya yönelik iş ve işlemlerin 7 gün ve 24 saat esası ile tam zamanlı olarak yapılabilmesinin sağlanması olarak öne çıkıyor.

Mağdur Olan Kişilere Tazminat Hakkı Tanınacak

Yine bahse konu İnsan Hakları Eylem Planı taslak metninde ilgi çeken konulardan birini de haksız uygulamalara ve tedbirlere maruz kalan kişilere ödenecek tazminat hususu oluşturuyor. Bu düzenleme kapsamında adli kontrol tedbiri ya da diğer bazı koruma tedbirleri haklarında yanlış ya da haksız şekilde uygulanan kişilerin, uğradıkları mağduriyet nedeni ile mağduriyetleriyle orantılı bir şekilde tazminat talep edebilme imkanına kavuşturulmaları planlanıyor.

Yaşlı, Engelli ve Yatağa Bağımlı Vatandaşlara Kolaylıklar Sağlanacak

Diğer taraftan İnsan Hakları Eylem Planı taslak metninde dikkat çeken konulardan birini de yaşlı, engelli ya da yatağa bağımlı hasta vatandaşlar için adli süreçlerde sağlanacak kolaylıklar oluşturuyor. Bu anlamda, durumları itibariyle adliye binalarına, mahkemelere ve savcılıklara ulaşımda zorluk yaşayabilecek yaşlı kişiler, engelli vatandaşlar ve yatağa bağımlı durumda olan hastaların adli süreçlerini ve adliye ile ilgili iş ve işlemlerini görüntülü iletişim teknolojilerini kullanarak veyahut bulundukları yerlerden doğrudan yapabilmeleri sağlanacak.

Ayrıca çok önemli bir kolaylık da, tüm adliye hizmet binaları da dahil olmak üzere, kamu hizmeti sunulan binaların yaşlı ve engelli dostu haline getirilecek olması olarak öne çıkıyor. Bu şekilde adliyelerde dahil artık tüm kamu binalarından alınabilecek hizmetlerde yaşlı ve engelli vatandaşlar çok daha rahat hareket edebilecekler.

İnsan Hakları Eylem Planı ile E-devlet Üzerinden Başvuru İmkanı Sağlanacak

Ülke gündeminde önemli bir yer edinen hukuk reformunun ana taslağı niteliğinde olan İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında yapılması planlananlardan birini de ilgililer tarafından e-devlet üzerinden başvuru yapabilme imkanının sağlanması oluşturuyor. Bu bağlamda, maddi imkan ve durumları elverişli olmayan ilgililer ve vatandaşlar açısından adli süreçlerin kolaylaştırılması adına e-devlet üzerinden başvurularını yapabilmeleri imkanının bu kişilere tanınması planlanıyor.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!