featured

İran Birleşik Arap Emirlikleri Gemisine El Koyduğunu Duyurdu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika Birleşik Devletleri‘nin arabulucuğu ile İsrail ve BAE arasındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için adım atılmıştı. Fakat ilişkilerin normalleşmesi İran tarafından hoş karşılanmadı ve tartışmalara neden oldu. Son dakika olarak paylaşılan bilgi ile de tansiyon iyice yükseldi. Tahran, BAE’ye ait bir gemiye el koyduğunu ve mürettebatı göz altına aldığını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre; Pazartesi günü BAE’ye ait bir gemi izinsiz olarak İran karasularına giriş gerçekleştirdi. Bunun üzerine gemiye el konuldu ve mürettebat göz altına alındı. Bakanlıktan yapılan açıklama İran devlet televizyonundan açıklandı.

Yine Pazartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri Sahil Güvenliği, tekne ile balıkçılık yapan İranlı balıkçılara ateş açmıştı. Bu ateş sonucu 2 İranlı balıkçı hayatını kaybetmişti. Olay sonrasında İran Dışişleri Bakanlığı, BAE Tahran Maslahatgüzarı iki defa huzuruna çağırdı.

Olayı çok sert bir şekilde eleştiren İran Hükümeti, öldürülen balıkçıların ülkelerine teslim edilmesini talep etti. Yaşanan bu olayın yasa dışı bir olay olduğu ve tüm sorumluluğun adresinin BAE olduğu iletildi. Göz altına alınan İranlı balıkçıların ve teknelerin biran önce teslim edilmesi gerektiğini belirttiler.

BAE Hükümeti Tazminat Ödeyecek

Yaşanan üzücü olay sonrası BAE hükümetinin, İran’a bir mektup gönderdiği öğrenildi. Mektubun içeriğine göre BAE yaşanan olaylardan dolayı üzgün olduğunu ve tazminat ödemeye hazır olduğunu belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait gemilerin İran karasularına izinsiz girişi ile ilgili olarak da;

” İran bir kez daha Fars Körfezindeki tüm taraflara menfaatleri ve vatandaşlarına herhangi bir saldırıyı kabul etmeyeceğini ve bu konuda tüm tedbirleri alacağını ilan etmektedir” denildi.

Birleşik Arap Emirlikleri devlet ajansı ise yaşanan olayla ilgili olarak;

” İran balıkçı teknelerinin Basra Körfezi’nde Sir Bu Nair Adası yakınlarında BAE sularına girdiğini, dur uyarılarına uymayan İran teknelerine angajman kurallarının uygulandığını” duyurmuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!